x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tradiţie şi simplitate

Tradiţie şi simplitate

de Maria Belu-Burtea    |    11 Iun 2008   •   00:00

Într-o casă elegantă şi proaspăt re­novată este situat restaurantul unde Marius Pavelescu, bucătar-şef, pune foarte bine în valoare bucătăria germanică ale cărei caracteristici sînt: tradiţie, savoare, nobleţe şi puritate.

Într-o casă elegantă şi proaspăt re­novată este situat restaurantul unde Marius Pavelescu, bucătar-şef, pune foarte bine în valoare bucătăria germanică ale cărei caracteristici sînt: tradiţie, savoare, nobleţe şi puritate.


Ce ne puteţi spune despre specificul bucătăriei austriece şi cum este ea receptată în România? Clienţii care intră în restaurantul nostru au avut de-a face cu bucătăria germanică, în general. Porţiile sînt mari, delicioase, simple şi sănătoase. Am avut cu puţin
timp în urmă un grup de nemţi care în fiecare zi venea să mănînce la prînz la noi în restaurant. Secretul bucătăriei localului nostru îl reprezintă ingredientele folosite, pentru că sînt româneşti. Avem carne, brânzeturi, legume, fructe şi verdeţuri numai de pe piaţa din România.
Bucătăria ro­mânească, în special cea din Ardeal, a fost influenţată de cea a Imperiului Austro-Ungar şi, dacă a fost, care sînt aceste influenţe? În general, în ţările germanice se găteşte aproximativ ca în Ardeal – mă refer la amestecul de savori şi la suculenţa preparatelor –, dar mînca­rea din Transilvania se apropie mai mult de cea ungurească decît de cea austriacă.

Ce feluri de mîncare preferă clienţii români care intră în restaurant? Restaurantul nostru a fost foarte bine primit pe piaţa românească. De regulă, clienţii români comandă cam tot ce se află în meniu, dar preferă cîrnaţii sau ciolanul cu varză, şniţelele preparate cu sos şi gratinate la cuptor cu caşcaval ras, supele, ciorbele etc. De fiecare dată cînd revin la noi comandă ceva nou. Sîmbăta şi duminica, dacă nu se fac rezervări din timp, nu se mai găsesc locuri.

Găluşte de cartofi

Ingrediente: doi cartofi fierţi în coajă, 30 g şuncă, un fir de ceapă verde, făină, ou, pesmet, sare piper.
Preparare: cartofii se dau pe răzătoare, ceapa se toacă mărunt, la fel şi şunca, se amestecă bine şi se formează găluşte care se dau prin făină, ou şi apoi pesmet, după care se prăjesc. Sosul se prepară din smîntînă dulce, muştar şi coriandru. Se amestecă bine toate ingredientele într-o tigaie şi se ţin la foc mic pînă se atinge punctul de fierbere. Sosul obţinut se toarnă peste crochete.

Şniţel de pui cu şuncă şi sos de smîntînă

Ingrediente: 150 g piept de pui, 50 g şuncă, caşcaval, făină, ou, pesmet, ceapă, sare, piper.
Preparare: şniţelul se prepară ca atare, după care se pune într-un vas pentru gratinare. Separat, într-o tigaie se prepară sosul de smîntînă amestecat cu ceapa tocată julienne, şunca tăiată cubuleţe, se lasă să clocotească, după care se toarnă deasupra şniţelelor. Se presară caşcaval ras. Se dă vasul la cuptor pînă se gratinează, aproximativ 10-15 minute.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii