Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Valea celor şapte izvoare
A fost prima zăpadă adevărată pe care am văzut-o iarna asta. Coborâsem din maşină şi călcam apăsat omătul, încântat de felul cum scârţâia sub picioare. La câţiva metri de noi, două căruţe cu cai aşteptau ca jurnaliştii veniţi tocmai de la Bucureşti să purceadă în călătoria de câţiva kilometri, dincolo de satul Şimon, până la o micuţă cascadă, a cărei cădere de apă era pe jumătate îngheţată. (Eram acolo mai mulţi ziarişti, invitaţi la un eveniment organizat de o binecunoscută firmă de turism.)
Ceva mai târziu, am pornit în goana cailor, prin pădure. Brazii înalţi îşi scuturau zăpada asupra noastră, frigul ne pătrundea, încet-încet, în oase. La întoarcere, avea să ne fie de mare folos ţuica fiartă oferită, la Cabana "Valea Arginţilor", de "bacii" Iosif Pescaru şi Virgil Staicu, de "băciţele" Ileana Staicu şi Adina Nenciu.
Bucatele Sărbătorilor
"Valea Arginţilor" este emblematică pentru turismul dezvoltat în satul Şimon. La numai câţiva kilometri distanţă de Bran, satul poartă încă pecetea ocupaţiei tradiţionale – oieritul –, deşi din ce în ce mai mult avansează şi aici turismul rural. În unele gospodării, cele două ocupaţii se îmbină, astăzi. În alte părţi, oieritul este doar pretext pentru arhitectura ambientală.La "Valea Arginţilor" eşti întâmpinat de baci cu "cojoace" de oaie, albe, lungi până în pământ, eşti îmbiat cu ţuică fiartă, ţi se pun dinainte porţii uriaşe de bulz făcut "ca la stână"... Însă oile nu-s pe-acolo. Există în schimb o lamă, adusă tocmai de pe continentul sud-american. Mulţi chiar aşa şi cunosc locul, sub denumirea de "pensiunea cu lama". Turiştii curioşi – mai ales copiii – sunt încântaţi să-i facă o "vizită", hrănind-o cu fire de fân sau cu... bucăţi de lipie, coaptă pe vatra cuptorului din curtea pensiunii.
Şi fiindcă veni vorba de bucate, oare ce-au avut pe masă oaspeţii cei mari, în zilele de sărbătoare ale sfârşitului de an? Răspunsul l-am primit de la Virgil Staicu: "La Crăciun, am pus «de-ale porcului»: friptură, dar şi cârnăciori, tobă, lebăr, caltaboşi. Între Crăciun şi Anul Nou, i-am delectat pe turişti cu berbecuţ la proţap, frigărui pe jar, ţuică, lipii la cuptor, bulz rotund copt pe jarul rămas de la frigerea berbecului. Brânzeturile locale sunt foarte cerute, indiferent că este vorba despre un prânz obişnuit sau unul festiv. Pe masa de sărbătoare din noaptea Anului Nou am pus purcel de lapte la tavă, berbecuţ, curcan împănat, ştiucă umplută. N-au lipsit cornuleţele şi plăcintele frământate nu cu unt, ci cu osânză fină, de la purcelul tăiat la Ignat".
Apă "gustoasă"
Dar ceea ce face Şimonul special, elementul cu care atrage oamenii, ca un magnet, este puritatea. A oamenilor, a aerului, a apei."Aici orăşeanul obosit poate să facă o cură de oxigen", ne spune şi Cristina Irimia, de la J’Info Tours. Şi tot aici eşti invitat să... deguşti un pahar cu apă. "Nu-i aşa că nu aţi băut nicăieri apă mai gustoasă?", ne întreabă Virgil Staicu. Mărturisesc că aşa este. La "Valea Arginţilor", apa are gust. O deguşti ca pe vin. Este apă pură, colectată de la şapte izvoare.
Bulz ca la stână
În orice gospodărie ai poposi, prin satele din culoarul Rucăr-Bran, vei fi poftit să mănânci "un bulz ca la stână". Cel "adevărat" se face numai cu făină de porumb măcinată la moară. Mămăliga are un gust mai aspru şi-o culoare puţin mai deschisă decât cea din mălai grişat. Brânza este şi ea de calitate şi e produsă numai pe la stânele din vechiul pas de trecere dintre Ardeal şi Ţara Românească. Când este lume multă la masă, se pregăteşte pe straturi – mămăligă, brânză, mămăligă, brânză, mămăligă –, însă cel mai bine este să faci "bulz rotund", învelind, cu mâinile aproape arse de fierbinţeala mămăligii, un ghem de brânză şi punându-l să se coacă, pe toate părţile, pe jar."Pregătim multe mâncăruri tradiţionale. În perioada aceasta a anului se fac multe plăcinte şi cornuleţe pregătite cu osânzăde porc"
Ileana Staicu
Lipiile la cuptor, pregătite simplu şi cu îndemânare de Adina Nenciu, sunt deja o marcă a pensiunii "Valea Arginţilor" din Şimon

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC.
Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Inele cu pietre pentru o stare de bine

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...
Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban.
Astfel, la nivelul...
”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
