x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Un Sirtaki pentru Ouzo

Un Sirtaki pentru Ouzo

de Veronica Guzun    |    15 Iun 2005   •   00:00
Un Sirtaki pentru Ouzo

Doua lucruri te pot ameti de-a binelea in Grecia: dansul Sirtaki si bautura Ouzo. Aceste doua "mandrii" ale elenilor sunt atat de legatre intre ele, incat este greu sa ti le imaginezi separat. Am putea sa-l numim "cuplul prieteniei".

Doua lucruri te pot ameti de-a binelea in Grecia: dansul Sirtaki si bautura Ouzo. Aceste doua "mandrii" ale elenilor sunt atat de legatre intre ele, incat este greu sa ti le imaginezi separat. Am putea sa-l numim "cuplul prieteniei".
Un ouzo nu e ouzo daca nu e servit alaturi de cei dragi sufletului, la un sfarsit de saptamana.
Te prinzi in "joc" si nu iesi decat atunci cand se opresc toti. Te sprijini de cei de alaturi si ei, la randul lor, se sprijina de tine, la fel ca la Sirtaki. Si, in acelasi timp, senzatia aceea de "ameteala" nu este data de alcoolul pe care il contine bautura, ci de sentimentul unic de relaxare si destindere in preajma acelora pe care poti sa te bazezi. Grecii au o vorba:
"Nu conteaza ce ouzo bei, conteaza cu cine il bei". Bautura aceasta reflecta mentalitatea grecilor, bazata pe optimism, bucurie si intensitate, pentru ca ei stiu sa-si traiasca viata la maxim.

APERITIV. De obicei, ouzo este servit alaturi de un set de aperitive numite Mezedes si de un pahar cu apa. Doar cafenelele in care se prepara gustari foarte bune sunt vizitate de amatorii de ouzo.

De regula, este servit ca aperitiv, dar poate fi si un ingredient aromat in unele cocteiluri. Daca amestecati ouzo cu apa, el devine opac. Aceasta schimbare are loc pentru ca uleiul de anason se dizolva si devine invizibil cand este amestecat cu alcool. Insa, indata ce continutul de alcool este redus, uleiurile esentiale se transforma in cristale. Bautura este facuta dintr-o combinatie de struguri presati, plante (anason, coriandru, radacina de anghelica, menta, chimen dulce, scortisoara si floare de limete) si pomusoare.

TSIPURO. Cel mai bun ouzo se considera ca este preparat pe insula Lesbos. Este insula pe care se crede ca, in secolul al XVII-lea, a aparut pentru prima data aromata bautura. Incepand cu 1800, grecii au inceput sa expoarte tsipura (astfel se numea pe atunci bautura din seminte de anason). Cele mai mari cantitati se exportau in Marsilia. Din cauza ca acesta nu era singurul produs care pleca din Grecia catre Franta, pe cutiile cu tsipura era inscriptionat "Uso a Marsilla" (pentru a fi utilizat in Marsilia). Astfel numele trsipura a fost inlocuit cu ouzo si s-a imprastiat in toata lumea.

Ouzo cu coniac

  • Ingrediente: 25 ml ouzo, 25 ml coniac, 13 ml de suc proaspat de lamaie, apa tonica, cuburi de gheata strivite, o felie de grapefruit.
  • Preparare: Se ia un pahar inalt si se umple cu cuburi de gheata strivite. Deasupra se toarna usor 25 ml de ouzo, 25 ml de coniac si 13 ml de suc proaspat de lamaie. Nu se amesteca. La sfarsit, paharul se umple cu apa tonica. Se serveste imediat cu pai. Marginea paharului se orneaza cu o felie subtire de grapefruit.
  • Ouzo cu whisky

  • Ingrediente: jumatate de lingurita cu zahar, 50 ml whisky, 13 ml suc de lamaie, 6 picaturi de ouzo, o felie de lamaie, cuburi de gheata.
  • Preparare: Se ia o jumatate de lingurita cu zahar dizolvata in cateva picaturi de apa. Zaharul dizolvat, 50 ml de whisky si 13 ml suc de lamaie, se amesteca bine in blender si se adauga 6 picaturi de ouzo. Amestecul se toarna intr-un pahar de whisky si se adauga cateva cuburi de gheata. Se serveste cu o felie de lamaie.
  • ×
    Subiecte în articol: ouzo