x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Savoarea sfeclei roşii

0
07 Oct 2008 - 00:00
Savoarea sfeclei roşii

Călătoria noastră gastronomică – inspirată de cartea “1001 de reţete culinare” apărută la Editura Litera Internaţional – continuă printre reţete delicioase pe care ni le oferă sfecla roşie.

Călătoria noastră gastronomică – inspirată de cartea “1001 de reţete culinare” apărută la Editura Litera Internaţional – continuă printre reţete delicioase pe care ni le oferă sfecla roşie.

Prima atestare documentară a sfeclei provine din Mesopotamia, din secolul al VIII-lea î.Hr. Avem însă motive să credem că sfecla a fost recoltată cu mult timp înainte de oamenii preistorici, deoarece în Olanda, în situl arheologic neolitic din Aartswould, au fost descoperite bucăţi de sfeclă carbonizate. Resturile găsite acolo sunt cu siguranţă bucăţi de sfeclă sălbatică, precursoarea soiurilor pe care le cunoaştem astăzi. În prezent sunt cultivate câteva soiuri de “nap roşu”, incluzând sfecla de zahăr, din care se extrage substanţa ce serveşte drept îndulcitor natural, şi mangoldul, o varietate de sfeclă cultivată pentru frunzele ei late, comestibile.

 

Diversitate

Sfecla este o legumă care poate fi depozitată cu uşurinţă şi, de asemenea, utilizată pentru prepararea diverselor mâncăruri. Borşul, o ciorbă consistentă de sfeclă, răspândită în Europa de Est, este o ciorbă naţională a ucrainenilor, în vreme ce în Australia hamburgerii sunt uneori garnisiţi cu felii de sfeclă. Culoarea roşie se datorează unei combinaţii de pigmenţi galbeni şi purpurii, iar sfecla pare să “sângereze” atunci când este tăiată. Sfecla fiartă este recomandată pe stomacul gol în cazul bolilor de ficat, al constipaţiilor, al tulburărilor digestive, al obezităţii şi hipertensiunii arteriale. Sucul de sfeclă este un izvor de vitamine. Este folosit şi drept colorant.

 

Reţete

Sfeclă marinată
Ingrediente: 18 sfecle mici, curăţate de coajă, 450 ml oţet de vin alb, 250 ml apă, 90 g zahăr, o lingură boabe de coriandru, două linguri coajă de portocală tăiată fâşii, două linguri crenguţe de mărar.
Preparare: Sfeclele se pun într-o cratiţă cu apă clocotită şi se fierb aproximativ  6 minute, până se înmoaie, apoi se scurg şi se curăţă de coajă. Oţetul, apa, boabele de coriandru şi fâşiile de coajă de portocală se pun într-o cratiţă şi se lasă să dea în clocot. Cratiţa se ia de pe foc şi se adaugă sfecla şi mărarul. Amestecul se lasă la răcit. Sfecla se păstrează împreună cu marinata în borcane sterilizate, la frigider. Sfecla marinată este delicioasă servită cu pâine şi brânză.

 
Sfeclă cu hrean
Ingrediente:
un kg sfeclă roşie, 3 rădăcini mari de hrean, sare de bucătărie neiodată, oţet, zahăr.
Preparare:
Sfecla se spală şi se coace în cuptor. După ce se răceşte se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă împreună cu hreanul ras. Se adaugă sare şi oţet după gust. Se adaugă zahăr doar dacă sfecla nu este suficient de dulce. Se aşază în borcane şi se serveşte ca garnitură la fripturi sau la omlete.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   sfecla

 



Mai multe titluri din categorie

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pahare din cristal
Cristalul, sticla de plumb sau clestarul reprezinta o sticla deosebita, care in loc de calciu contine plumb. Calitatile sale principale sunt cele estetice, in conditiile in care are o putere mare de refractie a luminii,...

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”

Cel mai lung număr de pe scena iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1: ”Vedem toată piesa?!”
Trei actori profesioniști marchează o premieră, astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor, cu cel mai lung număr de până...

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie

Peste 50 de artiști sunt așteptați la SAGA Festival, în București, în luna septembrie
Peste 50 de artiști vor urma pe scena ediției de anul acesta a SAGA Festival de la București, între 11 și 13 septembrie, în parcul Izvor. Astfel, pe scena principală vor urca Alan Walker, Clean Bandit (DJ...

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere

Un buchet de flori pentru o zi specială – ziua de naștere
Îți amintești prima dată când ai primit sau ai oferit o floare în dar? I-ai atins petalele, i-ai inspirat mirosul îmbătător, și ai lipit-o de obraz? Te-ai gândit vreodată de ce contează să primești și...

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...
Serviciul de email marketing furnizat de