x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Târguri cu dragoste

Târguri cu dragoste

de Maria Belu    |    18 Feb 2011   •   11:28
Târguri cu dragoste

Expoziţiile şi târgurile din acest weekend se desfăşoară sub semnul zilei de 24 februarie, dată la care se celebrează Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii. Odinioară, de Dragobete, în unele zone ale ţării, fetele şi băieţii se logodeau simbolic, uneori acestea fiind urmate de logodne adevărate. Prin alte zone tinerii legau frăţii de sânge, taina legământului fiind asigurată de Dragobete, el nefiind doar zeul iubirii, ci şi al prieteniei şi armoniei dintre oameni şi natură.

 Gospodarii începeau, la 24 februarie, lucrul pe câmp şi în bătătură, deoarece orice treabă începută de Dragobete era cu spor. “Din ziua aceasta cloştele se întorc la cuib, încep a cloci, iar vitele se întorc de la iesle, nu mai mănâncă aşa de mult; asemenea şi copiii se întorc de la mâncare şi oamenii mai umblă pe afară, nu mai mănâncă aşa de mult, ca iarna.” (Niculiţă – Voronca – “Datinele şi credinţele poporului român”). Se spune din bătrâni că cine se distrează în această zi va avea parte de fericire şi belşug tot anul.

 Să iubim româneşte la MŢR!

De azi până duminică la Muzeul Ţăranului Român, din Capitală, se desfăşoară Târgul “Să iubim româneşte”, sărbătoare în care tradiţionalul  se contopeşte cu contemporanul. Evenimentul le aduce bucureştenilor, care vor trece pragul muzeului în zilele de 18, 19 şi 20 februarie, produse de calitate superioară precum brânzeturi rafinate din vacă, oaie şi capră, preparate din carne de porc de Mangaliţa (fără colesterol), de vită, oaie, curcan, dulceţuri, zacuşti, produse apicole ecologice etc. Şi pentru că la 24 februarie este celebrat Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii, domnii sunt invitaţi să înveţe, de la reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Bucătărilor şi Cofetarilor din Turism, cum să prepare o cină romantică, iar cei mai curajoşi dintre ei le pot face femeilor iubite declaraţii fierbinţi de dragoste, la un pahar de vin fiert. În această perioadă va avea loc şi un concurs inedit, organizatorii provocându-i pe vizitatori să găsească întrebuinţări inedite magiunului de prune de Topoloveni, iar cea mai năstruşnică idee va fi premiată cu trei borcane de magiun. De asemenea, nu vor lipsi din curtea Muzeului Ţăranului nici meşteşugarii, care au pe tarabe o mulţime de obiecte, ce pot deveni cadoul perfect pentru ziua de Dragobete. Atmosfera de sărbătoare va fi întreţinută de cantautorul Ion Popa, care-i va invita pe îndrăgostiţi să danseze, dar să şi cânte alături de el. Pe parcursul celor trei zile de târg organizatorii le promit celor care fac dovada unei căsătorii mai lungi de 50 de ani premii ce constau în borcane cu magiun de prune.

 Bunătăţi de Dragobete la ASAS

Cea de-a XXXV-a ediţie a târgului din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice este dedicată zilei îndrăgostiţilor, Dragobetele. Peste 30 de producători din Maramureş, Oltenia, Bucovina, Moldova, Ardeal vă aşteptă cu pâine coaptă în ţest sub formă de inimioară, gustare “dobrogeană afrodisiacă din peşte” prins în Delta Dunării, ieduţ de lapte împachetat în mirodenii şi afumat, produse din carne de vită, preparate special pentru această zi, cozonac în formă de inimioară şi multe alte prăjituri sub formă de inimioare dulci. Sâmbătă şi duminică, începând cu ora 11:00, vizitatorii târgului vor fi iniţiaţi, de o echipă de gospodine din Botoşani, în tainele preparării gogoşelelor sub formă de inimioară, dar şi a delicioaselor plăcinte poale-n brâu.

 Organic Fest la Operetă

Sâmbătă, 19 februarie debutează la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, din Bucureşti, Organic Fest a VIII-a ediţie, expoziţie dedicată persoanelor care vor să facă daruri organice de Dragobete. Vizitatorii târgului vor găsi aici o gamă variată de produse alimentare bio precum dulciuri greceşti, prăjituri de casă, cozonaci, cafea naturală, ceaiuri, dar şi cosmetice naturale, sisteme alternative de purificare a apei precum şi produse de curăţenie. De asemenea, cumpărătorii pot procura de la târg şi hăinuţe pentru copii făcute din fibre ecologice. Târgul este deschis sâmbătă şi duminică, între orele 11:00 şi 18:00.

 Târg pentru sănătatea ta la Iaşi

Începând de azi până duminică, 20 februarie, ieşenii, care vor să mănânce sănătos, pot alege să viziteze expoziţia Ecoagris- Târgul pentru sănătatea ta. Evenimentul, organizat de Bioma Agro Ecology Co, se desfăşoară în Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi şi a ajuns deja la ediţia a VI-a. Peste 30 de producători consacraţi din judeţele Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava, Sălaj, Giurgiu etc., dar şi din Ungaria, Olanda şi Italia le oferă ieşenilor o gamă variată de alimente bio, fructe şi legume, produse tradiţionale, dulciuri de casă, produse apicole, pălincă naturală, vin ecologic, ceai, siropuri etc. Pe lângă alimente şi produse de îngrijit bio, vizitatorii târgului, care doresc să ia lecţii de gătit, vor învăţa de la Rodica Ţiplea, producător tradiţional din Maramureş, cum să prepare plăcinte, covrigei şi sărmăluţe după metode tradiţionale.

 Târgul mierii la Câmpina

Asociaţia Apicolă Valea Prahovei, în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Câmpina, organizează, în perioada 18-20 februarie, a VI-a ediţie “Târgul Mierii – Câmpina 2011”. La eveniment participă producători apicoli, dar şi firme interesate de vânzarea şi promovarea produselor apicole din toată ţara. Azi, între orele 11:00 şi 17:00, vor avea loc concursuri precum “Cea mai bună miere”, “Cel mai bun degustător de miere”. “Concurs de fotografie pe teme apicole”, “Concurs de eseu cu subiect apicol”,  “Cel mai bun articol din 2010”, “Concurs albinel şi albinuţa” etc. Sâmbătă, începând cu ora 17:00, va concerta îndrăgitul cântăreţ de muzică folk, Mircea Vintilă, iar de la ora 18:00 se va desfăşura balul stuparilor. De asemenea, la târg vor fi prezenţi şi meşteri populari, care-i vor încânta pe vizitatori cu creaţiile lor tradiţionale.

×