x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uniţi şi prin gusturi

Uniţi şi prin gusturi

15 Aug 2007   •   00:00

Ilir, Klodian, Jonian sau Martin sunt doar căţiva albanezi pe care am avut ocazia să ii cunosc şi să ii indrăgesc. De la ei am aflat despre cultura şi civilizaţia albaneză, incluzănd şi gastronomia specifică.

Ilir, Klodian, Jonian sau Martin sunt doar căţiva albanezi pe care am avut ocazia să ii cunosc şi să ii indrăgesc. De la ei am aflat despre cultura şi civilizaţia albaneză, incluzănd şi gastronomia specifică.

Cultura

Se pare că primele familii de albanezi venite pe teritoriul ţării noastre au fost aduse de Mihai Viteazu.

Majoritatea s-au oprit in sudul ţării, dar cu timpul au pătruns in toate judeţele. In 1999 se infiinţează la Craiova Asociaţia Liga Albanezilor din Romănia, devenită membră a Consiliului Minorităţilor Naţionale din Romănia, care editează cărţi şi reviste, comemorează personalităţi de frunte ale comunităţ ii albaneze din Romănia şi din diaspora, organizează tabere de invăţare a limbii albaneze pentru copii şi tineri, expoziţii de pictură, simpozioane ştiinţifice, intălniri dese cu membri ALAR din localităţile din ţară. In perioada interbelică, in Romănia erau peste 30 de ziare şi reviste albaneze, ce cuprindeau informaţii istorice, literare şi artistice, legate de viaţa comunităţii albaneze din ţara noastră, dar şi despre romănii şi aromănii care trăiau in Albania.

După modelul interbelic, Asociaţia a continuat să editeze revista de cultură "Prietenul albanezului". Dintre delicatesele culinare albaneze amintim "pitele cu carne de pui" (o compoziţie de piept de pui tăiat mărunt, călit impreună cu ceapă, brănză şi pătrunjel aşezată intre două foi de plăcintă) şi "supa albaneză" cu orez, in care avem nevoie de 500 g carne de vită, 100 g orez, două ouă, o jumătate de lămăie, sare, piper şi de puţin pătrunjel.

Salată albaneză

Ingrediente: 5 ardei graşi mari, 6 roşii frumoase, două legături de mărar, două legături de pătrunjel, 4 cartofi fierţi, 4 linguriţe de stafide, 6 linguriţe de iaurt, 4 linguri de ulei, 3-4 cepe, sare, piper.

Preparare: Se pun intr-un castron sau intr-o cratiţă şi se freacă cu sare ardeii tăiaţi rondele şi ceapa tăiată feliuţe. Se acoperă şi se lasă 15 minute. Separat se pun intr-un castron cartofii fierţi tăiaţi cubuleţe, ceapa şi ardeii storşi bine, verdeaţa (mărarul şi pătrunjelul) tăiată mare. Intr-o farfurie adăncă se pregăteşte un sos din ulei, o linguriţă de sare, puţin piper şi iaurtul, bătănd cu furculiţa sau amestecănd cu o lingură de lemn. Se toarnă sosul peste salata din castron, se amestecă bine şi se dă la rece.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară