x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Uniunea Europeana, in preparate culinare

Uniunea Europeana, in preparate culinare

de Veronica Guzun    |    03 Dec 2005   •   00:00
Uniunea Europeana, in preparate culinare

Ziua Marii Uniri. Aglomeratie in fata Teatrului National din Bucuresti. Muzica si dansuri populare. Mancare multinationala. Europa la noi acasa.

In acest an, Romania si-a serbat ziua ca o adevarata tara europeana. Traditionalele spectacole de muzica si dansuri populare au fost condimentate cu prezentari gastronomice specifice tarilor candidate si membre ale UE. Organizatorii au adus "Europa la noi acasa". 29 de state au fost reprezentate de cate cel putin un preparat culinar la o expozitie cu vanzare. "Sa mancam din UE", isi indemna o vizitatoare prietena.

PREZENTARE. "Toate preparatele au fost pregatite timp de o noapte de sase bucatari romani. Principala sursa de informatie ne-a fost Internetul, dar am primit si cateva sugestii de la ambasade prin intermediul Ministerului Integrarii", a declarat Gabriel Gradinaru, administratorul firmei de catering care a organizat aceasta expozitie. La mese se gaseau si descrierile pe scurt ale "gastronomiei UE". Pe langa mancare, fiecare stand era personalizat prin diferite obiecte ce incercau sa caracterizeze tara pe care o reprezentau. Astfel, langa steagul Olandei se afla un buchet de lalele albe, la masa Greciei trona o sticla cu ulei de masline, iar langa standul Danemarcei putea fi recunoscuta o casca de viking. Insa spiritul de sarbatoare nationala nu se pierdea in aceasta avalansa de bucate si obiecte "straine". Toate preparatele erau servite in farfurii ce aveau una dintre culorile steagului Romaniei (rosu, galben si albastru).

IMPRESII. Daniela Ionita a cumparat de la standul Belgiei o portie de salata de scoici. "Mi se pare extraordinara ideea de a aduna sub acelasi acoperis bucataria din toate tarile europene", ne-a spus vizitatoarea. Evenimentul a fost organizat de Primaria Capitalei, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti - ARCUB si Ministerul Integrarii Europene.

SUPARARE
Pretul bucatelor a variat intre 3 RON si 12 RON. Cele mai scumpe au fost mancarurile pe baza de fructe de mare (Orez cu fructe de mare - Spania, Salata cu scoici - Belgia, File de porc cu scoici - Portugalia). Insa acestea s-au vandut cel mai repede. Preparatele din carne si peste (Rata la rotisor - Cehia, Peste cu paprica - Slovenia) erau realizate la pretul de 8-10 RON, iar produsele de patiserie nu depaseau 5 RON. Era simplu sa gasesti ceva pe plac. Mai complicat insa era sa platesti aceste delicatese. Mare parte din vizitatorii standurilor se astepta sa gaseasca mancare pe gratis. Furia capata proportii cand vedeau ca o portie de mamaliga cu sarmale si ardei iute costa 10 RON. Preturile au fost stabilite de firma de catering care s-a ocupat de organizarea acestei expozitii. "Nu mi se pare ca e atat de scump", a declarat Laura Tudor, vanzatoare la standul central, cel al Romaniei.

×
Subiecte în articol: gastronomie