CRONICA DE RESTAURANT
Bucurestiul, ca si Romania in intregul ei, traieste intens prin imaginea conducatorilor. Din 1864 incoace, Capitala a avut 78 de primari ramasi in constiinta urmasilor prin opere de capatai. Unul a adus tramvaiul cu cai, altul a regularizat Dambovita, scriitorul B.St. Delavrancea, poate nu stiati, a iluminat strazile principale, iar Pache Protopopescu, la care voiam s-ajung, a construit Liceul Lazar, Azilul de Noapte si primele trotuare. In patru ani de mandat, Pache a reusit nu numai sa faca bulevarde, dar si sa sistematizeze centrul Micului Paris. O artera principala ii poarta azi numele si o firma culinara i-a imprumutat popularitatea.
ALTE TIMPURIâ¦
"Casa Pache", situata pe bulevardul ce poarta numele primarului-etalon (si la care se raporteaza cam toti primarii post-decembristi), si-a propus sa ne intoarca 180 de grade la epoca Pache, oferindu-ne un meniu "Ã la vieille epoque". Dar cum socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ si cum musteriii cereau insistent ciorba de burta si ceafa de porc, restaurantul de la intersectia Pache cu Traian s-a adaptat, la fel ca toate localurile ce nu vor sa ajunga la faliment. Asadar, am trecut si noi prin gangul strajuit de patroana care se ocupa cu interzicerea fotografiatului si am urcat la etaj, unde am fost nevoiti sa ne povestim viata, unii altora, asteptand, o ora si ceva, sa vina mancarea, desi nu era aglomerat. Am cerut, mai intai, o ciorba de crap facuta "ca la Pache", dar n-aveau, asa ca ne-am multumit (ghinion!) cu o supa din piept de pasare afumat, cu condimente la plic! Felul principal, chateaubriand cu buchetiera de legume, a fost dominat de frunze de salata pe care odihnea o buna bucata de carne, inconjurata de legume, nu demult scoase din congelator. Ne-am scos parleala cu un salau parizian, despre care am numai cuvinte de lauda, in contrast cu restul fitelor subliniate si de grimasa semi-naiva a chelnerului, jucand rolul nevinovatului. La fel pot spune si despre desert, mar copt cu sos (adevarat) de ciocolata si arome de migdale. Bautura, super scumpa, s-a redus, pentru economie, la o halba cu bere rosie, cu putin hamei si gust fructat, produsa cine stie unde si cine stie cum, de vreme ce personalul care ne-a adus-o intr-o halba Tuborg (?) ne-a avertizat: "Habar n-avem ce gust are. N-am baut. Dar stim ca totul pleaca de la un concentrat". Comercializata sub numele de "bere Pache", specialitatea casei, de!, nu e cunoscuta, se vede, nici celor care o vand. Aceasta e surpriza care va asteapta la "Casa Pache", restaurantul de pe Pache.
NOTELE LUI MAX
| ||||
|
| ||||
De gustibus |
Citește pe Antena3.ro