ROMANIA CULINARA
Vacanta era inca in toi, cand Muzeul National al Satului din Bucuresti si-a deschis portile pentru a-i primi pe elevii bucuresteni, dar si pe cei veniti la bunici, in Capitala, pe ulitele pline de farmecul traditiilor populare romanesti.
|
Lutul si roata olarului l-au fascinat pe Alexandru |
In jur de 450 de copii au avut bucuria de a participa la tabara de creatie "Vara pe ulita". Mentor spiritual le-a fost doamna Aurelia Cosma, director de programe culturale in cadrul acestui muzeu. Timp de trei saptamani, copiii au lucrat in diverse ateliere, pentru a invata sa prepare mancaruri traditionale, sa modeleze, sa picteze, sa impleteasca, sa teasa si sa danseze! Acest eveniment a fost "o provocare adresata copiilor, un indemn la descoperirea tainelor unor vechi mestesuguri romanesti", a spus Aurelia Cosma.
BUCATARIE. La intrarea pe poarta muzeului, mirosul de cozonac proaspat a fost primul care mi-a dezmortit simturile. Doamna Mioara Stoichita, venita din Videle de Teleorman, ii invata pe copii sa prepare aluatul deliciosului "personaj" al oricarei copilarii, compozitia lui si cum se modeleaza. Dar nu numai atat: ea a venit pregatita cu multe bunatati, atat pentru copii, cat si pentru toti vizitatorii muzeului: poale-n brau, cornuri, placinta cu branza, alvita. Toate facute in
casa. Cine nu ar fi incantat sa invete sa prepare aceste bunatati?
|
La atelierul de impletit, copiii invata sa-si faca papuci si cosulete |
IMPLETIT DIN PANUSI. Oare unde este cel mai bine sa pastram aceste bucate, in cazul in care nu le putem manca pe toate odata? Raspunsul a venit doua
case mai departe, unde am zarit un atelier de impletit. Doamna profesoara Zenovia Cioaca m-a invatat sa fac un cosulet unde sa pun cozonacul primit. Copiii de aici au reusit sa-si insuseaca tehnica, realizand astfel papucei si diverse forme de cosuri.
OLARIT. Cu cozonacul in cos am pornit mai departe pe ulita. Si am dat de un atelier unde copiii invatau sa modeleze farfurii, la roata aceea fabuloasa! "Aici reusiti sa centrati bulgarele de pamant. Cele mai usoare forme pe care copiii le pot realiza sunt farfurioarele. Decoratul e mult mai greu", spune Mihai Bascu, olar venit de pe meleagurile Horezului. Alexandru Palfi este elev in clasa a III-a, in Bucuresti. Ii place foarte mult sa invarta roata si a reusit sa-si faca propriile farfurioare. Stie de la bunici si parinti ca mancarurile in vase de lut sunt foarte gustoase, asa ca, cine stie, poate cand va fi mare va avea propriul atelier.
|
Personajele lui Creanga si-au facut aparitia. Din mainile copiilor |
MODELAJ. De alaturi, mi-au facut cu ochiul Nica, Smarandita, Danila Prepeleac si toate celelalte personaje ale lui Ion Creanga. Ionela Lungu este venita exact din inima Humulestiului, de unde a adus si "bucati de huma", din care ii invata pe copii sa modeleze figurile personajelor din povestile copilariei. "Fiecare bot are povestea lui, asa ca, atunci cand modelam personajul, ii spunem si povestea. Astfel, copiii sunt de doua ori castigati, iar atmosfera de lucru este plina de umor", ne-a spus profesoara. Ca materiale se mai folosesc canepa pentru par si pielicele de miel pentru "casiuli". In toata aceasta atmosfera domnea pretuirea. Pretuirea pentru tot ce inseamna traditie, obicei, stramosi, dar si copilarie si creatie.
|
COZONAC DIN
TELEORMAN
INGREDIENTE: aluat: un kg faina, 10 oua, 250 g zahar, 500 ml lapte, coaja de la doua lamai, o lingurita cu rom, o lingurita rasa cu sare fina, 80 g drojdie, 250 g unt topit; umplutura: cacao, stafide, nuca.
PREPARARE: Drojdia se freaca bine cu o lingurita cu zahar. Se adauga cana cu lapte caldut si doua linguri cu faina. Aluatul va arata in acest stadiu ca o smantana groasa. Se lasa sa creasca circa 30 de minute, apoi se pun galbenusurile, romul, zaharul, faina, sarea si coaja de lamaie. Se framanta timp de 30 de minute, pana cand nu se mai lipeste de mana. Se adauga untul si se incorporeaza. Nu se mai framanta. Se presara apoi putina faina, se acopera si se lasa sa creasca la cald. Albusurile se bat spuma cu 150 g zahar, se adauga cacao, stafide si nuca pentru umplutura. Va doresc succes si sper sa aveti un cuptor magic, care nu arde!
|