x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secrete de maestru

0
Autor: Alina Ramona Anghel 08 Dec 2010 - 16:48
Secrete de maestru Victor Stroe/Jurnalul Naţional

141634-vst-1011.jpgDacă ai poftă de o friptură bună de vită, ai de ales între a-ţi prepara una acasă, cu ingredientele pe care le preferi, sau a merge la un restaurant. Dacă ai ales ultima variantă, cu siguranţă ai ajuns la Osho, prima măcelărie restaurant din ţară care foloseşte materia primă – carnea de vită – exclusiv de la ferme din ţara noastră, unde vacile sunt crescute numai cu hrană na­turală. Măcelăria oferă clienţilor, pe lângă specialităţile pe care le pot servi în restaurant, şi posibilitatea achiziţionării acestora şi prepararea lor în bucătăria proprie.

Pe lângă carnea şi specialităţile din carne de vită, măcelăria pune la dispoziţia doritorilor brânzeturi maturate, vinuri, bere sau şampanie. Acestea, pe lângă ajutorul oferit de o întreagă echipă de bucătari, măcelari şi ospătari, care vă stau la dispoziţie din momentul în care aţi intrat şi până aţi ieşit din locaţie.
În apropierea treptelor măcelăriei te întâmpină, parcă zâmbind, o vacă din plastic pe care a fost desenată cu atenţie o „hartă” a ceea ce va deveni masa ta. Că alegi un T-bone, chuck, short ribs sau sirloin, o friptură Ribeye, Delmonico sau New York, toate sunt pregătite cu atenţie de bucătarii români şi doar cu ingrediente naturale.

De altfel, cele mai folosite condimente aici sunt sarea şi piperul, deoarece, aşa cum ne-a spus patronul localului, Bora Cokyapici, cu cât foloseşti mai puţine ingrediente, cu atât vei avea o friptură suculentă, ce şi-a păstrat gustul ori­ginal. De unde i-a venit proprietarului ideea de a deschide o măcelărie restaurant? „ Am câţiva prieteni care deţineau un restaurant ce avea măcelăria în interiorul lui şi mi s-a părut interesant, aşa că am hotărât să fac şi eu acelaşi lucru.” Nu vă aşteptaţi să găsiţi multă mâncare preparată aici, căci la bază este măcelăria şi nu restaurantul. Deşi este de origine turcă, patronul mărturiseşte că nu a avut prea mult contact cu gastronomia turcească, fiind crescut în America. De aceea, după cum ne-a declarat, „nici nu veţi găsi în acest restaurant mâncare cu specific turcesc sau românesc”.

Despre măcelarii români ne spune că au o mică problemă şi anume: „Materia primă este de foarte bună calitate, dar ei nu ştiu cum să o taie, şi de cele mai multe ori strică produsul”.

 

Condimente sănătoase
Se spune că în lume există trei tipuri de bucătării, cea turcească, chinezească şi cea franţuzească, aşa că l-am întrebat cum crede că a ajuns bucătăria turcească să aibă această reputaţie?  „Probabil din cauza ingredientelor, care întotdeauna sunt proaspete, mâncărurile preparate din ele fiind foarte variate, dar şi foarte sănătoase”, spune Bora Cokyapici. „Restaurantul turcesc sau mâncarea turcească nu înseamnă doar kebabul, înseamnă multe legume gătite în mai multe feluri şi carne de vită, bineînţeles.” Pentru că eram curioasă totuşi de moştenirea lui turcească, l-am întrebat care dintre reţetele turceşti îi plac cel mai mult. Mi-a răspuns râzând că, în general, îi plac salata de vinete, kozlenmis patlican tava sau vinete prăjite cu carne de vită tocată.
Pentru familie găteşte multe salate, salată din roşii, castraveţi, pătrunjel, mentă, ulei de măsline şi câteodată brânză şi preparate din carne de vită.

Dorind să dau un mic ajutor cititorilor, l-am întrebat ce reţete ar recomanda cumpărătorilor amatori de produse din carne de vită? „Depinde”, îmi răspunde, „dacă au un cuptor foarte bun în casă, avem fileuri de vacă sau miel, cotlete de miel, cotlete de vită. Din acestea se pot pregăti mâncăruri foarte gustoase.”
Pentru că ne-a spus că găteşte destul de mult, l-am ru­gat să ne dezvăluie câteva dintre secretele sale profesio­nale: „Câ­teva secrete profesionale? (râde)... În primul rând să nu gă­tească niciodată carnea în ulei de măsline şi să aibă grijă când o prepară, căci, de obicei, românii o ard prea tare şi fo­lo­sesc prea multă grăsime, mici sau sarma­le, de exemplu. Atunci când pregătesc o friptură, să nu folo­sească însă condimente care să-i schimbe gustul şi aici un bun exemplu ar fi muştarul sau ierburile foarte aromate.”

Dacă veţi urma sau nu sfatul unui profesionist care se ocupă cu această meserie de 25 de ani, este alegerea dumneavoastră. Noi cu siguranţă vom încerca şi sperăm să obţinem mâncăruri la fel sau aproape la fel de gustoase ca la Osho.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...
Serviciul de email marketing furnizat de