x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Schimbarea la faţă, cu "poame" şi peşte

0
Autor: Veronica Bectas 03 Aug 2012 - 21:00
Schimbarea la faţă, cu
Vezi galeria foto
Pe 6 august sarbatorim Schimbarea la Fata a Domnului Iisus. Pe la orase nu prea se serba, dar de ceva timp am observat cu multumire si speranta ca au inceput a se umple si bisericile... citadine. Schimbarea la Fata, momentul in care Iisus a dezvaluit ucenicilor relatia Sa cu Dumnezeu, daca unii se indoiau, le-a aratat ca ceea ce a spus este purul adevar.

Crestinii, care sunt deja in Postul Sfintei Marii, se bucura si de o dezlegare la peste, pe langa bucatele de post, care cuprind multimile de legume si fructe proaspete ale verii. Acum este liber sa mananci struguri, din cei noi ­ "boaba noua-n gura veche" ­ care, desi nu sunt prea copti si-ti fac gura punga, sunt buni de leac celor cu intestinele sensibile. Se dau de pomana mortilor struguri si prune grase. Se culeg plantele de leac ­ musetelul si avrameasa ­ si se taie leusteanul.

Pentru ca luna august este cea care desparte vara de toamna, cand se termina secerisul si se pregateste pamantul pentru aratura cea noua, se pregatesc vanele si storcatoarele de struguri, se pregatesc si bucatariile gospodinelor pentru ca incepe marea batalie a cratitelor si oalelor pentru conservele de iarna.

Dar pentru ca tot am adus vorba despre bucatarii trebuie sa vorbim si despre mancarurile ce se prepara pentru aceasta zi, cu dezlegare la peste. La peste! Da... unii pregatesc ciorba din crap. O ciorba acrita cu bors si parfumata cu leustean tocat marunt, aruncat peste bucatile de crap gras, taman cand se stinge focul si... basti peste oala cu un capac, la timp, cat sa nu iasa nici un fir de miros. Sau poate cineva pune-n tigaie un somotei dolofan, indoit ca sa incapa intreg si-l indeasa in ulei, apoi cand s-a rumenit il scoate la racorit si-l stropeste cu mujdei usor ardeiat, pe care-l onoreaza cu gogoloaie de mamaliga aburinda.

Dar pentru alti crestini, crapul la cuptor pe pat de ceapa si rondele de rosii, ba si cu ceva aschii de ardei gras, bine sarat si piperat, apoi stropit pana ameteste cu mujdei de usturoi si impopotonat cu frunze de patrunjel, este un delicios fel de mancare ce-i face sa-si aminteasca mai usor inceputul toamnei. Da, acum toamna incepe sa se faca simtita. Daca ziua este inca plina de caldura, noptile incep sa se racoreasca si pentru fericitii care puteau sa doarma pe prispa afara, gata, acest rasfat s-a terminat, pentru ca este frig si umed. Frunzele copacilor incep sa cada, primii fiind plopii, berzele incep sa plece si randunelele se zoresc sa-si invete odrazlele in arta zborului pe lungi trasee, in vederea marii migratii. Toamna se instaleaza tiptil pentru ca trecerea spre zilele friguroase sa nu fie prea brusca si poamele sa se strice. Gospodinele trebuie sa aibe din ce face magiun, gemuri si dulceturi, dar si tot felul de ghiveciuri si muraturi pentru iarna.

Ah! Gospodina sa fii si sa vrei, ca multe minuni de-ale gurii poti sa faci!

Retete:
Crap pe orez ca la Tanta
● Ingrediente: un crap de 1,5 kg, 2 cani orez, 3 cepe, 2 morcovi, o mana de stafide, o mana de nuci, sare, piper, 2 foi de dafin, ulei, o legatura cu marar si patrunjel tocat.
● Preparare: Se curata pestele si se portioneaza in bucati potrivite, se sterge bine de apa, se sareaza, se unge cu ulei si se da deoparte. Intr-o cratita se pune orezul spalat, se adauga ulei aproape cat grosimea stratului de orez, se pun cepele curatate si taiate in patru, morcovii curatati si taiati rondele, un praf de sare si se dau la foc potrivit, cinci minute, amestecand mereu. Se toarna apa fiarta, cat sa acopere orezul de trei ori, se pun stafidele, nucile, o foaie de dafin, piper si se da la cuptorul incins, la foc potrivit. Dupa 15 minute se scoate cratita cu orez (nu se amesteca!) si se monteaza deasupra bucatile de peste, apoi se da iar la cuptor inca 20 minute la foc moale. Se serveste ornat cu verdeata si salata de varza murata.

Chiftele din peste
● Ingrediente: 2 bucati macrou crud, 2 cartofi potriviti, un morcov, 2 cepe, o legatura de marar, 2 catei de usturoi, 2 felii de franzela inmuiate si apa si scurse, sare, piper, ulei si faina pentru prajit.
● Preparare: Fierbeti in coaja cartofii, cu un praf de sare. Curatati de piele si oase, pestele, amestecati-l cu usturoiul pisat si lasati pana se fierb cartofii. Il dati prin masina de tocat cu sita mica, impreuna cu painea si cartofii. Tocati marunt ceapa, radeti fin morcovul. Amestecati bine tocatura cu ceapa, morcovul, mararul tocat fin si dregeti de sare si piper. Puneti la incins ulei intr-o tigaie si formati chiftele pe care le dati prin faina (le scuturati usor de surplusul de faina) si le puneti in ulei incins, la foc potrivit, cat sa se rumeneasca usor pe ambele parti. Le scoateti pe hartie absorbanta (sau intr-o sita) si le serviti calde sau reci cu garnitura de legume, de orez etc.

Crap la cuptor cu legume
● Ingrediente: 1,500 kg rondele de crap, 1 kg rosii, 3 bucati dovlecei, 4 bucati morcovi, 2 capatani usturoi, sare, piper, ulei, o legatura patrunjel verde, o lamaie.
● Preparare: Se spala si se curata legumele. Se taie rosiile in jumatati, dovleceii se taie felii groase de 2 cm, morcovii se taie felii foarte subtiri. Se monteaza intr-o tava cu ulei, bucatile de peste sarate, piperate si stropite cu zeama de lamaie, se da vasul la cuptorul incins, la foc potrivit pentru 20 minute, apoi la foc iute 10 minute ca sa se rumeneasca usor. in alt vas cu putin ulei se monteaza jumatatile de rosii, feliile de dovlecei. Se toaca feliute fine usturoiul care se presara peste legume, se adauga sare si piper si se dau la cuptorul incins, la foc potrivit, cat sa se inabuse. Se serveste pe platou o bucata de peste, alaturi de care se pun doua jumatati de rosie, 2-3 bucati de dovlecel, feliute de morcov si se orneaza cu patrunjel.

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de