PODGORIA NICORESTI
PODGORIA NICORESTI
Istoria vinului romanesc se impleteste cu istoria tarii si formeaza o poveste pe alocuri palpitanta si intotdeauna poetica. Povestea podgoriei Nicoresti nu poate fi spusa fara sa amintim de Domnul Moldovei, Stefan cel Mare. Se spune ca, in drumul sau catre hotarele de sus ale Moldovei, Domnitorul ar fi cerut sa i se aduca vin rosu de la "baba aceea", referindu-se la vinul din Babeasca Neagra, numit si Cracana. "Cracana de Nicoresti este o licoare pentru sfinti - mai pacatosi, asa ca noi", spunea Ion Neculce in Cronicile sale. Majoritatea atestarilor documentare ale acestei plantatii viticole fac referire la diverse tranzactii de vii. Asa cum mentioneaza Dimitrie Cantemir in "Descrierea Moldovei", in 1716, podgoria era considerata una dintre cele mai importante din Moldova, dupa Cotnari, Husi si Odobesti. Printre proprietarii de vii de la Nicoresti s-au numarat mari familii boieresti: Racovita, Catargiu, Sturza, Donici, Papadopol, Conachi dar si manastirile Agapia si Varatec. O data cu dezvoltarea economica a podgoriei s-a dezvoltat si localitatea Nicoresti. Dintr-un satuc ea a devenit targ, unde se comercializau struguri si vin, iar mai apoi a ajuns comuna.
VINURILE NICORESTILOR. Podgoria este situata in partea de est a Romaniei, intre raurile Siret si Barlad, iar spre nord-vest se intinde pana la Priponesti. Centrul podgoriei se afla la o altitudine de 250 de metri. Plantatia viticola de la Nicoresti este caracterizata mai mult prin vinurile ei rosii seci de consum curent, de calitate superioara sau cu denumire de origine controlata. Vedeta acestei zone este Babeasca Neagra. In timp, cuvintele "Babeasca" si "Nicoresti" au devenit sinonime. Acestea sunt doua sintagme care se completeza reciproc si nu pot fi separate. O alta "neagra de Nicoresti" este Feteasca, un soi care se simte foarte bine pe solul fertil din zona. Mare parte din soiurile care cresc la Nicoresti sunt cele pentru vin, soiurile de masa fiind mai mult reprezentate de niste butuci razleti. Printre vinurile albe, cel mai reprezentativ este Feteasca Alba. Alte soiuri care se intalnesc pe acesta podgorie sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Oporto, Burgund Mare, Feteasca Regala, Riesling Italian, Aligote, Muscat Ottonel.
In prezent, vinurile rosii si albe de Nicoresti sunt exportate in Anglia, Germania si Israel.
SOIURI
|
BABEASCA NEAGRA.Este numele cel mai reprezentativ pentru denumirea de origine Nicoresti. Este un vin sec de culoare rosie stralucitoare
si gustul strugurelui bine copt, intalnit in special la vinul tanar.
CABERNET SAUVIGNON.
Este un vin rosu rubiniu-inchis, caracterizat printr-o nota barbateasca, robusta.
FETEASCA ALBA. Este un vin tipic pentru Nicoresti, care lasa dupa inghitire o senzatie de
catifelare .
|
Citește pe Antena3.ro
FICAT DE GASCA NATUR
|
|