x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Secretele gratarului perfect

0
07 Iun 2005 - 00:00

  • de MONICA ANDRONESCU
  • CAIET DE RETETE
  • A devenit o adevarata traditie ca la sfarsit de saptamana tot romanul sa iasa la iarba verde. Asa se face ca padurile de pe la marginea oraselor se trezesc luate cu asalt de cum da caldura, iar aromele care te coplesesc imediat ce ai coborat din masina personala… sau a vecinului nu sunt nici pe departe parfumul de salcam sau de iarba verde, ci fumul de mititei. Te feliciti atunci ca ai avut atata prezenta de spirit cat sa fi trecut inainte pe la supermarket si te apuci "cu pofta" de treaba.

    Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu esti un specialist in ale gratarului, ai nevoie doar de putina imaginatie si de cateva indicatii pretioase. Un gratar, cateva sticle cu bere, carbuni sau, daca i-ai uitat cumva, padurea are destule vreascuri (gustul e acelasi) si cateva bucati zdravene de carne proaspata, un platou cu carne de mititei si unul de carnaciori picanti, ca sa mearga mai bine cu berea. Si mai ales nu uita ustensilele necesare unei asemenea operatiuni! Un ditamai clestele numai bun pentru a apuca bucatile de carne, furculite cu coada lunga (asta daca vrei sa nu te patezi de grasime) si o perie pentru curatat gratarul. Cat despre gratar, ai grija sa fie unul solid, pentru ca acesta este "micul" detaliu care face diferenta intre carnea lipita de gratar si friptura reusita.

    Ai grija doar sa nu cumva sa arzi carnea si nici sa n-o lasi necoapta la mijloc, pentru ca asta favorizeaza aparitia bacteriilor. Si inca ceva: nu incarca gratarul prea tare daca doresti sa faci o friptura gustoasa, pentru ca risti sa ramana cruda la mijloc. Apoi, nu pierde timpul. Ia carnea de pe gratar si mananc-o, impreuna cu familia si cu amicii. Atunci e buna. Cat e fierbinte. Si cu sucul in ea. Dar atentie! In nici un caz n-o pune pe farfuria pe care a stat mai devreme carnea cruda. Zeama pe care a lasat-o aceasta nu e tocmai buna pentru organism si apoi strica si gustul fripturii…

    Mai departe va descurcati singuri. Cu mancatul… Inceputul a fost mai greu.

    Despre carbunii potriviti

    Daca folositi un gratar cu carbuni, e bine sa ii asezati pe un singur strat, astfel incat sa se afle la cativa centimetri de mancare. Carbunii trebuie sa arda singuri timp de 5-10 minute inainte de a se face jarul si a putea pune carnea direct la preparat. Sunt numai buni atunci cand la lumina zilei capata o culoare gri sau stralucesc rosiatic in intuneric, in cazul in care va incumetati la un gratar pe timp de noapte. Vreti sa testati temperatura focului? Tineti mana deasupra lui. Daca rezistati cam 3-4 secunde, inseamna ca focul este numai bun si puteti declansa operatiunea "friptura".

    CAIET DE RETETE
    ANTRICOT SAU COTLET LA GRATAR
  • Ingrediente: 6 antricoate sau cotlete, sare, piper, o lingura cu unt, cimbru
  • Preparare: Se curata carnea de pielite si tendoane. Se netezeste fiecare bucata, batand-o usor cu ciocanul de lemn, si se frige. In momentul cand apar puncte rosii pe suprafata carnii, friptura este gata. Se asaza pe farfuria in care se serveste, se sareaza, se pipereza si se pune o bucatica de unt proaspat pe fiecare bucata de friptura. Se presara cimbru proaspat.

    MITITEI LA GRATAR
  • Ingrediente: un kg carne de vaca de la ceafa (se mai poate folosi pana la o treime din cantitate carne de porc si/sau carne de oaie), 200 g seu de vaca, 200 ml supa de oase (de vita), piper, ienibahar, coriandru, cimbru, 3-4 catei de usturoi, sare, o lingurita cu varf de bicarbonat
  • Preparare: Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml de supa de oase calduta si amestecand bine. Apoi, se strecoara peste carne, adaugand si bicarbonatul, pentru ca mititeii sa creasca si sa devina pufosi. Se pune cate un varf de lingurita cu ienibahar si coriandru sau o lingurita rasa cu cimbru pisat. Se amesteca bine cu mana pana cand se omogenizeaza, apoi se pune la frigider pana a doua zi. Mititeii se pot modela intre palmele udate cu apa sau unse cu ulei. Cel mai bun gratar pentru mititei este cel cu carbuni, deoarece caldura iradiaza de jos in sus, formandu-se o crusta pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne sa se scurga. Astfel, mititeii isi vor pastra suculenta si fragezimea. Mititeii se pun pe gratarul incins. Se prajesc 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate partile, pana cand se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinti, cu mustar.

    SOS BOURBON PENTRU GRATAR
  • Ingrediente: o ceapa mica taiata marunt, o jumatate de ceasca mustar de Dijon, o jumatate de ceasca de zahar brun, o jumatate de ceasca de bourbon, doua linguri cu sos Worcestershire, o lingurita cu sare.
  • Preparare: Intr-o cratita medie, combinati toate ingredientele si amestecati, la foc potrivit, pana cand compozitia incepe sa fiarba. Lasati sa fiarba cateva minute, amestecand continuu. Acest sos se potriveste foarte bine cu preparatele de carne slaba la gratar.

    MACROU LA GRATAR
  • Ingrediente: 4 bucati de macrou, felii de lamaie pentru ornat; pentru marinata: 75 ml ulei, 75 ml otet de mere sau de vin, 3 linguri sos de soia, o lingurita cu ulei de susan, un catel mare de usturoi tocat.
  • Preparare: Spalati bucatile de peste si uscati-le pe un prosop de hartie absorbanta. Combinati ingredientele pentru marinata. Intr-un vas adanc marinati pestele in acest amestec pentru 2-4 ore in frigider. Ungeti barele gratarului cu ulei. Rumeniti macroul la foc de carbuni sau pe aragaz, la foc mediu, aproximativ 6 minute pe fiecare parte. Daca nu aveti gratar de carbuni, puteti folosi un gratar cu capac de pus pe aragaz. Se serveste cu felii de lamaie.

    CRAP LA GRATAR
  • Ingrediente: un crap mare (de aproximativ 2,5 kg), o bucata de slanina, o capatana de usturoi, sare, vin.
  • Preparare: Se curata crapul, se spala, se portioneaza, se sareaza si se lasa 10 minute pentru a-l patrunde sarea. Gratarul incins se unge cu slanina, dupa care se asaza pe el bucatile de peste. In timpul prajirii se stropeste cu vin. Se consuma cu mujdei.

    PASTRAVI LA GRATAR
  • Ingrediente: pastravi (cate unul de persoana), ulei, lamaie, sare, piper, 50 g unt.
  • Preparare: Se curata pastravii de solzi, li se scot intestinele, se ung bine cu ulei si apoi se frig, intregi, pe gratar. Pentru a nu i se usca prea mult carnea, se recomanda invelirea pestelui in hartie pergament sau in alt fel de hartie mai groasa, unsa bine cu ulei sau unt, pe toata lungimea ei. Pestele se stropeste cu putina zeama de lamaie, se sareaza si se condimenteaza. Hartia se ruleaza de cateva ori in jurul pestelui, apoi acesta se asaza pe gratar, dar nu direct pe flacara. Se intoarce de 3-4 ori, timp de 20 de minute, pana cand se rumeneste bine hartia. Se desface hartia si pastravul se serveste cu putin unt si o felie de lamaie.

    VINETE LA GRATAR
  • Ingrediente: vinete, usturoi, patrunjel, ulei de masline.
  • Preparare: Vinetele se spala, se sterg, se elimina cotorul si se taie felii rotunde sau pe lung. Se coc pe gratar pe o parte si pe cealalta. Se curata usturoiul si se taie feliute cat mai subtiri. Se spala patrunjelul si se rup frunzele. Se pun intr-un vas straturi de felii de vinete, usturoi, frunze de patrunjel si putin ulei. La iarba verde, vinetele la gratar se pot servi pe felii de paine neagra, cu branza telemea, precum si cu alte legume coapte (rosii, ceapa, ardei).

    CIUPERCI LA GRATAR
  • Ingrediente: 300 g de ciuperci albe de cultura sau bureti de padure, 25 g unt, sare.
  • Preparare: Se curata palariile ciupercilor de pielita, se spala, se presara un praf de sare si se pune in fiecare palarie cate un varf de cutit de unt. Se asaza ciupercile pe gratarul incins. Dupa ce s-au copt, se servesc cu mujdei, simple sau drept garnitura la carnea pe gratar.
  • Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   carnea,   ulei,   gratar,   ingrediente,   preparare

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

    Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
    Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

    Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
    Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

    Trei motive bune pentru a lua un credit

    Trei motive bune pentru a lua un credit
    Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

    Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
    Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

    Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
    Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

    Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
    Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

    Cum să profiți la maximum de timpul liber

    Cum să profiți la maximum de timpul liber
    O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

    Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
    Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

    Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
    Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

    Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
    Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

    Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
    Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
    Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

    Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

    Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
    Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

    Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

    Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
    Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
    Serviciul de email marketing furnizat de