x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Şi Ursul ar fi vrut să fie oaspete la festival

Şi Ursul ar fi vrut să fie oaspete la festival

de Florina Grigorie    |    22 Oct 2008   •   00:00

Primul Festival al Fructelor de Pădure organizat, la început de octombrie, de Consiliul Judeţean Neamţ, Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, Antrec România şi Antrec Neamţ, a fost găzduit de Piatra Neamţ – unul dintre cele mai vechi oraşe din Moldova, a cărui arhitectură aminteşte de vremurile trecute. Au participat, cu voie bună, urmaşii… răzăşilor marelui Ştefan.


Frumuseţi nemţene

Unul dintre locurile încărcate de farmec este şi Poiana Teiului, rezervaţie geologică unde se află un uriaş bloc de calcar, format prin eroziune. Un alt loc deosebit, situat în apropiere, la numai 30 km de Piatra Neamţ, este rezervaţia forestieră Codrii de aramă, alcătuită din goruni seculari, care au constituit un izvor de inspiraţie pentru “Luceafărul” Mihai Eminescu. Încă un secret, Neamţul se poate lăuda şi cu Rezervaţia de zimbri “Dragoş Vodă”, unde se găsesc nu numai zimbri, ci şi cerbi carpatini, căpriori, cerbi lopătari, urşi, iepuri, bursuci şi vulpi.

Şi dacă tot am păşit în natură, haideţi să îndulcim atmosfera, după una dintre preferinţele culinare ale… Ursului, şi să pornim la cules de fructe de pădure. Luând la pas cărările munţilor Ceahlău, putem găsi, după gust (şi după anotimp): măceşe, coacăze negre, afine, mure, coacăze roşii, zmeură, fragi, cătină, merişoare.

Pentru a nu scăpa vreun detaliu, organizatorii Festivalului Fructelor de Pădure au amenajat standuri de prezentare a ofertei agroturistice, a tradiţiei meşteşugurilor şi a produselor culinare diversificate, obţinute din fructe de pădure sau cu specific tradiţional. În cadrul evenimentului, fructele de pădure au putut fi degustate sub diferite forme, de la compoturi, siropuri, ceaiuri, dulceţuri, lichioruri, conserve, şerbeturi, la nectare naturale. Fiecare dintre aceste fructe au atât calităţi alimentare, cât şi farmaceutice, ele putând înlocui chiar şi unele medicamente. Sunt prezente, de asemenea, în industria cosmeticelor.

 

Premianţii

Pensiunile care au oferit spre degustare vizitatorilor aceste produse gastronomice au dat dovadă de originalitate şi diversitate. Gospodinele au scos “din lada de zestre” vechile reţete de familie, dar au şi “creat” reţete noi, care să te îmbie prin gust, parfum şi culoare. La acest festival au luat parte 16 pensiuni, cărora li s-au acordat diplome de participare şi diverse premii, printre care amintim: Premiul pentru cea mai originală băutură, şi anume ţuica cu schinduc, acordat pensiunii Albăstrica din staţiunea Durău şi Premiul pentru reţeta de cozonac cu alune de pădure înmânat Casei Afetelor din comuna Pipirig. Evenimentul se va desfăşura an de an, în felul acesta inaugurându-se o nouă tradiţie, ce va avea ca scop punerea în valoare a gastronomiei locale, specifică acestei aşezări montane. În acest sens, Vasile Pruteanu, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, ne-a declarat “Acest festival este un început pentru promovarea turismului nemţean, este o şansă unică care trebuie valorificată la maxim”.

 

Aliment cu har

Coacăzele roşii oferă o senzaţie răcoritoare prin gustul dulce-acrişor şi savoarea specială. “Se transformă” într-un adevărat aliment-medicament pentru afecţiuni ale stomacului şi ficatului, deoarece au un bogat conţinut de acid citric. Aceste fructe de pădure deţin excelente proprietăţi aperitive şi tonice-digestive, fiind în acelaşi timp, bune diuretice şi depurative (elimină toxinele din organism).

VIN DE COACĂZE ROŞII
Ingrediente: un litru suc coacăze roşii, doi litrii apă, un kg zahăr, o lămâie mare.
Preparare: Zahărul se dizolvă în apă, apoi se pune zeama de la lămâie. Siropul format în acest fel se fierbe timp de 10 min. Se lasă la răcit, după care se amestecă cu sucul de coacăze roşii. Apoi se toarnă în damigeană, care se va astupa cu un dop de fermentaţie.

×