x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Savoare specific peruana

Savoare specific peruana

14 Apr 2005   •   00:00

Bucataria incasa este simpla, dar gospodinele din Romania nu ar putea sa pregateasca nici un preparat specific peruan, pentru ca in magazinele din Romania nu exista ingredientele necesare. Preparatele prezentate la festival sunt cunoscute de oricare peruan care se pricepe catusi de putin sa gateasca. Ele nu cer mult timp si nici mult efort. Mancarea lor se serveste proaspata si este mai picanta decat suntem noi obisnuiti. Deserturile se fac pe baza de fructe si albus de ou.



  • de VERONICA GUZUN

  • COLORAT. Deserturile cu fructe sunt preferate de clienti
    Pe parcursul saptamanii 11-17 aprilie, bucurestenii au ocazia sa guste din mancarea savuroasa din nordul Perului in cadrul unui festival organizat la restaurantul Hotelului Crowne Plaza. La prima vedere, bucatele nu sunt deosebite: mazare, cartofi, peste. Cam ceea ce se gaseste si pe la noi, insa mirodeniile fac totul in aceste preparate. Bucatarul Ernesto Goicochea Montenegro, special invitat pentru festival, ne-a spus ca a venit cu ingredientele de acasa. El a preparat bucate traditionale, pe care le cunoaste orice gospodina din Peru. "Nu este deloc complicat, trebuie doar sa ai ingredientele necesare."

    MENIU. Orezul cu legume, pe care il poate face si o gospodina incepatoare, este un pic altfel la ei, pentru ca bobul de orez este mai lung si foarte subtire, iar condimentele folosite ii dau un gust diferit. O alta mancare ingenioasa este "peste cu lime, lamaie, ardei iute si ardei gras" sau "Serviche" - un preparat din peste, ceapa, ardei iute si stiulete fiert. Bufetul din restaurant este impartit in trei: aperitiv, fel de baza, desert. Preparatele dulci au la baza fructe, lapte, oua si, de obicei, sunt parfumate cu vin Oporto. Mancarea peruana este un pic picanta, se bazeaza foarte mult pe legume, fructe si peste, este intotdeauna proaspata si se prepara foarte repede. Peru este o tara catolica. "In Saptamana Mare, consumam foarte mult peste, iar de Pasti nu preparam nimic specific", ne-a spus bucatarul Ernesto.

    Pe langa mancarea traditionala, se gaseau si preparate din bucataria internationala. Alina Costea, specialist in relatii publice, ne-a explicat ca nu toti clientii vor sa guste ceva nou, de aceea le lasa alternativa. La deschiderea festivalului, care a avut loc luni, 11 aprilie, au fost prezenti toti ambasadorii tarilor latine.

    BAUTURI DIN PERU
    Pentru aceste mancaruri foarte aromate, peruanii pregatesc cateva bauturi traditionale. Printre acestea, cea mai populara este Pisco Sour. Ea se prepara cu zece minute inainte de a fi servita, pentru ca are printre ingrediente si albus batut. Pe langa acesta, bautura contine: scortisoara, lime, gheata, sirop de zahar si pisco. Dintre toate ingredientele, doar siropul de zahar se prepara inainte. Pisco este un distilat de struguri care se foloseste ca baza pentru mai multe bauturi si se vinde foarte scump peste hotare. Bucatarii din Peru afirma ca nu oricine este capabil sa prepare Pisco Sour. Aceasta nu doar pentru ca in Romania nu se gasesc toate ingredientele, ci pentru ca trebuie sa cunosti cateva secrete, pe care ei nu le spun. O alta bautura traditionala este "Algarrobena", care se face din melasa neagra extrasa dintr-un arbore si pisco. Dintre bauturile cu care suntem si noi obisniuti, peruanii consuma multe sucuri de fructe si vinuri.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie