ANTRICOT SAU COTLET LA GRATAR
Ingrediente: 6 antricoate sau cotlete, sare, piper, o lingura cu unt, cimbru
Preparare: Se curata carnea de pielite si tendoane. Se netezeste fiecare bucata, batand-o usor cu ciocanul de lemn, si se frige. In momentul cand apar puncte rosii pe suprafata carnii, friptura este gata. Se asaza pe farfuria in care se serveste, se sareaza, se pipereza si se pune o bucatica de unt proaspat pe fiecare bucata de friptura. Se presara cimbru proaspat.
MITITEI LA GRATAR
Ingrediente: un kg carne de vaca de la ceafa (se mai poate folosi pana la o treime din cantitate carne de porc si/sau carne de oaie), 200 g seu de vaca, 200 ml supa de oase (de vita), piper, ienibahar, coriandru, cimbru, 3-4 catei de usturoi, sare, o lingurita cu varf de bicarbonat
Preparare: Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml de supa de oase calduta si amestecand bine. Apoi, se strecoara peste carne, adaugand si bicarbonatul, pentru ca mititeii sa creasca si sa devina pufosi. Se pune cate un varf de lingurita cu ienibahar si coriandru sau o lingurita rasa cu cimbru pisat. Se amesteca bine cu mana pana cand se omogenizeaza, apoi se pune la frigider pana a doua zi. Mititeii se pot modela intre palmele udate cu apa sau unse cu ulei. Cel mai bun gratar pentru mititei este cel cu carbuni, deoarece caldura iradiaza de jos in sus, formandu-se o crusta pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne sa se scurga. Astfel, mititeii isi vor pastra suculenta si fragezimea. Mititeii se pun pe gratarul incins. Se prajesc 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate partile, pana cand se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinti, cu mustar.
SOS BOURBON
PENTRU GRATAR
Ingrediente: o ceapa mica taiata marunt, o jumatate de ceasca mustar de Dijon, o jumatate de ceasca de zahar brun, o jumatate de ceasca de bourbon, doua linguri cu sos Worcestershire, o lingurita cu sare.
Preparare: Intr-o cratita medie, combinati toate ingredientele si amestecati, la foc potrivit, pana cand compozitia incepe sa fiarba. Lasati sa fiarba cateva minute, amestecand continuu. Acest sos se potriveste foarte bine cu preparatele de carne slaba la gratar.
MACROU LA GRATAR
Ingrediente: 4 bucati de macrou, felii de lamaie pentru ornat; pentru marinata: 75 ml ulei, 75 ml otet de mere sau de vin, 3 linguri sos de soia, o lingurita cu ulei de susan, un catel mare de usturoi tocat.
Preparare: Spalati bucatile de peste si uscati-le pe un prosop de hartie absorbanta. Combinati ingredientele pentru marinata. Intr-un vas adanc marinati pestele in acest amestec pentru 2-4 ore in frigider. Ungeti barele gratarului cu ulei. Rumeniti macroul la foc de carbuni sau pe aragaz, la foc mediu, aproximativ 6 minute pe fiecare parte. Daca nu aveti gratar de carbuni, puteti folosi un gratar cu capac de pus pe aragaz. Se serveste cu felii de lamaie.
CRAP LA GRATAR
Ingrediente: un crap mare (de aproximativ 2,5 kg), o bucata de slanina, o capatana de usturoi, sare, vin.
Preparare: Se curata crapul, se spala, se portioneaza, se sareaza si se lasa 10 minute pentru a-l patrunde sarea. Gratarul incins se unge cu slanina, dupa care se asaza pe el bucatile de peste. In timpul prajirii se stropeste cu vin. Se consuma cu mujdei.
PASTRAVI LA GRATAR
Ingrediente: pastravi (cate unul de persoana), ulei, lamaie, sare, piper, 50 g unt.
Preparare: Se curata pastravii de solzi, li se scot intestinele, se ung bine cu ulei si apoi se frig, intregi, pe gratar. Pentru a nu i se usca prea mult carnea, se recomanda invelirea pestelui in hartie pergament sau in alt fel de hartie mai groasa, unsa bine cu ulei sau unt, pe toata lungimea ei. Pestele se stropeste cu putina zeama de lamaie, se sareaza si se condimenteaza. Hartia se ruleaza de cateva ori in jurul pestelui, apoi acesta se asaza pe gratar, dar nu direct pe flacara. Se intoarce de 3-4 ori, timp de 20 de minute, pana cand se rumeneste bine hartia. Se desface hartia si pastravul se serveste cu putin unt si o felie de lamaie.
VINETE LA GRATAR
Ingrediente: vinete, usturoi, patrunjel, ulei de masline.
Preparare: Vinetele se spala, se sterg, se elimina cotorul si se taie felii rotunde sau pe lung. Se coc pe gratar pe o parte si pe cealalta. Se curata usturoiul si se taie feliute cat mai subtiri. Se spala patrunjelul si se rup frunzele. Se pun intr-un vas straturi de felii de vinete, usturoi, frunze de patrunjel si putin ulei. La iarba verde, vinetele la gratar se pot servi pe felii de paine neagra, cu branza telemea, precum si cu alte legume coapte (rosii, ceapa, ardei).
CIUPERCI LA GRATAR
Ingrediente: 300 g de ciuperci albe de cultura sau bureti de padure, 25 g unt, sare.
Preparare: Se curata palariile ciupercilor de pielita, se spala, se presara un praf de sare si se pune in fiecare palarie cate un varf de cutit de unt. Se asaza ciupercile pe gratarul incins. Dupa ce s-au copt, se servesc cu mujdei, simple sau drept garnitura la carnea pe gratar.
|