x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tanara Babeasca

Tanara Babeasca

de Veronica Guzun    |    22 Iun 2005   •   00:00
Tanara Babeasca

PODGORIA NICORESTI
PODGORIA NICORESTI
Istoria vinului romanesc se impleteste cu istoria tarii si formeaza o poveste pe alocuri palpitanta si intotdeauna poetica. Povestea podgoriei Nicoresti nu poate fi spusa fara sa amintim de Domnul Moldovei, Stefan cel Mare. Se spune ca, in drumul sau catre hotarele de sus ale Moldovei, Domnitorul ar fi cerut sa i se aduca vin rosu de la "baba aceea", referindu-se la vinul din Babeasca Neagra, numit si Cracana. "Cracana de Nicoresti este o licoare pentru sfinti - mai pacatosi, asa ca noi", spunea Ion Neculce in Cronicile sale. Majoritatea atestarilor documentare ale acestei plantatii viticole fac referire la diverse tranzactii de vii. Asa cum mentioneaza Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei", in 1716, podgoria era considerata una dintre cele mai importante din Moldova, dupa Cotnari, Husi si Odobesti. Printre proprietarii de vii de la Nicoresti s-au numarat mari familii boieresti: Racovita, Catargiu, Sturza, Donici, Papadopol, Conachi dar si manastirile Agapia si Varatec. O data cu dezvoltarea economica a podgoriei s-a dezvoltat si localitatea Nicoresti. Dintr-un satuc ea a devenit targ, unde se comercializau struguri si vin, iar mai apoi a ajuns comuna.

VINURILE NICORESTILOR. Podgoria este situata in partea de est a Romaniei, intre raurile Siret si Barlad, iar spre nord-vest se intinde pana la Priponesti. Centrul podgoriei se afla la o altitudine de 250 de metri. Plantatia viticola de la Nicoresti este caracterizata mai mult prin vinurile ei rosii seci de consum curent, de calitate superioara sau cu denumire de origine controlata. Vedeta acestei zone este Babeasca Neagra. In timp, cuvintele "Babeasca" si "Nicoresti" au devenit sinonime. Acestea sunt doua sintagme care se completeza reciproc si nu pot fi separate. O alta "neagra de Nicoresti" este Feteasca, un soi care se simte foarte bine pe solul fertil din zona. Mare parte din soiurile care cresc la Nicoresti sunt cele pentru vin, soiurile de masa fiind mai mult reprezentate de niste butuci razleti. Printre vinurile albe, cel mai reprezentativ este Feteasca Alba. Alte soiuri care se intalnesc pe acesta podgorie sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Oporto, Burgund Mare, Feteasca Regala, Riesling Italian, Aligote, Muscat Ottonel.
In prezent, vinurile rosii si albe de Nicoresti sunt exportate in Anglia, Germania si Israel.

SOIURI
BABEASCA NEAGRA.Este numele cel mai reprezentativ pentru denumirea de origine Nicoresti. Este un vin sec de culoare rosie stralucitoare si gustul strugurelui bine copt, intalnit in special la vinul tanar.

CABERNET SAUVIGNON. Este un vin rosu rubiniu-inchis, caracterizat printr-o nota barbateasca, robusta.

FETEASCA ALBA. Este un vin tipic pentru Nicoresti, care lasa dupa inghitire o senzatie de catifelare .

FETEASCA NEAGRA. Are o culoare intensa rosu-granat. Aroma vinului tanar aminteste de strugurele bine copt.

FICAT DE GASCA NATUR
  • Ingrediente:
  • un ficat de gasca, unt si sare
  • Preparare: Se alege un ficat frumos, proaspat si alb. Se curata si se tine doua ore in apa putin sarata. Se sterge usor cu o carpa si se asaza intr-o cratita unsa cu unt. Se acopera cu staniol si se da la cuptor, la foc moale. Se tine aproximativ jumatate de ora in cuptor, in functie de marime. Cand e gata, se presara cu sare. Se poate servi rece sau cald, dupa gust. La ficatul de gasca natur se serveste un pahar cu vin rosu sec, de exemplu, Babeasca Neagra sau Cabernet Sauvignon.
  • ×
    Subiecte în articol: babeasca nicoresti