x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfăntu Georghe - 75 de cărnaţi, 75 de arome

Sfăntu Georghe - 75 de cărnaţi, 75 de arome

30 Mai 2007   •   00:00

La Sfăntu Gheorghe, in Covasna, 75 de echipe s-au intrecut in prepararea şi in prezentarea de cărnaţi. Gurmanzi din toate localităţile din Covasna au venit să vadă Parada Cărnaţilor.

La Sfăntu Gheorghe, in Covasna, 75 de echipe s-au intrecut in prepararea şi in prezentarea de cărnaţi. Gurmanzi din toate localităţile din Covasna au venit să vadă Parada Cărnaţilor.

Sala Sporturilor din oraşul Sfăntu Gheorghe a devenit neincăpătoare pentru cele 75 de echipe venite să se intreacă la prepararea cărnaţilor. Ştiau de la ediţiile anterioare că distracţia şi premiile vor fi pe măsura efortului pe care il depun. Aşa incăt s-au apucat de treabă imediat ce organizatorii le-au adus cele necesare. Concurenţii au trebuit să vină doar cu condimentele şi cu decorurile pentru mese, organizatorii punăndu-le la dispoziţie carnea, membrana şi vasele de lucru.

Concursul de pregătit cărnaţii a inceput la ora 10:00, iar la ora 13:00 fiecare echipă avea 50 m de cărnaţi pentru juriu. Acesta din urmă, format din specialişti din toate domeniile - sanitar-veterinar, protecţia consumatorului, gastronomie - , a urmărit pe parcursul celor trei ore tot ceea ce au făcut concurenţii şi şi-au notat punctele tari ale fiecăruia. Apoi, din cei 75 de cărnaţi s-au ales 20 care au intrat in marea finală. Au fost prăjiţi, iar juraţii au gustat din fiecare, pentru a vedea care este marele căştigător. A fost destul de greu, pentru că fiecare preparat era bun in felul lui. După indelungi consultări s-au hotărăt căştigătorii.

Voie bună şi cărnaţi

Cănd juriul a ajuns in Sala Sporturilor, concurenţii deja petreceau. Muzica, voia bună şi berea erau stăpăne. Veselia a fost cu atăt mai mare, cu căt toată lumea a fost premiată. Categoriile au fost multe şi diverse: cea mai gălăgioasă echipă, cel mai original cărnat, cea mai frumoasă masă, cărnatul din copac, şi lista poate continua. Cei mai emoţionaţi au fost copiii, care au primit premiul intăi din partea Uniunii Bucătarilor din Ungaria, inmănat de preşedintele acesteia, Petö Istvan. Micuţii, care incă nu mergeau la şcoală, au fost atăt de impresionaţi de atenţia care li se acorda, incăt unora dintre ei le-au dat lacrimile. Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din Romănia, a acordat un premiu special echipei Liceului de bucătari din Sfăntu Gheorghe.

Tradiţii covăsnene

Parada Cărnaţilor este la a cincea ediţie. Dacă la prima paradă au participat doar 19 echipe, la cea de-a doua numărul s-a triplat, pentru ca anul acesta să ajungă la 75 de echipe. Evenimentul se desfăşoară, in fiecare an, in cadrul "Zilelor Turismului Covăsnean" şi are drept scop atragerea turiştilor către această parte a ţării. De aceea, concurenţii nu vin la paradă doar cu cărnaţi, ci şi cu alte bucate tradiţionale: salam de casă cu lapte şi cartofi fierţi, păine cu untură şi ceapă roşie, salam vănătoresc, slană, pălincă şi murături. Cărnaţii sunt insă cei mai importanţi, condimentele alese de concurenţi fiind cele care dau unicitate fiecărui preparat in parte.

×
Subiecte în articol: carnati