POVESTIRI DIN BUCATARIE
Ar pregati ceva dulce, care sa-i tina cateva zile, dar nu o ispitea nimic. Si culmea, ii venea in vizita nepotica. Mica printesa nazuroasa, satula de produsele din magazine, devora prajiturile facute in
casa. Problema era ca-i placeau cel mai mult biscuitii. Asta era! O sa faca biscuiti.
Pregateste faina, untura, oua, mirodenii si tavi. A! Uitase formele. Ii placeau biscuitii in forma de stea, de parca cei rotunzi n-ar fi avut acelasi gust. Dar...
mamaia trebuie sa faca stelute! Deci, mobilizare totala! Da drumul cuptorului, ca sa fie bine incins, pregateste maiaua si o pune la caldurica, pe calorifer. Tocmai cand punea faina si untura suna cineva si se auzi o bataie usurica in usa. E, a venit! Mai devreme decat se astepta! Lasa totul si o ajuta pe printesa sa se dezbrace. In tot acest timp, gurita i-a debitat o multime de intrebari la care a trebuit sa raspunda mamaia. Scapata de hainele groase tasni ca din pusca din mainile femeii si se duse direct la bucatarie. Se instala cu greu pe un scaun, foarte aproape de masa si incepu a cerceta. Pe masa, un peisaj fascinant o intampina: gramada de faina alba, pufoasa o ispitea si chiar incerca sa sufle in ea. Mamaia, care o urmase de aproape, o stopa cu un "nu" ferm si actiunea inceta brusc. Si incepura sa curga: asta ce e, ce faci cu asta, de ce pui aia, si altele si altele. Nu mai vorbim de manute, care incercau cu frenezie sa se strecoare in tot ce era pe masa. Maiaua crescuse si mamaia a putut manevra rapid si cu dexteritate componentele, facandu-le sa dispara intr-un amestec unic si cat mai indepartat de manutele inamice. In timpul acesta se straduia sa raspunda cat mai pe intelesul fetitei potopului de intrebari. Cu tot protestul ingerasului periculos, aluatul a fost lasat la crescut, cu explicatiile de rigoare.
La treaba!
S-a scurs timpul si acum trebuia intins aluatul pentru facut stelute. Fetita si-a reluat locul la masa. Mamaia smulse un cocolos de coca si i-l dadu copilei, mai mult ca sa scape de ea. Incantare si mare bucurie aparu pe fetisoara de ingeras. Nu-i venea sa creada. Avea in manuta o mingiuta de coca, moale ca plastilina de la "gradi", pe care putea s-o transforme in ce vrea ea si s-o faca biscuiti. Ba... chiar primi si un praf de faina, in care-si baga amandoua manutele si se mozolea de zor intr-un framantat frenetic. Mamaia intinse aluatul si, cu forma, intocmea stelute.
Apar stelutele!
|
Pentru copiii mici nici un efort nu este prea mare. Si rasplata este intotdeauna
pe masura
|
Forma de stea ajunse la marginea aluatului. Fetita se opri si, cu un gest scurt, isi inlatura un zuluf de pe frunte, murdarindu-se de faina pe fata, ofta si-i ceru femeii forma, ca sa-si faca si ea stelute. Reusi sa faca doar doua, pe care le puse deoparte, si continua sa framante si sa bata cu palma picul de coca ce-i ramasese. Mamaia orna acum stelutele, cu stafide si rahat. Le-a bagat la cuptor si s-a intors la alta coca, sa termine biscuitii, multumita de faptul ca i-a dat copilei de lucru si poate sa-si faca treaba fara probleme. Concentrata la maximum pe treaba deosebita pe care o facea, fetita comenta, din cand in cand, cum si in ce fel aveau sa arate stelutele ei, cat de bune vor fi si ce va zice mami cand va afla ca ea a facut stelute cu mamaia. Gurita rosie, cat o ciresica, se tuguia si capsorul cu zulufi blonzi se intorcea intr-o parte, cand cerceta turtirea sau rotunjirea botului de coca. Se inrosise la obrajori si brobonite de sudoare se zareau la radacina parului de la tample de atata efort si caldura din bucatarie.
Premiul cel mare
|
Mai parfumate
Stelutele pot fi mai parfumate daca, dupa ce le scoateti din cuptor, le stropiti cu esenta de rom sau alta esenta. Folositi pentru aceasta un atomizor. Apoi presarati zaharul pudra prin sita. Puteti folosi si fulgi de cocos, daca stropiti cu esenta de cocos. Sau lipiti stelutele, ungandu-le cu gem sau cu marmelada.
|
Primul rand de stelute s-a copt. Femeia a pus in cuptor alta tava cu stelute. A scos din cele coapte cateva, le-a stropit cu esenta de rom, le-a presarat cu zahar pudra si le-a asezat pe un platou. A repetat operatiunea si cu celelalte si le-a pus pe alt platou, pentru racit. Pe o farfurioara a asezat trei stelute, in dreptul fetitei, care s-a oprit din framantat, a scuturat palmutele de faina si a tras farfurioara mai aproape. "Ai grija, frige!", i-a zis mamaia. Ochisorii albastri ca cerul se uitau fascinati la stelute. Isi apropie nasucul de farfurie si trase adanc in piept mirosul minunat. Ridica palmutele trandafirii, cu degetelele rasfirate ca petalele unei flori exotice, isi propti privirile albastre in ochii femeii si cu glas aproape soptit ii zise: "Mamaie, stii a ce miroase steluta asta? Stii?" "Nu", raspunse mamaia, cu gandul ca n-a pus ce trebuie in coca. "Mamaie, miroase a... cer... si a... nori, mamaie! A... steluta norocoasa!" Vorbele copilei o uimira fericit pe femeie. Un sentiment pe care nu-l mai intalnise o napadi si lacrimi ii incercau ochii. "Da, e premiul cel mai mare pe care-l poate primi o mamaie pentru stelutele pe care le face! Asta da premiu!", zise mamaia cu sufletul plin de fericire, sarutandu-si nepoata.
|
Biscuiti fragezi
Ingrediente: un kg faina, 500 g untura, doua oua, o cana de lapte (sau apa calduta), 25 g drojdie de bere, o mana zahar, o jumatate de lingurita de sare, esenta de rom (una-doua sticlute), stafide, rahat, fructe din dulceata (dupa placere),
zahar pudra, fulgi de cocos.
1 In lapte (sau apa calduta) dizolva drojdia, doua linguri de faina si o lingurita de zahar. Lasa la crescut (maiaua) pentru 15 minute. Pune-o pe masa in faina, in mijlocul careia adaugi untura, cele doua oua, sarea, zaharul ramas si esenta de rom.
|
2 Amesteci totul si faci un aluat pe care il lasi la crescut 1/2 ora. Intinde o parte din aluat si fa o foaie de 0,5 cm grosime, din care decupeaza in formele dorite si orneaza cu stafide, rahat, etc. Repeta operatiunea pana la terminarea aluatului. Pune in tava si coace la foc potrivit, timp de 20-25 minute.
3 Nu trebuie sa le rumenesti. Le scoti cu atentie pe platou, le poti stropi cu esenta de rom sau de vanilie, sau chiar cu coniac si presari zahar pudra sau fulgi de cocos. Daca le doresti sarate, poti sa le umezesti cu o pensula uda si presari sare grunjoasa.
|
|