x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tot ce trebuie să știi despre uleiul de măsline aromatizat: Metode și combinații

Tot ce trebuie să știi despre uleiul de măsline aromatizat: Metode și combinații

de Andreea Tiron    |    22 Feb 2024   •   09:45
Tot ce trebuie să știi despre uleiul de măsline aromatizat: Metode și combinații
Sursa foto: Hepta

Fie că e vorba de un magazin alimentar, fie de unul cu suveniruri, micile sticluțe care arată atât de artizanal sunt mai ales scumpe, iar în ce privește calitatea uleiului… sunt foarte multe metode de a evita adevărul.

Potrivit cumvaplace.ro, cea mai bună variantă, dacă vreți să aveți acasă un ulei cu o ușoară aromă de rozmarin, de usturoi sau un ulei iute cu ardei iute este să îl pregătiți voi acasă. Că îl veți face cadou sau îl veți păstra pentru voi, e alegerea voastră, dar dacă încercați, nu veți regreta.

Un ulei de măsline infuzat este cel mai rapid mod de a da o notă particulară oricărui fel de mâncare, de la simpla salată și până la pastele preferate. 

Totul începe cu un ulei de măsline de cea mai bună calitate, presat la rece dacă veți face o infuzie la rece, altfel își va pierde din calități prin încălzire. Regula de bază este să alegeți pur și simplu un ulei de măsline pe care îl cunoașteți și vă place. 

Veți avea nevoie de aproximativ 3 linguri de ierburi sau condimente la o cană de ulei pentru o sticlă. 

Metode de aromatizare

  • La rece: funcționează bine pentru ingredientele proaspete, pătrunjel, busuioc. Folosiți un robot de bucătărie pentru a toca mărunt aromaticele dorite, apoi amestecați cu uleiul de măsline. Lăsați la infuzat, la rece, maximum două săptămâni, apoi păstrați uleiul la frigider.
  • La cald: pentru ingrediente mai rezistente, cum ar fi ierburile aromatice lemnoase (rozmarin, cimbru și salvie) și pentru ardeii iuți. Încălziți încet uleiul într-o crăticioară, la o temperatură de 60-70°C. Adăugați ingredientele după ce uleiul a fost luat de pe foc și lăsați-le la macerat într-un recipient acoperit. Cu cât uleiul stă mai mult cu ingredientele, cu atât aroma va fi mai puternică.
  • Blanșare: introduceți ierburile proaspete în apă clocotită cu sare timp de cinci secunde și mutați-le apoi într-o baie de gheață. Scurgeți bine, storcând excesul de umiditate. Puneți ierburile proaspete și uleiul într-un blender de mare viteză, apoi strecurați printr-un filtru de cafea sau o pânză fină. Acest ulei trebuie utilizat în decurs de o săptămână și trebuie păstrat la frigider!
  • Pasta condimentată: combinați părți egale de apă și condimente măcinate pentru a crea o pastă. Amestecați pasta cu uleiul și lăsați să stea până la o săptămână. Strecurați înainte de utilizare.

Combinații reușite pentru un ulei de măsline aromatizat

  • Cu rozmarin, va căpăta o ușoară aromă de pin, numai bun pentru carne de miel, pui cu cartofi la cuptor sau focaccia și chiar somon la grătar
  • Cu busuioc pentru o minunată vinegretă de casă sau pentru salata caprese (vă lăsăm rețeta de la varianta noastră cu paste)
  • Cu lămâie (coajă de lămâie) este ideal pentru pește alb sau paste simple, cu pesto
  • Cu usturoi, minunat pentru un sos rapid cu o baghetă proaspătă ori pentru paste 
  • Cu ardei iute: pentru pizza, paste, legume sotate și cartofi prăjiți sau omletă
  • Cu usturoi și ardei iute, o combinație care vă scutește de multe complicații

Regulă de siguranță:

Usturoiul, busuiocul, oregano și rozmarinul trebuie înmuiate într-o soluție de acid citric pentru a preveni creșterea bacteriilor dăunătoare. Acidul citric (sarea de lămâie) poate fi găsit în magazinele alimentare.

Ca urmare, pentru siguranța alimentară, lăsați usturoiul tăiat jumătăți în soluție de sare de lămâie (acid citric),  la temperatura camerei timp de 24 de ore, pentru a permite acidului să pătrundă complet în ingrediente și să ducă aciditatea dincolo de limita de creștere a bacteriilor. 

Pentru siguranță, puteți folosi, însă, granule de usturoi uscat (le găsiți la pliculețe sau borcănele tip solniță în supermarketuri). 

În ce privește ierburile aromatice, acestea trebuie să fie complet uscate după ce le-ați clătit, înainte să le puneți la infuzat. 

Reguli de păstrare

  • Pentru a păstra uleiurile aromatizate aveți nevoie de sticluțe relativ mici, ermetic închise și bine sterilizate înainte de umplere, exact cum ați proceda cu borcanele pentru dulceață sau zacuscă! 
  • Pentru a ști exact ce aromă este, lăsați în sticluță și o parte din plantele aromatice sau ardeiul iute.
  • Uleiurile infuzate cu ierburi proaspete și usturoi proaspăt vor rezista până la 2 până la 3 săptămâni, la frigider, numai dacă ați urmat regula păstrării acestora în acid citric.  
  • Dacă ați sărit pentru procesul de acidificare, uleiul aromatizat poate fi păstrat la frigider și folosit în 2 până la 4 zile.
  • Uleiul infuzat cu ierburi uscate va rezista până la 3 luni dacă este depozitat într-un loc răcoros și întunecat, chiar și o cămară.
×