x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfantul care deschide iarna

Sfantul care deschide iarna

de Simona Chiriac    |    26 Oct 2005   •   00:00
Sfantul care deschide iarna
CALENDAR GASTRONOMIC
Se stie despre Sfantul Dumitru ca s-a nascut in Cetatea Solun (Tesalonic de astazi). Tatal sau, unul dintre conducatorii cetatii, credea in mare taina in Iisus Hristos, credinta pe care i-a impartasit-o si fiului sau. Sfantul Dumitru a fost intemnitat, iar la data de 26 octombrie a fost omorat. Poate nu este o simpla coincidenta ca prima sulita l-a lovit in coasta dreapta, la fel cum a fost impuns si Iisus pe cruce.

In traditia populara insa, Sfantul Dumitru este Samedru, cel care imparte anul pastoral in doua anotimpuri: vara (23 aprilie-26 octombrie) si iarna (26 octombrie-23 aprilie). Iata de ce se spune din stramosi ca de la Samedru incep urgiile iernii, caldura ascunzandu-se in pamant, pana la primavara, iar copacii raman desfrunziti.

Batranii istorisesc si acum legenda intalnirii Sfantului Dumitru cu oamenii. Se spune ca el avea o turma de oi tocmai in varful muntelui. Pentru ca nu cobora in vale, nu stia ca pe lume mai exista si alti oameni in afara de el. Dar intr-o noapte i-a visat pe semenii sai, asa ca a pornit sa-i gaseasca. I-a intalnit in cele din urma la intrarea intr-o biserica. Pentru ca a vazut ca toti purtau un sac in spinare, si-a luat si el unul, plin cu grau. Nu a fost lasat sa intre cu sacul in spate, caci, de fapt, ceea ce vedea ca fiind saci erau pacatele oamenilor, vazute doar de Dumnezeu sau de oamenii sfinti, asa cum era si pastorul nostru. Se mai spune ca in acea vreme necuratul statea intr-o parte si insemna toate pacatele oamenilor. Furios ca nu-i putea gasi nici o vina, necuratul a rupt de furie, cu dintii, o piele de bivol. Pastorul a ras in biserica, savarsind un pacat. Necajit foarte tare, el s-a retras in munti, la turma sa, si nu a mai parasit niciodata acele locuri. Legenda mai spune ca satenii i-au gasit in cele din urma corpul neputrezit, iar pe locul unde se afla stana au ridicat o biserica.

De Samedru este ultima zi in care se mai poate pune usturoi in pamant. In caz contrar, recolta de anul urmator va fi slaba. Tot acum se tunde coama cailor tineri, pentru a le creste parul frumos. Cum este ziua de Samedru, asa va fi toata iarna. Daca e frig, iarna va fi bogata in zapada, buna pentru recolte. Daca e cald, toamna va fi una lunga si frumoasa.

CUVIOSUL DIMITRIE CEL NOU
Se spune despre Sfantul Dimitrie cel Nou (sarbatorit la 27 octombrie) ca este frate cu Samedru. S-a nascut in localitatea Basarabov, de pe malul raului Lom. Moastele sale (aduse in tara noastra in iulie 1774) se afla astazi la loc de cinste la Patriarhia Romana. Chiar si dupa inaltarea la cer, Sfantul Dimitrie a savarsit multe minuni. Se spune ca datorita lui a incetat razboiul ruso-turc si s-a stins epidemia de ciuma din secolul al XVIII-lea. Sfantul este pomenit astazi mai ales pentru puterea sa vindecatoare.

26 octombrie - 1 noiembrie

  • 26 M †) Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir
  • 27 J †) Cuviosul Dimitrie cel Nou, ale carui moaste sunt la Patriarhia Romana; Sf. Mc. Nestor
  • 28 V Sf. Mucenici: Terentie, sotia sa, Neonila, si cei 7 fii
  • 29 S Cuv. Mare Mc. Anastasia Romana; Cuv. Avramie
  • 30 D Sf. Mc. Zenovie, episcopul si sora sa, Zenovia
  • 31 L Sf. Apostoli: Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis
  • 1 M Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian

    "Vei semana, dar nu vei secera, vei stoarce masline, dar nu te vei unge cu untdelemnul lor, vei face must, dar nu vei bea vin!" - Mica capitolul 6 versetul 15
  • ×
    Subiecte în articol: sfăntul