x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un meniu care îl celebrează pe Abraham Lincoln

Un meniu care îl celebrează pe Abraham Lincoln

de Simona Chiriac    |    21 Ian 2009   •   00:00

Învestirea în funcţie a noului preşedinte american Barack Obama va aduce după sine un val de schimbări politice, economice, dar şi… culinare. Ce meniu este pe măsura unui preşedinte care mărturiseşte că adoră ardeii iuţi şi mâncarea mexicană? Oare ce se va servi la dineurile organizate la Casa Albă? Acestea sunt întrebările care-i încercau pe americani cu puţin timp înainte de dineul de învestire de la 20 ianuarie 2009.



Dacă în timpul preşedintelui francez Valéry Giscard d’Estaing (1974-1981) bucătarii de la Palatul Elysée pregăteau sufleu de calcan ca la Cherbourg, soté de găină cu trufe sau salată de creson cu nuci, bucătarii de la Casa Albă au avut o sarcină la fel de dificilă. Dineul inaugural trebuia să marcheze un nou început, dar care, în acelaşi timp, să satisfacă preferinţele culinare ale lui Barack Obama.

Cristeta Comerford, de mai bine de trei ani executive-chef la Casa Albă, se ocupă de tot ceea ce înseamnă gastronomie. La fel ca Barack Obama, şi ea, la rândul ei, a spart un tipar, devenind, în 2005, prima femeie care a ocupat funcţia de executive-chef la Casa Albă. Mai mult decât atât, este de origine filipineză, specialistă în bucătăria americană şi franceză. Walter Scheib, fostul executive-chef, o angajase în 1995, iar datorită talentului şi ambiţiei a devenit în scurt timp mâna lui dreaptă. A reuşit să atingă una dintre cele mai râvnite funcţii, impresionându-i pe oaspeţii Casei Albe prin abilitatea ei extraordinară de a se adapta oricărei situaţii, fiind capabilă să pregătească la fel de bine o gustare obişnuită, ca şi un dineu oficial, cu preparate rafinate pentru nu mai puţin de 900 de invitaţi.  

Renaşterea libertăţii
Tema dineului inaugural din 20 ianuarie 2009 a fost "Renaşterea libertăţii", iar multe dintre trăsăturile lui au fost inspirate de dineul de la 6 martie 1865, organizat pentru Abraham Lincoln. Nu trebuie uitat faptul că Lincoln a condus America în timpul războiului civil şi a abolit pentru totdeauna sclavia.  Barack Obama a depus, ieri, jurământul folosind Biblia lui Lincoln. La mese s-au aşezat farfurii de porţelan create special după modelul celor din 1865. Albe, cu margini purpurii, ele aveau gravat în centru un vultur înaripat. Unele dintre preparatele care s-au servit erau favoritele preşedintelui american din secolul al XIX-lea. Mai mult, dineul a avut loc doar cu câteva zile înainte de bicentenarul naşterii lui Abraham Lincoln. Ce au putut savura oaspeţii prezenţi la dineu? Tocană de fructe de mare (cu homari, scoici, creveţi, cod, legume, smântână şi nucşoară, aşa cum se pregătea cu 200 de ani în urmă), piept de raţă cu sos Chutney şi cireşe, fazan la cuptor cu ierburi, umplut cu orez, cremă de cartofi dulci (cartofii dulci recreează unul dintre preparatele din copilăria lui Lincoln, în Kentucky) şi legume de iarnă. La desert, un delicios pandişpan cu mere şi scorţişoară.

Ascensiune
Dineul organizat în cinstea primului-ministru indian Manmohan Singh, la care au fost invitate 134 de persoane, a determinat-o pe Laura Bush s-o numească pe Cristeta Comerford executive-chef la Casa Albă, funcţie pe care o ocupă şi în prezent. Desigur, mulţi americani s-au gândit, după câştigarea alegerilor de către Barack Obama, dacă acesta o va păstra pe Cristeta Comerford sau va apela la serviciile unora dintre cei mai renumiţi maeştri bucătari din America, a căror oaspete a fost de nenumărate ori. Se pare că un cuvânt greu l-a avut soţia preşedintelui, Michelle Obama, care a declarat următoarele: "Cristeta Comerford are atât de mult talent şi se bucură de foarte multă consideraţie din partea familiei Bush. În acelaşi timp, este mama unei fete şi împărtăşim aceleaşi convingeri despre importanţa unor preparate sănătoase."

Condimentat
Fără discuţie chili este unul dintre ingredientele care trebuie să se regăsească în meniul noului preşedinte american. De altfel, cu puţin timp înainte de învestire, Barack Obama a mers la un restaurant de tip fast-food, unul dintre multele restaurante de acest fel din capitala americană, şi a comandat specialitatea casei: hot dog cu sos de… chili.

Legume de iarnă
Ingrediente: două legături de sparanghel verde, 800 g morcovi, 450 g varză de Bruxelles, 450 g fasole galbenă lungă, 50 g unt, coaja de la o portocală, 100 ml ulei de măsline, sare, piper.
 
Preparare: Într-o tigaie se încinge jumătate din cantitatea de ulei şi se sotează sparanghelul (peste care se presară sare şi piper) pe ambele părţi. Se păstrează la cald până în momentul servirii. Morcovii se fierb într-o oală cu trei litri de apă. Când s-au înmuiat, se scurge apa, iar morcovii se amestecă bine cu jumătate din cantitatea de unt şi coaja de portocală rasă. Se pune un pic de sare şi se păstrează la cald. Varza de Bruxelles se crestează la partea superioară şi se lasă la fiert în trei litri de apă cu sare. Într-o tigaie cu ulei încins se sotează varza scursă bine de apă şi se sărează. Se ţine la cald. Fasolea galbenă se pune la fiert în trei litri de apă. Când a fiert se amestecă cu restul de unt şi se presară sare şi piper.

×