x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Trofeele georgiene din aluat si carne

Trofeele georgiene din aluat si carne

06 Feb 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
Popoarele montane si-au conservat foarte bine traditiile. Pana si modul in care se mananca niste coltunasI are anumite etape clare si bine stabilite.
VERONICA GUZUN

MAIESTRIE. Procesul de preparare a coltunasilor georgieni este foarte migalos
Asociem Georgia cu un vin extraordinar si cu toasturi lungi si intelepte. Ea insa este mult mai mult decat atat. Fiecare mancare are o poveste proprie, plina de mister si de farmec.

TALENT. Femeile georgiene sunt considerate adevarate gospodine abia dupa ce invata sa faca peste 20 de "pliuri" la niste coltunasi care se numesc khinkali. Sa-i pliezi este, intr-adevar, semn de indemanare. La fel de multa rabdare se cere si atunci cand ii mananci. Aceasta este o adevarata arta. Conform traditiei, varful coltunasului, locul unde pliurile se intalnesc, nu se mananca. Ele se aduna in farfurie, asemeni unor trofee. Cu cat mai multe ai colectionat, cu atat mai mare este respectul pe care il trezesti comesenilor.

ETAPE. Sa mananci khinkali este una dintre placerile cele mai mari pentru georgieni. Ei se intalnesc la sfarsit de saptamana intr-un grup de prieteni si mananca pe saturate. Daca folosesti furculita la acest fel de coltunasi, vei fi tratat ca un novice. Fiind destul de mari, cam cat pumnul unui copil, khinkali se tin cu ambele maini de varful pliat. Dupa prima muscatura, se bea zeama din interior. Abia dupa aceea poti gusta umplutura.

SECRET. Aceasta mancare a intrat in topul celor mai preferate preparate din intreaga lume. Ceea ce dovedeste ca este cu adevarat delicioasa. Pentru ca Georgia este o tara muntoasa, khinkali se prepara, de obicei, din carne de oaie, insa, mai nou, pot fi umpluti si cu verdeata, branza sau carne de porc si de vita. Georgienii spun ca secretul coltunasilor khinkali consta in apa limpede si curata de munte. Aluatul iese mai fraged daca in el se adauga apa calda. Bautura care se potriveste cel mai bine este berea sau votca, in nici un caz vinul. Daca ati pregatit prea multi coltunasi georgieni, se pot incalzi pentru micul dejun intr-o tigaie pe care am topit putin unt. Ei sunt si mai gustosi a doua zi. Se servesc calzi cu putin piper negru, iar celor de a doua zi li se poate adauga iaurt.

KHINKALI
  • Ingrediente:
  • u 4 pahare faina, o lingurita sare, 550 ml apa calda, 500 g carne tocata de porc si de vita, piper negru, un sfert lingurita de seminte de chimen, 4 cepe mici

  • Preparare:
  • Amestecati faina, sarea si 350 ml apa calda pana iese o coca destul de groasa. Framantati timp de 5 minute. Apoi lasati-o sa se odihneasca timp de 30 minute, acoperita. Amestecati carnea tocata cu mirodeniile, adaugati ceapa tocata si 200 ml apa. Amestecati bine. Umplutura se separa in 25 de parti. Presarati putina faina pe masa, apoi intindeti coca pana devine cam de 3 mm grosime. Decupam din ea 25 de cercuri cu diametrul de 15 cm. Se umplu cu aproximativ doua lingurite de carne, se lipesc astfel incat sa iasa niste pliuri. Se fierb 12 minute.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie