x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Test cu ochii legati

Test cu ochii legati

de Cristina Andreea Catana    |    22 Feb 2006   •   00:00
Test cu ochii legati
GURMANDUL IN BUCATE
Se spune ca dragostea trece prin stomac. Si mi-am zis, ce-ar fi sa verific zicala din batrani? Cum pentru barbati un festin inseamna de cele mai multe ori un gratar suculent si cartofi prajiti, eu m-am gandit sa schimb "placa".
Ce-ar fi sa inlocuiesc carnea cu branzeturi si cartofii prajiti cu niste fructe. Substitutia se va face, bineinteles, folosind niste ingrediente exotice, pentru a avea si o justificare in fata lui, pe care il vom numi "El". Exotic, rafinat… Cina in doi. Prima etapa: stabilirea meniului. Branza cu mucegai si smochine proaspete? Suna bine. Iar daca branza se mai cheama si "amoroso", atunci cred ca am gasit solutia perfecta pentru o seara de vis. Gustul usor sarat al branzei se va combina perfect cu aroma dulceaga a smochinelor, asa incat nu veti mai avea nevoie de nimic. Poate doar de un pahar cu vin, care sa tina isonul festinului.

DEMONSTRATIA. Etapa a doua este convingerea "Lui" ca preparatul meu este bun. Asa ca, legat la ochi, l-am pus frumos in capul mesei, i-am oferit cutitul si furculita si l-am indemnat sa guste. Ajutat de mainile mele, a luat mai intai o bucata de smochina, apoi putina branza. A gustat si vinul. A repetat experimentul, apoi inca o data, pana cand am constatat ca nu mai ramasese nimic. Cand l-am dezlegat la ochi, i s-a dezlegat parca si limba. Zeci de intrebari despre ce a mancat. Raspunsurile au venit si ele, dar a ramas mahnirea mea. Doar prin stomacul meu nu trecuse nici un pic de dragoste.

A doua zi, sunt eu cea legata la ochi, pusa in capul mesei si obligata sa degust o minunatie. Simt smochine, dar nu intelegeam cu se sunt combinate. Dar gustul era minunat, mai ales ca "El" avusese grija sa aduca la masa si un vin alb demidulce. Si uite-asa, in vreun sfert de ora, tot ce pregatise "El" s-a dus. Ma dezleaga la ochi, si (re)incepe interogatoriul. Acelasi preparat ca si cu o seara in urma.

REZULTATUL. Pana la urma, cina planificata in doi a fost de fapt o cina in doua… seri. O seara "El", o seara "Ea" si pana la urma doua seri cu dragoste gurmanda si exotica. O dragoste care a trecut prin stomacul fiecaruia si care a fost aprinsa de gusturile neobisnuite ale aperitivului din branza cu mucegai si smochine. Are ceva frantuzesc si rafinat, dar si ceva salbatic, ceva… altfel decat obisnuinta gustului nostru. Si surpriza cea mai mare este ca poate fi preparat si de domnii care sunt experti doar in fripturi pe gratar, fiindca, pentru doamnele lor, intr-o zi deosebita, merita efortul.

BRANZA ALBASTRA


Branza albastra sau cu mucegai se prepara din lapte de vaca sau de capra. La inceput a fost tinuta in pesteri, acolo unde mucegaiul era prezent in mod natural. De obicei oamenii aruncau aceste branzeturi, considerandu-le alterate, insa, la un moment dat, cineva s-a hotarat sa guste si si-a dat seama ca au un gust unic. Astazi, unora dintre aceste branzeturi le este injectat mucegaiul, iar in altele, acesta este amestecat de la inceput cu laptele.

SMOCHINELE


Din Africa Centrala pana in Orientul Indepartat, smochinul este considerat Pomul Vietii si al Cunoasterii. Mai mult, Budha a meditat sub o specie de smochin care creste si astazi in Ceylon. Si europenii au legendele lor. Remus si Romulus, intemeietorii Romei, au fost crescuti de lupoaica sub un smochin, potrivit legendei. Grecii credeau ca aceste fructe le-au fost oferite in dar de Zeita Demetra.

COMBINATII


In Spania este foarte popular un tip de branza cu fructe. Pentru a da o aroma puternica branzeturilor, se folosesc mango si ananas. Acestea insa nu acopera gustul specific al branzei, ci doar il completeaza, dand nastere unor noi senzatii. Aprecierea vine si de la faptul ca grasimile sunt reduse cantitativ - aproximativ cu un sfert fata de sortimentele obisnuite de branza.

SALATA AMOROSO
  • INGREDIENTE: 50 gr branza cu mucegai, patru smochine proaspete, 50 g unt, 30 g faina, doua galbenusuri, 100 ml smantana, 200 ml vin alb sec, 500 ml supa de legume.
  • PREPARARE: Branza si smochinele se taie cubulete. Faina si untul se infierbanta intr-o cratita un minut la foc mic, se sting cu supa fierbinte, adaugata in doua-trei randuri, amestecand bine pana cand se desfac cocoloasele si la urma se toarna vinul. Se lasa sa fiarba doua-trei clocote, apoi cratita se ia de pe foc. Galbenusurile se freaca bine cu smantana. Totul se omogenizeaza cu sosul fierbinte. Cand se raceste, se toarna peste amestecul de branza cu smochine.
  • ×
    Subiecte în articol: brănză