x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Specialităţi de la specialişti

0
Autor: Maria Belu-Burtea 03 Dec 2008 - 00:00

Pe tânărul şi talentatul chef Cătălin Cucu l-am cunoscut la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", organizat de Ambasada Peru la Bucureşti. Pentru că Sărbătorile bat la uşă l-am rugat să ne dea câteva sugestii pentru ca meniul fiecărei gospodine să fie excelent.



Ce le sfătuieşti pe gospodine să gătească pentru mesele de sărbătoare din luna decembrie? De Crăciun, masa se bazează pe carne de porc, dar eu le sfătuiesc pe gospodine să prepare ceva deosebit, nu numai banalele sarmale, cârnaţi şi caltaboşi. Să vină cu ceva nou! Sunt multe reţete de preparare a cărnii de porc. De exemplu, ceva din muşchiuleţ sau o scăricică de porc caramelizată.

Iar ca desert? Deserturile mele preferate sunt cele simple. Orice gospodină are în casă fructe, puţin zahăr şi o foaie de plăcintă. De Sărbători se prepară cozonac şi alte dulciuri complicate, dar dacă doamnele vor să încerce ceva special, desertul pe care vi-l propun azi este foarte simplu: din fructe, caramel, o foaie de plăcintă şi, opţional, îngheţată. Copiii vor adora această prăjitură care este pe gustul lor, având ceva dulce, caramel, şi ceva acrişor, fructele. Mie îmi plac la nebunie dulciurile şi prepar un orez cu lapte, poate sună banal, dar adaug smântână, orez de risotto, cel cu bob rotund, un piure de prune uscate, pe care îl parfumez cu brandy. Este delicios.

DESERT DE REVELION
Ce desert propui pentru noaptea dintre ani? Pentru Revelion aş propune un crocant bouche. Gogoşelele de profiterol se umplu cu cremă de vanilie sau frişcă şi se lipesc cu caramel. Se fac aşa, ca un turnuleţ…  Sau prăjitura Saint Honore, se face foarte uşor. Se pregăteşte un foitaj cu cremă de vanilie, se pun gogoşelele umplute cu vanilie, iar deasupra se face "păr de înger", ceva auriu, ceva sfânt. "Părul de înger" se prepară astfel: se face un caramel în care se pun câteva picături de lămâie, iar când zahărul s-a caramelizat se pune tigaia cu fundul într-o baie de apă rece şi se amestecă încontinuu. Se bagă două furculiţe în caramel, iar când este puţin călduţ şi lipicios, pe deasupra unui făcăleţ se trece furculiţa de sus în jos. Fiind greu, zahărul se întinde şi formează "părul de înger".

"SOTÉ DE FRUCTE" CU "PĂR DE ÎNGER"
O banană, un măr, o pară, două prune, un mango, zahăr şi  30 g unt. Perele, gutuia, mărul şi mango se curăţă de coajă şi se taie. Banana se descojeşte şi se taie rotund, prunelor li se scot sâmburii şi se taie. Într-o tigaie se prepară un caramel, iar când acesta devine maroniu se adaugă 30 g unt şi se amestecă. Se adaugă fructele (fiind reci se va coagula puţin caramelul), se pune peste ele în tigaie zeama de la o jumătate de portocală, se aşază din nou pe foc, şi încet, încet caramelul se va subţia. Se ţin 4-5 minute pe foc. Foile de plăcintă se taie dreptunghiular, se ung cu unt, se presară scorţişoară, se pune puţin zahăr pe o parte şi alta şi se lasă la copt între două tăviţe. Când devin uşor maronii se scot şi se pot aşeza fructele. Se montează două foi: una pentru pat, peste care se adaugă fructele, se pune a doua foaie, se aşază iarăşi fructe, puţin caramel, iar deasupra "părul de înger".
Citeşte mai multe despre:   caramel,   recomandarea saptamanii

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Serviciul de email marketing furnizat de