O data cu Sfantul Nicolae, sarbatorit in fiecare an la 6 decembrie, se spune ca incepe iarna sa se arate la chip cu adevarat. Mai mult, atunci cand Mos Nicolae isi scutura barba, cade si prima ninsoare, spre bucuria copiilor.
O data cu Sfantul Nicolae, sarbatorit in fiecare an la 6 decembrie, se spune ca incepe iarna sa se arate la chip cu adevarat. Mai mult, atunci cand Mos Nicolae isi scutura barba, cade si prima ninsoare, spre bucuria copiilor. De fapt, sarbatoarea de Mos Nicolae este adresata in special lor, pentru ca acest batran blajin este ocrotitorul celor mici si, in special, al fiintelor lipsite de aparare. Copiii primesc covrigi, mere si nuci, dupa cat de cuminti au fost in anul care aproape s-a incheiat. Povestile populare spun ca, odinioara, fetele orfane primeau pe fereastra cate trei pungi cu galbeni pentru a se putea marita. La fel erau ajutate si vaduvele sau oamenii sarmani. Pentru bunatatea sa, in noaptea de Sfantul Vasile, atunci cand se spune ca se deschide cerul, crestinii cu inima curata il vor putea vedea pe Sfantul Nicolae asezat la masa, in stanga lui Dumnezeu. In afara de grija pe care o are pentru sarmani, Sfantul Nicolae ii protejeaza pe cei care pleaca in calatorii pe mare. In caz de pericol, cei aflati la nevoie nu trebuie decat sa se roage si sa se gandeasca la Sfantul Nicolae si vor scapa nevatamati. Legenda spuna ca, demult, Sfantul Nicolae ar fi fost un simplu pescar. In timpul unei furtuni, corabia pe care se afla s-a scufundat si, cu exceptia sfantului, toti oamenii au murit. El s-a rugat atunci aprig la Dumnezeu si pe data cei inecati au inviat. In mod surprinzator, Sfantul Nicolae este considerat si ocrotitorul talharilor. Acestia se roaga la el ca sa aiba noroc la furat si sa nu fie prinsi. In ziua de 6 decembrie, cei priceputi pot face previziuni meteorologice. Daca Mos Nicolae calareste un cal alb, adica ninge, iarna va fi scurta. Daca, dimpotriva, Mos Nicolae calareste un cal negru, adica nu ninge, iarna este lunga. Locuitorii din Moldova privesc cu bagare de seama Bistrita. Daca nu a inghetat inca pana la 6 decembrie, neaparat ingheata in foarte scurt timp.
Cornulete cu nuci
|
Ingrediente: 300 g faina, 200 g unt, o lamaie, 100 g nuci, 50 g migdale, 100 g zahar, bicarbonat, zahar pudra.
Preparare: Untul se amesteca bine cu zaharul. Se adauga coaja de lamaie, nuca si migdalele macinate, faina si putin bicarbonat stins cu zeama de lamaie. Se framanta aluatul si se intinde o foaie potrivit de groasa. Se taie in patrate, iar apoi fiecare se ruleaza, formandu-se covrigei. Se coc si, cat sunt inca fierbinti, se tavalesc prin zahar pudra vanilinat. |
Citește pe Antena3.ro