REPORTER IN TIGAIE
TUDOR CIRES
E ceva lume pe balta, putini insa vin sa isi faca provizii. "Vine sa se hodineasca lumea, nu ca sa duca acasa cu sacul." Nenea Victor a fost mecanic. Acuâ e la pensie. Pensie nici mare, nici mica, "destul cat sa pot veni aici sambata, ori duminica, la o saptamana ori doua, cand e gheata groasa". Acum, aici gheata sa tot aiba grosimea de 10 cm, prin unele parti ajunge si la 20. Intreb cum se face copca si imi arata un burghiu special. "Cu el facem gaurile aistea, iaca, aici putem sa masuram gheata" - baga mana in copca, pana la incheietura. Cand o scoate, e rosie si degetele se strang ca de degeratura. Sufla in pumni, sa se incalzeasca.
Citește pe Antena3.ro
Simt ca nu e asta tot secretul. Ma straduiesc sa aflu alta reteta, "adivarata" si efortul imi e rasplatit. "Sa-ti zic cum se face crapul umplut. Il tai la cap, uite-aici" - si cu degetul imi arata la⦠beregata - "si starui sa scoti din el tot dinauntru, pana-ti mai ramane numai capul si pielea. Pe unde-s aripile mai mari, tai cu cutitul mai adanc, sa se scoata carnea, dar sa nu rupi pielea. Pe urma, cureti carnea de mate, o speli, o dai prin masina de tocat. Adaugi ceapa, tocata si inabusita. Pui si o bucatica de paine - numai miezul - inmuiata in lapte. Adaugi un ou sau doua, amesteci si umpli pestele. Dar sa nu fie mai mare de doua kile, doua kile jumate. Umpli pestele si il cosi, ori il prinzi cu scobitori, pe taietura. Pui in tava foita de argint" - "de aluminiu", il corectez eu, in gand - "pui pestele si adaugi apa, numai cat sa nu fie pestele de tot acoperit. Il pui la foc si il lasi sa fiarba inabusit. Si gata."
|
"Balta ingheata toamna
dinspre mal si primavara tot
dinspre mal se dezgheata. Dar apa-i apa si gheata-i gheata. Cu apa si cu focul nu-i de suguit"
Victor Kapusta pescar |
POVESTI IN UNDITA
| |||
"Ne-am dus cand se desprimavara pe canalul Dunarii. Eu n-am avut curaj sa intru pe gheata, nici alti trei prietenari de-ai mei. Gheata incepuse a se inmuia si facea valuri, daca mergeai prea repede pe ea. Nici n-am incercat sa dau prima copca. Numai unul s-a dus si a prins vreo cativa salai si de doua-trei kile unul. Noi, ceilalti, am ramas pe mal si am mancat ce ne-am adus de-acasa si-am povestit intamplari de peste vara."
"In februarie, pe lacul Branesti. Gheata era groasa, noi bucurosi. Cand gheata e groasa, pestele trage mai repede la copca. Are nevoie de oxigen si de mancare. Dar vezi ca-n ziua aceea apetitul lor era scazut. Am prins babusti, ghiborti si cativa bibanasi, abia cat sa incropesti o ciorba. S-a pornit apoi lapovita si ne-a murat bine. Ca sa nu ne facem de ras la neveste, am cumparat din piata, de la Obor, ce n-am prins pe balta. Numai stiuci si salai falnici, sa ne stie de pescari talentati si cu noroc." "Tare bine-ar fi sa avem un ocean, ceva, pe-acilea. Am auzit ca in Alaska se prind "la copca" pesti de la 60 de kile in sus si drept momeala se foloseste capul de somon. Cel mai mare peste de care s-a auzit sa fi fost prins asa avea vreo 500 de kile." |