x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Valea celor şapte izvoare

0
07 Ian 2009 - 00:00

A fost prima zăpadă adevărată pe care am văzut-o iarna asta. Coborâsem din maşină şi călcam apăsat omătul, încântat de felul cum scârţâia sub picioare. La câţiva metri de noi, două căruţe cu cai aşteptau ca jurnaliştii veniţi tocmai de la Bucureşti să purceadă în călătoria de câţiva kilometri, dincolo de satul Şimon, până la o micuţă cascadă, a cărei cădere de apă era pe jumătate îngheţată. (Eram acolo mai mulţi ziarişti, invitaţi la un eveniment organizat de o binecunoscută firmă de turism.)



Ceva mai târziu, am pornit în goana cailor, prin pădure. Brazii înalţi îşi scuturau zăpada asupra noastră, frigul ne pătrundea, încet-încet, în oase. La întoarcere, avea să ne fie de mare folos ţuica fiartă oferită, la Cabana "Valea Arginţilor", de "bacii" Iosif Pescaru şi Virgil Staicu, de "băciţele" Ileana Staicu şi Adina Nenciu.

Bucatele Sărbătorilor

"Valea Arginţilor" este emblematică pentru turismul dezvoltat în satul Şimon. La numai câţiva kilometri distanţă de Bran, satul poartă încă pecetea ocupaţiei tradiţionale – oieritul –, deşi din ce în ce mai mult avansează şi aici turismul rural. În unele gospodării, cele două ocupaţii se îmbină, astăzi. În alte părţi, oieritul este doar pretext pentru arhitectura ambientală.

La "Valea Arginţilor" eşti întâmpinat de baci cu "cojoace" de oaie, albe, lungi până în pământ, eşti îmbiat cu ţuică fiartă, ţi se pun dinainte porţii uriaşe de bulz făcut "ca la stână"... Însă oile nu-s pe-acolo. Există în schimb o lamă, adusă tocmai de pe continentul sud-american. Mulţi chiar aşa şi cunosc locul, sub denumirea de "pensiunea cu lama". Turiştii curioşi – mai ales copiii – sunt încântaţi să-i facă o "vizită", hrănind-o cu fire de fân sau cu... bucăţi de lipie, coaptă pe vatra cuptorului din curtea pensiunii.

Şi fiindcă veni vorba de bucate, oare ce-au avut pe masă oaspeţii cei mari, în zilele de sărbătoare ale sfârşitului de an? Răspunsul l-am primit de la Virgil Staicu: "La Crăciun, am pus «de-ale porcului»: friptură, dar şi cârnăciori, tobă, lebăr, caltaboşi. Între Crăciun şi Anul Nou, i-am delectat pe turişti cu berbecuţ la proţap, frigărui pe jar, ţuică, lipii la cuptor, bulz rotund copt pe jarul rămas de la frigerea berbecului. Brânzeturile locale sunt foarte cerute, indiferent că este vorba despre un prânz obişnuit sau unul festiv. Pe masa de sărbătoare din noaptea Anului Nou am pus purcel de lapte la tavă, berbecuţ, curcan împănat, ştiucă umplută. N-au lipsit cornuleţele şi plăcintele frământate nu cu unt, ci cu osânză fină, de la purcelul tăiat la Ignat".

Apă "gustoasă"

Dar ceea ce face Şimonul special, elementul cu care atrage oamenii, ca un magnet, este puritatea. A oamenilor, a aerului, a apei.

"Aici orăşeanul obosit poate să facă o cură de oxigen", ne spune şi Cristina Irimia, de la J’Info Tours. Şi tot aici eşti invitat să... deguşti un pahar cu apă. "Nu-i aşa că nu aţi băut nicăieri apă mai gustoasă?", ne întreabă Virgil Staicu. Mărturisesc că aşa este. La "Valea Arginţilor", apa are gust. O deguşti ca pe vin. Este apă pură, colectată de la şapte izvoare.

Bulz ca la stână

În orice gospodărie ai poposi, prin satele din culoarul Rucăr-Bran, vei fi poftit să mănânci "un bulz ca la stână". Cel "adevărat" se face numai cu făină de porumb măcinată la moară. Mămăliga are un gust mai aspru şi-o culoare puţin mai deschisă decât cea din mălai grişat. Brânza este şi ea de calitate şi e produsă numai pe la stânele din vechiul pas de trecere dintre Ardeal şi Ţara Românească. Când este lume multă la masă, se pregăteşte pe straturi – mămăligă, brânză, mămăligă, brânză, mămăligă –, însă cel mai bine este să faci "bulz rotund", învelind, cu mâinile aproape arse de fierbinţeala mămăligii, un ghem de brânză şi punându-l să se coacă, pe toate părţile, pe jar.

"Pregătim multe mâncăruri tradiţionale. În perioada aceasta a anului se fac multe plăcinte şi cornuleţe pregătite cu osânzăde porc"
Ileana Staicu

Lipiile la cuptor, pregătite simplu şi cu îndemânare de Adina Nenciu, sunt deja o marcă a pensiunii "Valea Arginţilor" din Şimon
Citeşte mai multe despre:   valea,   valea arginţilor,   valea argin

 



Mai multe titluri din categorie

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!
Galerie Foto Daca vrei sa obtii usor acel look fascinant care va atrage priviri admirative si complimente, ai nevoie de cateva perechi de pantofi din piele pentru dama pe care sa stii ca te poti baza! Sunt accesoriile cele mai...

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021
Galerie Foto În 2021 alegerea unei centrale pe lemne a devenit mai dificilă ca niciodată. Atât de multe modele sunt disponibile acum pe piață încât această decizie poate provoca o mulțime de palpitații. Cu toate acestea,...

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii
Galerie Foto Marţi seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Obișnuit deja cu scena iUmor și să intre în pielea unor personaje, actorul Cristi Iacob se va transforma în excepționalul fizician german Albert Einstein astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă...
Serviciul de email marketing furnizat de