x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfânta Mărie Mică

Sfânta Mărie Mică

de Simona Chiriac    |    02 Sep 2010   •   00:00
Sfânta Mărie Mică

La 8 septembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Fecioarei Maria, o zi în care este dezlegare la peşte. În tradiţia populară însă, această zi este mai mult decât atât, căci acum se desparte cel mai clar vara de toamnă, gospodarii obişnuind să se arate la faţă fără a purta pălărie. Există chiar o vorbă care spune astfel: " A trecut Sfânta Marie/ De-acum se spurcă câinii în pălărie". (T. Pamfile - "Sărbătorile la români")

POVESTEA MAICII DOMNULUI
Există multe legende şi poveşti populare care o au ca personaj principal pe Fecioara Maria. Şi cum în lumea de odinioară ceea ce nu putea fi explicat sau înţeles pe de-a-ntregul căpăta o aură fantastică, aşa se face că de multe ori Naşterea Sfintei Maria este asemenea unei poveşti.

Ioachim şi Ana, ajunşi la o vârstă înaintată, nu lăsaseră în urma lor nici un urmaş. Ba mai mult, nici măcar jertfele nu le erau primite, chiar dacă le făceau cu inimă curată. Într-una din zile, ei au avut, ca un făcut, acelaşi vis, cum că li se va îndeplini cea mai mare dorinţă dacă vor merge la o mănăstire şi vor posti timp de 40 de zile încheiate. Lui Dumnezeu i-au plăcut hotărârea şi credinţa lor, aşa că le-a dat o fetiţă. O frunză cum nu mai văzuse pănâ atunci, frumos mirositoare, a vestit-o pe Ana că va avea un copil. Numai că acest copil creştea într-un an cât alţii în doi, aşa că foarte curând a fost trimisă la mănăstire, după cum fusese dorinţa părinţilor, dovedindu-se a fi foarte evlavioasă.

În credinţa populară, Maica Domnului le ajută mai ales pe femeile bolnave sau însărcinate, fiind de multe ori pomenită în cadrul ritualurilor ce au ca scop aflarea sortitului. "Ea ştie toate câte se întâmplă în lumea asta, pentru că toate rugăciunile, pe care le fac oamenii pe pământ, la ea se ridică. Ea toate le ascultă şi, apoi, pe toate câte le socoteşte ea drepte, le spune lui Dumnezeu." (M. Olinescu - "Mitologie românească")
De asemenea, doar ea are puterea de a salva cu năvodul, înainte de Judecată, sufletele celor trecuţi pe tărâmul celălalt.

Dovlecei de post
Ingrediente: un kilogram dovlecei, o lingură cu sare, 100 g seminţe de dovleac, 50 g seminţe de susan, 20 g seminţe de floarea-soarelui, 80 ml ulei de măsline, o roşie, doi căţei de usturoi, o lingură cu mentă tocată, sare, piper.
Preparare: Roşia se spală, se curăţă de pieliţă, se taie bucăţi şi se pune într-un bol împreună cu usturoiul curăţat de foi. Se adaugă jumătate din seminţele de dovleac, seminţele de susan şi cele de floarea-soarelui, uleiul de măsline, menta tocată, sare şi piper după gust. Se pasează totul şi sosul obţinut se introduce la rece, acoperit cu folie alimentară. Dovleceii se spală, se taie jumătăţi, apoi bastonaşe şi se fierb 15 minute în apă cu sare. Se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă zece minute, fără să se preseze. Se aşază în farfurii, se toarnă deasupra sosul şi se presară cu restul de seminţe.
 
   ● Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic