|
|
|
A devenit o adevarata traditie ca la sfarsit de saptamana tot romanul sa iasa la iarba verde. Asa se face ca padurile de pe la marginea oraselor se trezesc luate cu asalt de cum da caldura, iar aromele care te coplesesc imediat ce ai coborat din masina personala⦠sau a vecinului nu sunt nici pe departe parfumul de salcam sau de iarba verde, ci fumul de mititei. Te feliciti atunci ca ai avut atata prezenta de spirit cat sa fi trecut inainte pe la supermarket si te apuci "cu pofta" de treaba.
Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu esti un specialist in ale gratarului, ai nevoie doar de putina imaginatie si de cateva indicatii pretioase. Un gratar, cateva sticle cu bere, carbuni sau, daca i-ai uitat cumva, padurea are destule vreascuri (gustul e acelasi) si cateva bucati zdravene de carne proaspata, un platou cu carne de mititei si unul de carnaciori picanti, ca sa mearga mai bine cu berea. Si mai ales nu uita ustensilele necesare unei asemenea operatiuni! Un ditamai clestele numai bun pentru a apuca bucatile de carne, furculite cu coada lunga (asta daca vrei sa nu te patezi de grasime) si o perie pentru curatat gratarul. Cat despre gratar, ai grija sa fie unul solid, pentru ca acesta este "micul" detaliu care face diferenta intre carnea lipita de gratar si friptura reusita.
Ai grija doar sa nu cumva sa arzi carnea si nici sa n-o lasi necoapta la mijloc, pentru ca asta favorizeaza aparitia bacteriilor. Si inca ceva: nu incarca gratarul prea tare daca doresti sa faci o friptura gustoasa, pentru ca risti sa ramana cruda la mijloc. Apoi, nu pierde timpul. Ia carnea de pe gratar si mananc-o, impreuna cu familia si cu amicii. Atunci e buna. Cat e fierbinte. Si cu sucul in ea. Dar atentie! In nici un caz n-o pune pe farfuria pe care a stat mai devreme carnea cruda. Zeama pe care a lasat-o aceasta nu e tocmai buna pentru organism si apoi strica si gustul fripturiiâ¦
Mai departe va descurcati singuri. Cu mancatul⦠Inceputul a fost mai greu.
|
| |
|
Despre carbunii potrivitiDaca folositi un gratar cu carbuni, e bine sa ii asezati pe un singur strat, astfel incat sa se afle la cativa centimetri de mancare. Carbunii trebuie sa arda singuri timp de 5-10 minute inainte de a se face jarul si a putea pune carnea direct la preparat. Sunt numai buni atunci cand la lumina zilei capata o culoare gri sau stralucesc rosiatic in intuneric, in cazul in care va incumetati la un gratar pe timp de noapte. Vreti sa testati temperatura focului? Tineti mana deasupra lui. Daca rezistati cam 3-4 secunde, inseamna ca focul este numai bun si puteti declansa operatiunea "friptura". |
|
CAIET DE RETETE
|
|
ANTRICOT SAU COTLET LA GRATAR
MITITEI LA GRATAR SOS BOURBON PENTRU GRATAR
CRAP LA GRATAR PASTRAVI LA GRATAR
CIUPERCI LA GRATAR |
Citește pe Antena3.ro


