x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Umor, ingaduinta si stiinta

Umor, ingaduinta si stiinta

27 Sep 2004   •   00:00

Pentru ca foarte multi oraseni au nostalgia muncilor de toamna, pentru ca sentimentul lucrului facut cu "mana ta" consolideaza siguranta pentru la fel de multi romani, pentru ca evolutia materiei de la strugure la vin ii fascineaza pe vinificatorii amatori, am decis sa pun pe hartie cateva sfaturi utile pentru acestia.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

De aceea am apelat la un nume sonor in domeniul vitiviniculturii pentru lamuriri (eu nefiind wine-maker, ci wine-writer). Am "furat" pentru dvs. cateva aprecieri de la domnul Liviu Grigorica, vicepresedinte ADAR, presedinte BEVITECH, cadru universitar al USAMV BUCURESTI, care a tratat subiectul cu umor, ingaduinta si stiinta. Din ratiuni ale spatiului tipografic voi "sari" peste intrebarile puse, raspunsurile dlui Grigorica fiind edificatoare.

Vinul facut "la bloc" este un obicei devenit traditional romanesc. Nerecunoasterea acestui fenomen nu-l va face sa dispara. Asadar sfat: Daca imediat dupa terminarea fermentarii vinul e tras de pe drojdie si pus in damigene "pline ochi", sansele ca vinul sa fie acceptabil sunt destul de mari. Daca "se uita" vinul in damigeana, pe gol, el se brunifica rapid datorita oxidarii si devine aproape de nebaut. In ultimul timp, destul de multi "vinificatori de balcon" vor sa-si depaseasca conditia si au inceput sa foloseasca Stabivin (antioxidant) si Bentoclar (limpezitor deproteinizat) putand obtine astfel vinuri cel putin acceptabile, daca nu chiar bunisoare. Important este sa citeasca prospectele produselor sus-mentionate si sa aplice intocmai ce este scris acolo. Sigur, totul pleaca de la struguri. Important este ca alegerea acestora sa se faca din soiuri pentru vin, cu un continut in zaharuri fermentescibile de minimum 185-190 g/l, sanatosi si, atentie, cu pielita neafectata de mucegaiuri. Greseli frecvente: nu se folosesc antioxidanti la vinificatie si nici dupa tragerea de pe drojdie a vinului; vinul se lasa pe gol dupa primele "degustari" si astfel se oxideaza; nu se trage vinul de pe drojdie la terminarea fermentatiei; cand vine primavara se uita vinul pe balcon, temperatura in crestere fiind numai buna pentru obtinerea rapida a unui otet pentru salatele de vara. Recapitulare: folosirea obligatorie a metabisulfitului de potasiu, adica STABIVIN, si a bentonitei granulate pe post de limpezitor - BENTOCLAR.

Vinul de "balcon" poate fi imbuteliat, dar termenul optim de pastrare tot in jurul Pastelui se invarte si asta in conditiile in care vinul se "cazeaza" la 10°C.

Recomand doritorilor si site-ul www.bevitech.ro pentru multe alte lamuriri si contact direct cu specialistii.

×
Subiecte în articol: gastronomie vinul