Favorizat de poziţia sa geopolitică, la „cumpăna continentelor”, Istanbulul s-a dovedit a fi, în toate timpurile, un creuzet al tradiţiilor. Înclusiv al celor culinare. Şi dacă ediţia din 2010 a ţinut să arate lumii de ce Istanbulul este una dintre cele mai puternice capitale europene ale culturii, în 2011, Instanbul International Gastronomy Festival a arătat lumii de ce vechiul Bizanţ şi noul Istanbul merită pe drept cuvânt titlul de Capitală mondială a artei culinare.
Vedete: tinerii şi bucătarii militari
„Gândiţi-vă numai că în aceste zile au participat aici peste 2.500 de «chefi» şi ucenici bucătari din 19 ţări ale lumii, şi mai mult de 600 au participat direct în competiţie, la cel puţin una dintre cele 70 de categorii”, ne-a declarat Emin Karabas, membru al comitetului de organizare. Juriul a fost format din maeştri ai artei culinare din zece ţări şi nu a avut deloc o sarcină uşoară, pentru că s-a dovedit că au fost concurenţi foarte bine pregătiţi, chiar şi în rândul tinerilor ucenici de 14-15 ani. „Au concurat, între altele, echipa de bucătari militari a Germaniei şi echipa de bucătari reprezentând US Navy (Marina SUA). Fie şi numai acest lucru vorbeşte despre calitatea deosebită a competiţiei din acest an.”
În ce-i priveşte pe liceeni şi pe studenţii institutelor culinare din Turcia, Emin Karabas ne-a mai spus: „A trebuit să face o selecţie serioasă a celor care doreau să intre în concurs, şi numai jumătate dintre ei au fost admişi. În Turcia, tinerii bucătari au posibilitatea de a arăta ce calităţi au la astfel de concursuri. După câţiva ani de participare, la diferite concursuri regionale şi naţionale, ei devin nu doar buni competitori, dar şi bucătari recunoscuţi în Turcia, orientându-se apoi pentru concursuri de amploare din afara graniţelor ţării noastre”.
Emin Karabas a remarcat de asemenea că şi alte ţări au avut o echipă foarte tânără, cum a fost cazul Rusiei, al Republicii Moldova, al Croaţiei şi al Coreii de Sud: „Echipe tinere şi foarte puternice, care au făcut o figură frumoasă chiar şi în categoriile destinate seniorilor”.
O competiţie deschisă pentru orice vârstă
Atuul festivalului gastronomic stambuliot este acela că este o competiţie deschisă, fără limită de vârstă.
„În Turcia poţi participa la concurs şi dacă ai 15 ani, şi dacă ai 60. În Belgia, de exemplu, ca şi în alte competiţii europene, limitele de vârstă sunt mult mai restrânse”, ne-a mai spus Emin Karabas. Încotro merge această competiţie? „Este un concurs în care contează foarte mult spontaneitatea. În cadrul celor 70 de categorii, oricine are posibilitatea să îşi demonstreze valoarea. A obţine o medalie la această competiţie este mai important decât a obţine o diplomă la absolvirea unui curs de gastronomie. Când absolvi un curs trebuie să îţi cauţi un job. Când câştigi o medalie, ai câştigat un job, şi încă unul bine plătit.”
Bucătari de aur
Cu regretul că România nu a participat la acest festival, deci prin urmare n-am adus nici „un Aur” acasă, vă prezentăm câţiva dintre talentaţii bucătari seniori care au obţinut medalia de aur. La secţiunea Cuisine Modern:
Adrian Buttigieg, Omer Faruk Yilmaz, Ahmed Ukla şi Ştefan Obermuller. La secţiunea Fish, aurul l-a luat un singur bucătar: Nijazi Dulaj. O altă categorie a fost Pasta class, iar câştigătorii sunt Sinan Hirca, Hamza Yaman, Ilda Sinani şi Anton Ufimtsev. Un singur câştigător a fost la categoria An Original Turkish Dish Practical: Erhan Çetintaşir. Aurul a fost câştigat de Dardan Chanti şi Mehmet Yaprak, la categoria Mediterranean Dish. Ali Alkir şi Idan Hleparin sunt câştigătorii secţiunii Asian and Far East Cuisine. La categoria Modern Turkish Cuisine au impresionat bucătarii Numan Şalli şi Özgür Akarsu. Au fost şi secţiuni (cum ar fi Rice, Turkish Golden Chef of the Year) la care nu a fost nici un medaliat cu aur.
• Carmen Drăgan