x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Specialităţi de la specialişti

0
Autor: Maria Belu-Burtea 03 Dec 2008 - 00:00

Pe tânărul şi talentatul chef Cătălin Cucu l-am cunoscut la concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", organizat de Ambasada Peru la Bucureşti. Pentru că Sărbătorile bat la uşă l-am rugat să ne dea câteva sugestii pentru ca meniul fiecărei gospodine să fie excelent.



Ce le sfătuieşti pe gospodine să gătească pentru mesele de sărbătoare din luna decembrie? De Crăciun, masa se bazează pe carne de porc, dar eu le sfătuiesc pe gospodine să prepare ceva deosebit, nu numai banalele sarmale, cârnaţi şi caltaboşi. Să vină cu ceva nou! Sunt multe reţete de preparare a cărnii de porc. De exemplu, ceva din muşchiuleţ sau o scăricică de porc caramelizată.

Iar ca desert? Deserturile mele preferate sunt cele simple. Orice gospodină are în casă fructe, puţin zahăr şi o foaie de plăcintă. De Sărbători se prepară cozonac şi alte dulciuri complicate, dar dacă doamnele vor să încerce ceva special, desertul pe care vi-l propun azi este foarte simplu: din fructe, caramel, o foaie de plăcintă şi, opţional, îngheţată. Copiii vor adora această prăjitură care este pe gustul lor, având ceva dulce, caramel, şi ceva acrişor, fructele. Mie îmi plac la nebunie dulciurile şi prepar un orez cu lapte, poate sună banal, dar adaug smântână, orez de risotto, cel cu bob rotund, un piure de prune uscate, pe care îl parfumez cu brandy. Este delicios.

DESERT DE REVELION
Ce desert propui pentru noaptea dintre ani? Pentru Revelion aş propune un crocant bouche. Gogoşelele de profiterol se umplu cu cremă de vanilie sau frişcă şi se lipesc cu caramel. Se fac aşa, ca un turnuleţ…  Sau prăjitura Saint Honore, se face foarte uşor. Se pregăteşte un foitaj cu cremă de vanilie, se pun gogoşelele umplute cu vanilie, iar deasupra se face "păr de înger", ceva auriu, ceva sfânt. "Părul de înger" se prepară astfel: se face un caramel în care se pun câteva picături de lămâie, iar când zahărul s-a caramelizat se pune tigaia cu fundul într-o baie de apă rece şi se amestecă încontinuu. Se bagă două furculiţe în caramel, iar când este puţin călduţ şi lipicios, pe deasupra unui făcăleţ se trece furculiţa de sus în jos. Fiind greu, zahărul se întinde şi formează "părul de înger".

"SOTÉ DE FRUCTE" CU "PĂR DE ÎNGER"
O banană, un măr, o pară, două prune, un mango, zahăr şi  30 g unt. Perele, gutuia, mărul şi mango se curăţă de coajă şi se taie. Banana se descojeşte şi se taie rotund, prunelor li se scot sâmburii şi se taie. Într-o tigaie se prepară un caramel, iar când acesta devine maroniu se adaugă 30 g unt şi se amestecă. Se adaugă fructele (fiind reci se va coagula puţin caramelul), se pune peste ele în tigaie zeama de la o jumătate de portocală, se aşază din nou pe foc, şi încet, încet caramelul se va subţia. Se ţin 4-5 minute pe foc. Foile de plăcintă se taie dreptunghiular, se ung cu unt, se presară scorţişoară, se pune puţin zahăr pe o parte şi alta şi se lasă la copt între două tăviţe. Când devin uşor maronii se scot şi se pot aşeza fructele. Se montează două foi: una pentru pat, peste care se adaugă fructele, se pune a doua foaie, se aşază iarăşi fructe, puţin caramel, iar deasupra "părul de înger".
Citeşte mai multe despre:   caramel,   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso

Dincolo de existenta materiala, prin portalurile de energie din Galeria Senso
Arta este un mod exceptional de exprimare si un mijloc prin care iubitorii de frumos isi pot incanta privirea cu lucrari inedite. Unele dintre aceste lucrari, asa cum sunt si cele din expozitia de string art fluorescent...

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”

Chefi la cuțite, lider de piață cu peste 1.9 milioane de telespectatori, Chef Florin Dumitrescu pierde primul concurent în sezonul 9: ”Îmi pare rău pentru el”
Galerie Foto Marți, 4 mai, Chefi la cuțite a fost lider detașat de piață cu peste 1,9 milioane de români, ce au privit emisiunea în minutul de maximă audiență de la 22.00. Telespectatorii Antena 1 au avut parte de o nouă...

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal

Dictatorul Maduro a primit sabia de samurai de la Steven Seagal
Cunoscut drept un apropiat al „băieților duri” aflați la conducerea Planetei, vedeta filmelor de acțiune de la Hollywood, Steven Seagal, i-a făcut o vizită președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, căruia i-...

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”

Ecaterina Andronescu și-a făcut temele pentru roast-ul iUmor: a citit cartea lui Mihai Bendeac și a ascultat melodiile lui Cheloo! ”Sunt expresiii pe care eu nu le-aș accepta niciodată!”
Galerie Foto În cel de-al zecelea sezon iUmor, diseară, de la 20.30, la Antena 1, ediția specială de roast se anunță legendară, iar invitații nu pot fi decât cu totul neașteptați! Ecaterina Andronescu nu a vrut să vină...

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor

Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor
Grecia redeschide terasele cafenelelor și restaurantelor, după șase luni în care acestea au fost complet închise, scrie AFP. Pandemia de coronavirus a dat o puternică lovitură economiei Greciei, prin afe...

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE

Comisia Europeană vrea să relaxeze condițiile de călătorie pentru cetățenii non UE
Comisia Europeană recomandă statelor UE să permită accesul străinilor vaccinați anti COVID-19 din țările extracomunitare fără restricţii suplimentare, scrie Reuters. "Comisia propune să se...

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta: ”Asta da surpriză”

Chefii își aleg bucătarii și află culorile tunicilor în care vor lupta:  ”Asta da surpriză”
Galerie Foto Aseară, pe Antena 1, chefii au dat startul unei noi etape eliminatorii, bootcampul, dar nu înainte de a primi o veste neașteptată din partea Ginei Pistol. Sezonul 9 pune în competiție pentru chefi o miză...
Serviciul de email marketing furnizat de