x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trambita aurie a padurii - Invitatie la o calatorie in raiul ciupercilor

Trambita aurie a padurii - Invitatie la o calatorie in raiul ciupercilor

de Tudor Cires    |    09 Iul 2006   •   00:00

E timpul sa culegem ciupercile de vara. Veniti cu noi in drumetie pe munte! Ne asteapta galbiorii.

PLANTA FRAGILA. Ciuperca nu trebuie prajita mult, chiar daca se spune ca este "carnea pamantului"

E timpul sa culegem ciupercile de vara. Veniti cu noi in drumetie pe munte! Ne asteapta galbiorii.

Pe un drum forestier batut de carute cu lemne care vin dinspre munte am gasit cateva locuri cu bureti de iulie, cei mai multi dintre ei fiind cei cunoscuti sub numele de "galbiori". Li se mai spune "urechiuse", "trompete" sau "trambitele padurii". E sezonul lor!

Ioana Burca, o adevarata cunoscatoare a ciupercilor de padure, va recomanda galbiorii de iulie

AMINTIRI. "Imi aduc aminte ca bunicul ma lua de mica la cules de ciuperci" - imi spune Ioana Burca, o vrednica si patimasa… culegatoare de ciuperci. "Aveam 8 ani cand am fost prima data. Le gasea foarte repede si numai el le stia pe cele comestibile. Am facut multi kilometri impreuna prin padure; bunicul se-ntrecea la cules cu vecinii si castiga intotdeauna. Am invatat de la el sa tai piciorusul ciupercii cat mai de jos, ca sa nu putrezeasca ce ramane si sa strice miceliul, care e organismul ciupercii ramas in pamant. Bunicul taia ciupercile cu cutitul, dar multa lume spune ca e mai bine sa le rupem, ca nici ciresele nu se taie din copac." Aceasta-i o polemica fara raspuns - conchidem amandoi. "Tot bunicul imi spunea ca e important sa lasi in locul in care culegi cateva ciuperci «de samanta» pentru anul viitor."

INDICATII. Pentru noi, cei de azi, problemele mari apar insa atunci cand vrem sa stim daca ciupercile sunt comestibile. Regula de aur e sa nu mancati ceea ce nu cunoasteti si sa nu faceti ca unii, care s-au dus la farmacist cu ciupercile, intreband: "Din astea am mancat. Sunt bune?". O alta regula e sa va feriti de asa-zisii cunoscatori de ciuperci. Singurii specialisti sunt micologii si farmacistii. E adevarat ca ele isi pastreaza misterul si dupa ce au fost culese, dar e riscant sa-l dezlegati. Mai bine, daca va-ndoiti, o asezati pe o creanga. Semintele se vor imprastia in jur si, peste un timp, cineva se va bucura de ele...

Tocana de galbiori

Daca reusim sa culegem un kg de galbiori sau de "trambita piticului", putem face, acasa, o mancare clasa intai. Spalam ciupercile, le taiem marunt si le fierbem in apa cu sare 10 minute. Prajim in ulei si putina apa un piept de pui taiat cubulete, la care adaugam cimbru, piper, oregano. Rumenim, separat, o ceapa taiata fin, apoi o prajim 5 minute impreuna cu carnea si cu o rosie cubulete. Dam pe urma acest continut la fiert 20 de minute si adaugam in final smantana, usturoi pisat, marar si patrunjel, piper si sare - dupa gust. Toata frumusetea asta dureaza o ora si, daca nu ne lipseste malaiul din casa, putem sa-i tragem si o mamaliga haiduceasca alaturea!
×
Subiecte în articol: bucataria de week-end