Craciunul sau Sarbatoarea Nasterii Domnului este unul dintre cele mai importante evenimente crestine. Atat pentru catolici, cat si pentru ortodocsi, la 25 decembrie s-a nascut viata care va infrange moartea.
Calendar gastronomic
Craciunul sau Sarbatoarea Nasterii Domnului este unul dintre cele mai importante evenimente crestine. Atat pentru catolici, cat si pentru ortodocsi, la 25 decembrie s-a nascut viata care va infrange moartea. Sarbatoarea avea, si mai are inca, un pronuntat caracter magic, fiind perceputa ca o iesire din timp. Poate din aceasta cauza Craciunul se sarbatoreste, la fel ca in povesti, timp de trei zile.
Traditia populara spune ca Mos Craciun ar fi fost stapanul staulului unde s-au adapostit Maria si Iosif. Dupa nasterea lui Iisus, Mos Craciun l-a asezat la umbra unui mar si de bucurie a impartit mere tuturor copiilor care treceau pe acolo. Cu timpul, Mos Craciun a devenit simbolul darniciei, aducandu-le copiilor jucarii, haine, incaltaminte si dulciuri.
Traditii si credinte. In preziua Ajunului sunt pomeniti cei morti pentru a afla si ei pe lumea cealalta ca a sosit Craciunul. In noaptea de 23 spre 24 decembrie se asaza pe mese bucate de post, care sunt aduse a doua zi de dimineata la biserica pentru a fi sfintite. De-abia apoi se impart sarmanilor. Copiii pleaca la colindat, cu Mos Ajunul, si primesc de la gazde mere, pere, nuci sau covrigi. In popor se spune ca Dumnezeu a lasat pe pamant colindele ca sa-i indrepte pe oameni pe calea cea buna. Este o mare bucurie pentru copii sa mearga cu "Steaua" sau cu "Irozii", pentru ca si Iisus a plecat la colindat pe vremea cand era copil.
Caracteristic Ajunului Craciunului este consumarea alimentelor cu puteri magice. De exemplu, se crede ca este bine sa mananci peste ca sa nu suferi de friguri. Se amesteca grau fiert cu miere si, inainte de a-l gusta, se arunca o lingura din mancare pe jos pentru ca norocul sa se lipeasca de toti ai casei la fel ca mierea. Aluatul pentru cozonac este bun pentru indepartarea deochiului. In noaptea din Ajunul Craciunului se spune ca se deschide cerul si se petrec mari minuni: animalele capata darul vorbirii, iar apa se preschimba in vin.
Cozonac
|
Citește pe Antena3.ro |