Indonezia, Filipine, Malaysia, Thailanda, Vietnam... Cinci ţări, cinci lumi nu chiar atât de diferite, în care bucătăria este un melanj de influenţe, inovaţii şi descoperiri. Aşa se face că vor fi întâlnite ingrediente şi mirodenii specifice spaţiului indian, chinezesc, spaniol sau portughez.
Multe dintre preparatele despre care se crede că s-au născut în Indonezia, precum satay (beţişoare pe care se înfăşoară carne condimentată, care se pun apoi la fript pe grătar), sau rendang (de regulă carne de vită fiartă în lapte de cocos şi multe mirodenii) au devenit comune întregului spaţiu asiatic. Sosul de alune, adus aici de navigatorii spanioli şi portughezi, este astăzi atât de popular încât se foloseşte pentru a da savoare preparatelor din carne sau legume precum gado-gado, punându-se astfel în contrast gustul dulce aromat cu cel acru.
În Indonezia, dar şi în Thailanda, sosul de alune se prepară din alune, zahăr de cocos, usturoi, ceapă eşalotă, ghimbir, tamarind, suc de lămâie, lemongrass, sare, ardei chili, piper şi sos de soia.
În Filipine, una dintre mâncărurile tradiţionale este paella. Alte preparate sunt mai neobişnuite, precum pochero (carne de vită pregătită în sos de banane şi roşii) sau kare-kare (coadă de bou înăbuşită cu legume şi servită cu sos de alune).
EXOTISM
Bucătăria malaysiană este foarte aromată, un condiment foarte popular fiind rempah (foarte asemănător cu aromaticul masala, o pastă care se prăjeşte în ulei pentru a i se elibera gustul şi aroma puternice). Printre preparatele cu totul speciale sunt kangkung belacan (un amestec savuros de creveţi şi ardei iuţi) sau keropok lekor (obţinut din unt amestecat cu carne de peşte tăiată foarte mărunt, prăjită în ulei şi acoperită cu sos foarte iute).
Thailanda vine cu ceea ce am putea numi "filosofia gustului", în care fiecare preparat trebuie să treacă prin toate cele cinci stări: iute, acru, dulce, sărat şi amar. Sosul de soia, orezul şi ierburile aromatice caracterizează foarte bine bucătăria vietnameză.
Tăiţei cu tofu
Ingrediente: un pachet de tăiţei de orez, 200 g tofu uscat, 3 linguri de ulei de susan, 3 linguri de ghimbir ras, o jumătate de linguriţă de pudră galbenă de asafoetida (condiment de origine persană, sub formă de praf, asemănător la gust cu prazul), 3 linguri de sos de soia, 2 linguri de sambal (condiment ce are la bază ardeii chili), 3 linguri de suc de lămâie, două căni cu muguri de fasole Mung. Preparare: Bucăţile de tofu uscate se înmoaie în apă caldă. Când sunt gata se taie în cuburi şi se lasă să se zvânte. Se fierb tăiţeii în apă clo-cotită. Se strecoară, apoi se trec prin apă rece. Se încinge ulei într-o tigaie şi se prăjesc cuburile de tofu până când sunt aurii. Se scot şi se căleşte în ulei de susan ghimbirul timp de un minut, se adaugă asafoetida, sosul de soia, sambalul, uleiul de măsline şi tăiţeii. Se amestecă până când tăiţeii sunt moi.
Gado-Gado / Salată de legume cu sos de alune
Ingrediente: doi morcovi, doi cartofi, o varză chinezească, două căni de muguri de fasole, o lingură de ulei vegetal, tofu, doi castraveţi, ceapă verde; pentru sos: o lingură de ulei, un căţel de usturoi, o ceapă mică, un ardei chilli, 50 g unt de alune, o linguriţă de suc de lămâie sau oţet, o jumătate de cană de cremă de lapte de cocos cremă, o jumătate de cană de apă, sare.
Preparare: Morcovii şi feliile de cartofi se lasă la fiert timp de 5 minute. Varza rasă, mugurii de fasole şi castraveţii feliaţi se pun la fiert pentru 1-2 minute. Se scurg de apă şi se lasă la răcit. Într-o tigaie se încinge ulei şi se prăjesc cubuleţele de tofu pe toate părţile. Legumele fierte se aranjează pe o farfurie plată, în straturi, întâi cartofii, apoi mugurii de fasole, morcovii, varza şi castraveţii. Roşiile şi tofu se pun deasupra. Pentru sos se încinge uleiul într-o tigaie wok.
Se călesc usturoiul zdrobit, ceapa tăiată ineluşe şi chili tocat. După 2-3 minute se adaugă untul de alune, sucul de lămâie, oţetul şi laptele de cocos, apoi se mai lasă trei minute. Sosul trebuie să fie mai gros, ca o cremă. Se toarnă peste legume şi se decorează cu ceapă verde şi felii de ceapă.
Pui cu ananas
Ingrediente: 1,5 kg pui tăiat în bucăţi, o jumătate de cană de oţet, o lingură de sare, un sfert de linguriţă de piper, o frunză de dafin, 3 căţei de usturoi, un sfert de cană de apă, 100 g ananas, o roşie medie tăiată în sferturi.
Preparare: Într-o tigaie se pun la înăbuşit în apă şi oţet bucăţile de pui, peste care se presară sare, piper, dafin şi usturoi tocat. După o jumătate de oră, când carnea este moale, se adaugă roşiile şi ananasul. Se lasă pe foc până când lichidul se reduce la jumătate.
Porc tocino
Ingrediente: 900 g carne de porc cu tot cu grăsime, 2 linguri de vin de anason, 2 linguri de apă de anason, 2 linguri de ulei, 4 linguri de zahăr, o optime de linguriţă de salpetru.
Preparare: Toate ingredientele, în afară de porc, se amestecă într-un vas adânc. Se stropeşte uniform carnea de porc, apoi se pune într-un vas cu capac şi se lasă în frigider timp de 3 zile. Când se prăjeşte se mai adaugă în ulei puţină apă şi se ţine carnea până când este gata. Se serveşte cu cartofi, legume sau orez.
Ongol-ongol
Ingrediente: 100 g amidon de porumb, 200 g zahăr de palmier, o jumătate de beţişor de vanilie, 500 ml apă, un vârf de cuţit de sare, 200 g nucă de cocos rasă.
Preparare: Mai întâi se face o pastă subţire din amidon şi apă rece. Se pune în 500 ml apă zahărul, vanilia şi sarea, apoi se lasă la fiert până când se dizolvă zahărul. Se ia de pe foc şi se adaugă amidonul. Se pune din nou pe foc şi se lasă trei minute să fiarbă. Se îndepărtează vanilia şi se toarnă conţinutul într-o tavă adâncă de doi centimetri. Se lasă să se răcească, apoi se taie cuburi cu latura de doi centimetri. Se trec cu totul prin nucă de cocos şi sare.
Nasi goreng
Ingrediente: 350 g orez cu bobul lung, 2 linguri de ulei, 3 ouă, o ceapă, doi chili, un căţel de usturoi, un praz, o linguriţă de coriandru şi una de chimion măcinate, 250 g carne de pui, 250 g creveţi, 3 linguri de kecap manis (sos de soia îndulcit cu zahăr de palmier).
Preparare: Se bat ouăle, se face o omletă, apoi se taie în fâşii. Se lasă deoparte. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se adaugă ceapa tocată, prazul, usturoiul şi chili. Se prăjeşte până când se înmoaie ceapa. Se adaugă coriandrul şi chimionul. Carnea de pui se taie în fâşii şi se pune împreună cu creveţii peste compoziţia de ceapă, amestecându-se încontinuu. Se adaugă orezul fiert, sosul de soia, fâşiile de omletă şi se mai lasă pe foc încă 5 minute. Se decorează cu frunze de praz şi se serveşte fierbinte.
Citește pe Antena3.ro