x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Surprize de campionat de la maeştri

0
Autor: Maria Belu-Burtea 20 Mai 2010 - 00:00
Surprize de campionat de la maeştri Karina Knapek/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Prăjituri, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit: Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti.

Pata de culoare a fost dată în cele trei zile cât a durat concursul - 7, 8 şi 9 mai - de organizatorii de la ACEEA (Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ), dar şi de rockerii care au asigurat paza şi protecţia concurenţilor şi a vizitatorilor.

"Competiţia a ajuns deja la cea de-a VI-a ediţie, iar ca noutate, la etapa Bucureşti, îl avem pe Ştefan Bercea, care a câştigat cupa competiţiei de anul trecut, preşedinte al juriului. Ce mai aduce nou este faptul că suntem membri WACS şi vom putea dezvolta în viitor şi proiecte sociale, nu numai culturale. Tot ca noutate la această ediţie avem echipa Finlandei, care anul trecut a făcut parte din juriu, iar anul acesta participă în calitate de concurenţi. De asemenea, echipa Israelului, formată dintr-un evreu, un arab, un armean şi un creştin, a adus mesajul lor de pace, pe care vor să-l transmită şi în România.

Dumnealor au înţeles cel mai bine ceea ce vrem noi să transmitem: dialog interprofesional şi intercultural. Timp de trei zile limbajul comun este mâncarea", ne-a declarat dr Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.

PROFESIONIŞTI
Despre Campionatul de Gătit în Aer Liber deja au aflat toţi românii şi nu numai. Vestea concursului a trecut de mult dincolo de graniţele ţării, dovadă stând faptul că din an în an participă tot mai multe echipe din străinătate. Şi, ca de fiecare dată, şi la această ediţie au fost noutăţi: "Pe an ce trece văd o preocupare permanentă a profesioniştilor, dar şi a amatorilor pentru bucătărie. Este o ocazie de a învăţa unii de la alţii şi cel mai important este să participi la un concurs. Am descoperit acum o echipă de amatori care vine pentru prima oară, Gastro Mithologhia, ei lucrează numai cu ingrediente naturale după reţete vechi de mii de ani.

Eu mă bucur că există o preocupare pentru arta culinară, oamenii sunt interesaţi să mănânce sănătos", ne-a spus Lady Chef Cornelia Ghişoi, membru al juriului. Alături de ea din juriu au mai făcut parte: Petrişor Tănase, Gheorghe Vătafu, Adam Enav (Israel), Silvian Miron, Jyrki Uyli- Uotila (Finlanda), Dan Silviu Boerescu, Răzvan Cucui, somelierul Sergiu Nedelea şi Florin Teodorescu. Preşedintele juriului a fost Ştefan Bercea, preşedintele ANBCT şi cel mai titrat maestru al artei culinare din România.

"Noi dorim să aducem în actualitate bucătăria tradiţională. Ca noutate la această ediţie, am făcut secţiuni separate de amatori şi profesionişti. Mi s-a părut incorect ca amatorii să participe la un loc cu profesioniştii, dar cei care au curajul să se pună cu profesioniştii n-au decât. La secţiunea preparate reci mă aşteptam să vină cineva cu ceva nou, dar nu a reuşit nimeni să mă impresioneze şi, din cauza asta, ne-am propus, cu o parte din staff-ul asociaţiei, să organizăm nişte excursii de documentare, să mergem la concursuri ca să vedem cum a evoluat gastronomia", ne-a declarat Ştefan Bercea.

CONCURENŢI
Ne-am plimbat şi noi printre standurile cu preparate care de care mai apetisante şi am stat de vorbă cu participanţii. Maestrul George Catană, de la Sangria, care iubeşte bucătăria mediteraneană, a venit la concurs cu "o gamă de antreuri din peşte, fructe de mare, brânzeturi, carne şi deserturi pe bază de mouse de ciocolată", ne-a explicat maestrul. Echipa ce a făcut furori pe perioada celor trei zile de concurs a fost Gastro Mithologhia, echipă de amatori.

"Astăzi, toate reţetele gătite aici sunt reţete din Grecia Antică, nealterate, neîmbunătăţite şi cu condimentele de atunci. De exemplu, azi facem primul muştar din istorie: boabe de muştar, stafide blonde şi oţet. Este primul muştar, care apare în înscrisuri şi recunoscut de specialiştii în domeniu. Toate preparatele sunt făcute cu ustensilele care existau la vremea aceea", ne-a spus Nela Tianu.


Premianţii
La secţiunea creaţie profesionişti pe locul I s-a clasat Restaurantul Rozmarin, pe locul II Bella Italia şi pe locul III Black Tulip Hotel; creaţie amatori: locul I echipa Gastro Mithologhia şi pe II Pompierii; dulciuri amatori: Pompierii s-au clasat pe primul loc, pe doi Gastro Mithologia şi SC Doors Wood; la profesioniştii locul întâi a fost ocupat de echipa Gustul Păcii din Istrael, urmată de Bella Italia şi Edelweiss Poiana Braşov; la categoria ceaun amatori Corău Iulia locul I, echipa comunei Beclean II şi Onu Elisabeta III; grătar amatori comuna Beclean, Pompierii şi La Republica del Gusto; ceaun profesionişti Jyrki Yli-Uotila, Finland Rame locul I, locul II, Rozmarin Predeal şi locul III echipa Excalibur; grătar profesionişti pe locul I s-a clasat Eitan Kiesler, pe II Rozmarin Predeal şi pe III Bella Italia şi Edelweiss la egalitate; creaţie profesionişti premiile au fost obţinute de: Restaurant Dada, Keisler Eitan şi Rozmarin Predeal, iar la plită pe primele locuri s-au clasat Bella Italia, echipa Israelului şi Edelweiss.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai ...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de