CALENDAR GASTRONOMIC
Mai intai a fost zeita Venus (Venera), protectoarea vegetatiei si a fertilitatii, careia romanii i-au inchinat temple si i-au oferit sacrificii. Mai tarziu, peste acest cult s-a suprapus altul nou, de sorginte crestina, cel al Cuvioasei Parascheva. Celebrat in fiecare an la data de 14 octombrie, este o zi de mare insemnatate pentru ortodocsi, zi de post si de pelerinaj.
Despre Cuvioasa Parascheva se stie ca s-a nascut intr-un sat sarb, foarte aproape de cetatea Calicatriei. Si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in post si rugaciune, iar drept rasplata s-a inaltat la viata cea vesnica. In secolul al XVII-lea (14 octombrie 1641), domnitorul Moldovei, Vasile Voievod, aduce in tara moastele sfintei si le asaza in Biserica Sfintilor Trei Ierarhi.
In calendarul popular, echivalentul zeitei Venus este Sfanta Vineri, numita si Maica Precista, Dochia, Muma Padurii, Muma Caloianului sau Vinerea Mare.
IERNAT. Aceasta zi indica inceputul sau sfarsitul unor activitati pastorale. Incepe coborarea turmelor de oi din munti sau se alcatuiesc turmele care vor pleca la iernatul transhumant. Se aleg ciobanii si se face invoiala. Si tot acum este timpul propice desfasurarii targurilor de toamna, unde se comercializau produsele turmelor de oi, in special lana si branza. Cu aceasta ocazie se puteau face praznice si se imparteau pomeni pentru sufletele celor morti. Un alt eveniment important din aceasta perioada poarta numele de Nunta Oilor sau Napustitul Arietilor. Aceasta este ziua in care berbecii sunt lasati in turmele de oi pentru a se obtine o noua generatie de miei.
INTERDICTII. In Vinerea Mare nu se lucreaza si nu se coase pentru a nu se napusti grindina si trasnetul asupra casei. Este mare primejdie de boli, despre cei care sunt prinsi cosand in aceasta zi spunandu-se ca le vor aparea negresit negi pe maini.
Despre vreme se crede ca asa cum este pe 14 octombrie asa va fi si de Sfantul Dumitru. Daca nu ploua pana in Vinerea Mare, atunci iarna va veni mai devreme. O metoda de a afla cum va fi iarna este sa observi comportamentul oilor. Daca acestea dorm stranse una langa alta, este semn de iarna cu multa zapada. Daca stau rasfirate, atunci iarna va fi mai usoara.
Citește pe Antena3.ro
DESPRE POSTURILE DIN AN
|
Doua sunt conditiile pentru a obtine viata vesnica: respectarea tuturor posturilor din an (tinandu-se cont cu strictete de interdictiile alimentare) si rostirea rugaciunilor. In popor, se spune ca posturile pot lungi viata. Circula chiar o legenda despre un om care nu a mancat toata viata nimic vinerea si sambata dinaintea Pastilor. Ca urmare, s-a stins la varsta de 106 ani. Se mai spune despre cei care nu mananca nimic in prima saptamana a Postului Mare, de luni pana joi, ca vor sti cu trei zile inainte cand vor muri. Tot in Postul Mare sunt interzise petrecerile si cantecele de orice fel. Doar cantecele din fluier nu reprezinta un pacat.
|
12 - 18 OCTOMBRIE
| ||
|