x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Secretele gratarului perfect

Secretele gratarului perfect

07 Iun 2005   •   00:00

  • de MONICA ANDRONESCU
  • CAIET DE RETETE
  • A devenit o adevarata traditie ca la sfarsit de saptamana tot romanul sa iasa la iarba verde. Asa se face ca padurile de pe la marginea oraselor se trezesc luate cu asalt de cum da caldura, iar aromele care te coplesesc imediat ce ai coborat din masina personala… sau a vecinului nu sunt nici pe departe parfumul de salcam sau de iarba verde, ci fumul de mititei. Te feliciti atunci ca ai avut atata prezenta de spirit cat sa fi trecut inainte pe la supermarket si te apuci "cu pofta" de treaba.

    Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu esti un specialist in ale gratarului, ai nevoie doar de putina imaginatie si de cateva indicatii pretioase. Un gratar, cateva sticle cu bere, carbuni sau, daca i-ai uitat cumva, padurea are destule vreascuri (gustul e acelasi) si cateva bucati zdravene de carne proaspata, un platou cu carne de mititei si unul de carnaciori picanti, ca sa mearga mai bine cu berea. Si mai ales nu uita ustensilele necesare unei asemenea operatiuni! Un ditamai clestele numai bun pentru a apuca bucatile de carne, furculite cu coada lunga (asta daca vrei sa nu te patezi de grasime) si o perie pentru curatat gratarul. Cat despre gratar, ai grija sa fie unul solid, pentru ca acesta este "micul" detaliu care face diferenta intre carnea lipita de gratar si friptura reusita.

    Ai grija doar sa nu cumva sa arzi carnea si nici sa n-o lasi necoapta la mijloc, pentru ca asta favorizeaza aparitia bacteriilor. Si inca ceva: nu incarca gratarul prea tare daca doresti sa faci o friptura gustoasa, pentru ca risti sa ramana cruda la mijloc. Apoi, nu pierde timpul. Ia carnea de pe gratar si mananc-o, impreuna cu familia si cu amicii. Atunci e buna. Cat e fierbinte. Si cu sucul in ea. Dar atentie! In nici un caz n-o pune pe farfuria pe care a stat mai devreme carnea cruda. Zeama pe care a lasat-o aceasta nu e tocmai buna pentru organism si apoi strica si gustul fripturii…

    Mai departe va descurcati singuri. Cu mancatul… Inceputul a fost mai greu.

    Despre carbunii potriviti

    Daca folositi un gratar cu carbuni, e bine sa ii asezati pe un singur strat, astfel incat sa se afle la cativa centimetri de mancare. Carbunii trebuie sa arda singuri timp de 5-10 minute inainte de a se face jarul si a putea pune carnea direct la preparat. Sunt numai buni atunci cand la lumina zilei capata o culoare gri sau stralucesc rosiatic in intuneric, in cazul in care va incumetati la un gratar pe timp de noapte. Vreti sa testati temperatura focului? Tineti mana deasupra lui. Daca rezistati cam 3-4 secunde, inseamna ca focul este numai bun si puteti declansa operatiunea "friptura".

    CAIET DE RETETE
    ANTRICOT SAU COTLET LA GRATAR
  • Ingrediente: 6 antricoate sau cotlete, sare, piper, o lingura cu unt, cimbru
  • Preparare: Se curata carnea de pielite si tendoane. Se netezeste fiecare bucata, batand-o usor cu ciocanul de lemn, si se frige. In momentul cand apar puncte rosii pe suprafata carnii, friptura este gata. Se asaza pe farfuria in care se serveste, se sareaza, se pipereza si se pune o bucatica de unt proaspat pe fiecare bucata de friptura. Se presara cimbru proaspat.

    MITITEI LA GRATAR
  • Ingrediente: un kg carne de vaca de la ceafa (se mai poate folosi pana la o treime din cantitate carne de porc si/sau carne de oaie), 200 g seu de vaca, 200 ml supa de oase (de vita), piper, ienibahar, coriandru, cimbru, 3-4 catei de usturoi, sare, o lingurita cu varf de bicarbonat
  • Preparare: Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml de supa de oase calduta si amestecand bine. Apoi, se strecoara peste carne, adaugand si bicarbonatul, pentru ca mititeii sa creasca si sa devina pufosi. Se pune cate un varf de lingurita cu ienibahar si coriandru sau o lingurita rasa cu cimbru pisat. Se amesteca bine cu mana pana cand se omogenizeaza, apoi se pune la frigider pana a doua zi. Mititeii se pot modela intre palmele udate cu apa sau unse cu ulei. Cel mai bun gratar pentru mititei este cel cu carbuni, deoarece caldura iradiaza de jos in sus, formandu-se o crusta pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne sa se scurga. Astfel, mititeii isi vor pastra suculenta si fragezimea. Mititeii se pun pe gratarul incins. Se prajesc 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate partile, pana cand se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinti, cu mustar.

    SOS BOURBON PENTRU GRATAR
  • Ingrediente: o ceapa mica taiata marunt, o jumatate de ceasca mustar de Dijon, o jumatate de ceasca de zahar brun, o jumatate de ceasca de bourbon, doua linguri cu sos Worcestershire, o lingurita cu sare.
  • Preparare: Intr-o cratita medie, combinati toate ingredientele si amestecati, la foc potrivit, pana cand compozitia incepe sa fiarba. Lasati sa fiarba cateva minute, amestecand continuu. Acest sos se potriveste foarte bine cu preparatele de carne slaba la gratar.

    MACROU LA GRATAR
  • Ingrediente: 4 bucati de macrou, felii de lamaie pentru ornat; pentru marinata: 75 ml ulei, 75 ml otet de mere sau de vin, 3 linguri sos de soia, o lingurita cu ulei de susan, un catel mare de usturoi tocat.
  • Preparare: Spalati bucatile de peste si uscati-le pe un prosop de hartie absorbanta. Combinati ingredientele pentru marinata. Intr-un vas adanc marinati pestele in acest amestec pentru 2-4 ore in frigider. Ungeti barele gratarului cu ulei. Rumeniti macroul la foc de carbuni sau pe aragaz, la foc mediu, aproximativ 6 minute pe fiecare parte. Daca nu aveti gratar de carbuni, puteti folosi un gratar cu capac de pus pe aragaz. Se serveste cu felii de lamaie.

    CRAP LA GRATAR
  • Ingrediente: un crap mare (de aproximativ 2,5 kg), o bucata de slanina, o capatana de usturoi, sare, vin.
  • Preparare: Se curata crapul, se spala, se portioneaza, se sareaza si se lasa 10 minute pentru a-l patrunde sarea. Gratarul incins se unge cu slanina, dupa care se asaza pe el bucatile de peste. In timpul prajirii se stropeste cu vin. Se consuma cu mujdei.

    PASTRAVI LA GRATAR
  • Ingrediente: pastravi (cate unul de persoana), ulei, lamaie, sare, piper, 50 g unt.
  • Preparare: Se curata pastravii de solzi, li se scot intestinele, se ung bine cu ulei si apoi se frig, intregi, pe gratar. Pentru a nu i se usca prea mult carnea, se recomanda invelirea pestelui in hartie pergament sau in alt fel de hartie mai groasa, unsa bine cu ulei sau unt, pe toata lungimea ei. Pestele se stropeste cu putina zeama de lamaie, se sareaza si se condimenteaza. Hartia se ruleaza de cateva ori in jurul pestelui, apoi acesta se asaza pe gratar, dar nu direct pe flacara. Se intoarce de 3-4 ori, timp de 20 de minute, pana cand se rumeneste bine hartia. Se desface hartia si pastravul se serveste cu putin unt si o felie de lamaie.

    VINETE LA GRATAR
  • Ingrediente: vinete, usturoi, patrunjel, ulei de masline.
  • Preparare: Vinetele se spala, se sterg, se elimina cotorul si se taie felii rotunde sau pe lung. Se coc pe gratar pe o parte si pe cealalta. Se curata usturoiul si se taie feliute cat mai subtiri. Se spala patrunjelul si se rup frunzele. Se pun intr-un vas straturi de felii de vinete, usturoi, frunze de patrunjel si putin ulei. La iarba verde, vinetele la gratar se pot servi pe felii de paine neagra, cu branza telemea, precum si cu alte legume coapte (rosii, ceapa, ardei).

    CIUPERCI LA GRATAR
  • Ingrediente: 300 g de ciuperci albe de cultura sau bureti de padure, 25 g unt, sare.
  • Preparare: Se curata palariile ciupercilor de pielita, se spala, se presara un praf de sare si se pune in fiecare palarie cate un varf de cutit de unt. Se asaza ciupercile pe gratarul incins. Dupa ce s-au copt, se servesc cu mujdei, simple sau drept garnitura la carnea pe gratar.
  • ×
    Subiecte în articol: sare carne carnea ulei gratar ingrediente preparare