x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Beneficiile neașteptate ale sosului de soia

Beneficiile neașteptate ale sosului de soia

de Andreea Tiron    |    13 Mar 2024   •   09:00
Beneficiile neașteptate ale sosului de soia
Sursa foto: Hepta

La sushi, la fel ca la aproape orice meniu asociat cu Asia, sosul de soia este nelipsit. Are o istorie de câteva mii de ani și este originar din China, fiind folosit în mod obișnuit drept condiment, marinadă sau dip (sos).

Potrivit cumvaplace.ro, sosul de soia are o istorie lungă, originile sale datând din China antică și a fost folosit inițial ca o modalitate de a conserva alimentele și de a prelungi durata de valabilitate a acestora. De-a lungul timpului, sosul de soia s-a răspândit în alte țări asiatice, precum Japonia și Coreea, unde a evoluat în diferite stiluri și arome pentru a se potrivi gusturilor locale.

Am mai putea spune despre sosul de soia că este un potențiator de aromă natural ce conține foarte mult umami (în japoneză are sensul de savuros), un al 5-lea gust, complex, asociat cu glutamatul monosodic conținut în mod natural de anumite alimente și care apoi a fost reprodus chimic pentru industria alimentară.

Sosul de soia se produce prin fermentarea boabelor de soia și a grâului (cu agenți de fermentare, drojdie sau mucegai), la care se adaugă sare. Sunt singurele ingrediente pe care ar trebui să le conțină acest sos.

De aici apare și una dintre contraindicațiile sosului de soia: este foarte sărat, motiv pentru care nu e recomandat celor care trebuie să țină cont de cantitatea de sare din diverse alimente. 

Mai mult decât atât, de cele mai multe ori noi nu vom găsi, în magazine, sos de soia produs în mod tradițional, cu fermenți naturali și ingrediente naturale. Iar specialiștii atrag atenția asupra ingredientelor care au legătură mai degrabă cu chimia alimentară, decât cu bucătăria.

Beneficii frecvent asociate cu sosul de soia

  • Bogat în antioxidanți
  • Ajută digestia, atunci când procesul de fermentație este natural și produce probiotice benefice
  • Aroma umami din sosul de soia poate ajuta la îmbunătățirea absorbției anumitor nutrienți, cum ar fi calciul și fierul.
  • Conține compuși care pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
  • Adaugă un gust bogat și savuros mâncărurilor, datorită conținutului mare de umami

La ce trebuie să fim atenți?

  • Conținut mare de sare
  • Este un ferment și pe bază de grâu, ca urmare are gluten
  • Are un conținut mare de histamină și tiamină, ca urmare poate produce alergii
  • Ar putea avea cantități mari de monoglutamat de sodiu, potențiatorul de arome, dacă pe lângă cele conținute în mod natural, prin fermentație, sunt adăugate și cele chimice

Tipuri de sos de soia

  • ușor: un sos mai subțire și mai deschis la culoare, cu o aromă ușoară, perfect pentru condimentare și înmuiere
  • închis la culoare: un sos mai gros cu o aromă mai bogată, adesea folosit în gătit și marinade
  • Tamari: un sos de soia aproape fără grâu deloc este cel mai comun în China
  • Shiro: făcut mai mult cu grâu, decât cu soia, de o culoare foarte deschisă
  • Shoyu: un sos de soia care conține atât boabe de soia, cât și grâu, cu o aromă echilibrată

Cum puteți încerca în rețete sosul de soia?

×
Subiecte în articol: sos de soia beneficii umami