x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vaslind la galere

Vaslind la galere

de Max Gourmet    |    08 Mar 2006   •   00:00
Vaslind la galere

CRONICA DE RESTAURANT
Nu de putin ori hotarAm ceva „la inspiratie". Deschidem dictionarul la ntAmplare si gasim cuvAntul miraculos care reporneste jocul. Asa am gasit eu cuvAntul englezesc „smart" - adica: „destept, elegant, aspru, puternic" - , cuvAnt barbatos chiar si pentru un restaurant bucurestean care se vrea de trei stele. Era duminica si m-am dus, de curiozitate, la Smart’s…
CRONICA DE RESTAURANT
Nu de putin ori hotarAm ceva "la inspiratie". Deschidem dictionarul la ntAmplare si gasim cuvAntul miraculos care reporneste jocul. Asa am gasit eu cuvAntul englezesc "smart" - adica: "destept, elegant, aspru, puternic" - , cuvAnt barbatos chiar si pentru un restaurant bucurestean care se vrea de trei stele. Era duminica si m-am dus, de curiozitate, la Smart’s…

DESTEPT. Gasesc repede casa cu doua niveluri: bar si pizzerie la parter, restaurant la etaj. Intru prin fata, neremarcat, si nu ma intimidez, pentru ca scopul meu este sa ma simt bine. Iar eu ma simt bine cAnd sunt lasat n pace. Urc scarile si ajung ntr-un spatiu unde am senzatia de "d...jà -vu" convivial si trainic. Lemnul brun si peretii de un ocru pal, pe care atArna, aglomerat, reproduceri dupa gravuri, fotografii de epoca ori etichete interbelice, polite cu mici obiecte de colectie. Focul arzAnd n sobe de teracota, tacAmurile clasice si mesele rotunde ma fac sa ma simt ntr-un loc familiar…

ELEGANT. Ma asez la o masa mica. Vine Irina - sau Irenka, dupa numele-i polonez - mbracata n negru, ca umbra. Ia comanda si se ntoarce iute cu sticla cu vin si cAteva felii de pAine aproape prajite. Dispare apoi, cu aceeasi eleganta, pentru… 40 de minute. Eu umplu paharul, din care sorb cu nghitituri mici, si ciupesc delicat dintr-o felie de pAine pe care o doresc interminabila.

ASPRU. Se ntuneca. Irina vine cu antreul: "Somon fum... à la Montaigne". Rulou de hering marinat, nvelit n smAntAna, dedesubt: felii subtiri de somon fum... si inele de ceapa cruda pe pat de blinii. Excelenta prezentare, delicios fileul dar, vai!, bliniile se dovedesc a fi atAt de uscate, ncAt doar cutitul-ferastrau le poate parcela! Era cAt pe ce sa cred ca masa nu mai are farmec, cAnd cu ceva ntArziere veni si felul principal, ca un repros adresat razvratirilor mele. Pe un platou se rasfatau patru cotlete de berbecut. Scaldate n sos Grand-Bretagne, ca vAslele unei galere, nvelite n staniol, cotletele nu puteau fi ntrecute n designul subtil decAt de cartoful copt cu inima stralucind de… margarina, la prora generosului platou.

PUTERNIC. Actorul principal al mesei avea sa fie nsa tot cutitul-ferastrau, martor ca bucatile de berbecut, zgArcite la carne si darnice la zgArciuri, nu se dadeau sfArtecate asa de usor. A durat putin aceasta teribila lupta, iar cAnd am transformat carnea ntr-un morman sfAsietor si inutil a aparut, ingenua, Irina-Irenka, aducAndu-mi, fara sa-i cer, scobitori… In sfArsit, o data cu Leonard Cohen cAntAnd "In my secret life" a venit si desertul: "Para n sos de vin". Un dulce rafinat si ametitor, dar adus prea tArziu ca sa ma convinga ca la Smart’s, duminica, totul a fost OK.

NOTELE LUI MAX
Restaurantul Smart’s
Str. Al. Donici nr. 24
  • MAncare ** ***
  • Servire ** ***
  • Ambianta *** **
  • Pret *** **
  • DE GUSTIBUS
    FILE DE SALAU "LA FAYETTE". Incerc sa nu fiu cArcotas; felul de mAncare adus dinainte-mi era delicios. Fileul de salau, trecut prin bechamel si prajit, plutea n sosul matasos de smAntAna cu whisky, felii de champignon, crevete roz si parmezan. Avea un singur cusur: nu era preparat "n modul La Fayette", caci atunci ar fi trebuit sa fie fiert, cu garnitura de cozi de raci si sos de vin alb, amestecat cu piure de rosii si presarat cu trufe tocate. CAt despre cartoful Smart’s, inima lui de "beurre compos..." a fost nlocuita cu margarina frecata cu delikat. Pacat!
    ×