x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Specialităţi de la specialişti

Specialităţi de la specialişti

de Maria Belu-Burtea    |    03 Dec 2008   •   00:00

Pe tânărul şi talentatul chef Cătălin Cucu l-am cunoscut la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", organizat de Ambasada Peru la Bucureşti. Pentru că Sărbătorile bat la uşă l-am rugat să ne dea câteva sugestii pentru ca meniul fiecărei gospodine să fie excelent.



Ce le sfătuieşti pe gospodine să gătească pentru mesele de sărbătoare din luna decembrie? De Crăciun, masa se bazează pe carne de porc, dar eu le sfătuiesc pe gospodine să prepare ceva deosebit, nu numai banalele sarmale, cârnaţi şi caltaboşi. Să vină cu ceva nou! Sunt multe reţete de preparare a cărnii de porc. De exemplu, ceva din muşchiuleţ sau o scăricică de porc caramelizată.

Iar ca desert? Deserturile mele preferate sunt cele simple. Orice gospodină are în casă fructe, puţin zahăr şi o foaie de plăcintă. De Sărbători se prepară cozonac şi alte dulciuri complicate, dar dacă doamnele vor să încerce ceva special, desertul pe care vi-l propun azi este foarte simplu: din fructe, caramel, o foaie de plăcintă şi, opţional, îngheţată. Copiii vor adora această prăjitură care este pe gustul lor, având ceva dulce, caramel, şi ceva acrişor, fructele. Mie îmi plac la nebunie dulciurile şi prepar un orez cu lapte, poate sună banal, dar adaug smântână, orez de risotto, cel cu bob rotund, un piure de prune uscate, pe care îl parfumez cu brandy. Este delicios.

DESERT DE REVELION
Ce desert propui pentru noaptea dintre ani? Pentru Revelion aş propune un crocant bouche. Gogoşelele de profiterol se umplu cu cremă de vanilie sau frişcă şi se lipesc cu caramel. Se fac aşa, ca un turnuleţ…  Sau prăjitura Saint Honore, se face foarte uşor. Se pregăteşte un foitaj cu cremă de vanilie, se pun gogoşelele umplute cu vanilie, iar deasupra se face "păr de înger", ceva auriu, ceva sfânt. "Părul de înger" se prepară astfel: se face un caramel în care se pun câteva picături de lămâie, iar când zahărul s-a caramelizat se pune tigaia cu fundul într-o baie de apă rece şi se amestecă încontinuu. Se bagă două furculiţe în caramel, iar când este puţin călduţ şi lipicios, pe deasupra unui făcăleţ se trece furculiţa de sus în jos. Fiind greu, zahărul se întinde şi formează "părul de înger".

"SOTÉ DE FRUCTE" CU "PĂR DE ÎNGER"
O banană, un măr, o pară, două prune, un mango, zahăr şi  30 g unt. Perele, gutuia, mărul şi mango se curăţă de coajă şi se taie. Banana se descojeşte şi se taie rotund, prunelor li se scot sâmburii şi se taie. Într-o tigaie se prepară un caramel, iar când acesta devine maroniu se adaugă 30 g unt şi se amestecă. Se adaugă fructele (fiind reci se va coagula puţin caramelul), se pune peste ele în tigaie zeama de la o jumătate de portocală, se aşază din nou pe foc, şi încet, încet caramelul se va subţia. Se ţin 4-5 minute pe foc. Foile de plăcintă se taie dreptunghiular, se ung cu unt, se presară scorţişoară, se pune puţin zahăr pe o parte şi alta şi se lasă la copt între două tăviţe. Când devin uşor maronii se scot şi se pot aşeza fructele. Se montează două foi: una pentru pat, peste care se adaugă fructele, se pune a doua foaie, se aşază iarăşi fructe, puţin caramel, iar deasupra "părul de înger".

×
Subiecte în articol: caramel recomandarea saptamanii