CATALIN PADURARU - Vinexpert
MOLATIC - Un vin molatic este un vin lipsit de caracter. In lipsa unui nivel normal de aciditate si taninuri, un astfel de vin se prezinta drept plat si fara vigoare, adica un vin lipsit de tarie.
Oenolog - Tehnician ale carui cunostinte stiintifice sunt recunoscute printr-o diploma care-i atesta calitatea. Cuvantul oenolog provine din cuvantul grec oinos, care inseamna vin, si logos - stiinta (adica persoana care detine stiinta despre vin). Cunostintele practice si teoretice ii permit unui oenolog sa-si asume intreaga responsabilitate in vinificarea corecta si completa a vinurilor si sa faca analize de profunzime asupra calitatii strugurilor si a vinului obtinut.
SEC - Termen care descrie un vin ce nu contine zahar sau care nu da impresia de dulce. Pentru majoritatea consumatorilor, senzatia de dulce nu apare decat pornind de la 5 g/l. Aceasta senzatie este direct legata de aciditate. Un vin cu aciditate redusa pare mai putin sec decat un vin cu aciditate mai ridicata. Vinurile albe foarte seci nu risca o a doua fermentare in sticla, pentru ca acestea nu contin decat foarte putin zahar rezidual.
SUPLU - Un vin suplu produce la nivel gustativ senzatii delicate. Un astfel de vin da o impresie placuta de curgere usoara si fina. Este vorba despre un vin al carui echilibru dintre alcool si aciditate se resimte imediat; un vin care nu contine taninuri in exces. Aceasta calitate reprezinta un criteriu definitoriu pentru un vin demn de admirat.