x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vinul: armonie si savoare

Vinul: armonie si savoare

de Alina Ramona Anghel    |    08 Noi 2006   •   00:00
Vinul: armonie si savoare
CAIET DE RETETE
Vinul a fost considerat inca din Antichitate o "bautura sacra", un mijloc de destindere dar si de tratament al diferitelor boli, datorita vitaminelor, sarurilor minerale si a altor constituenti din compozitia sa. Si... un excelent aliment.

Pentru un gurmand este o placere sa guste din preparatele care contin acest ingredient. Vinul ofera mancarii o savoare speciala, inconfundabila. Fiecare preparat in parte are specificul, gustul si aroma sa, in functie de sortimentul de vin care ii este adaugat.

PENTRU TOATE GUSTURILE

Astfel, vinul alb acidulat este folosit mai mult la mancaruri picante, peste, legume sau deserturi. Opusul sau, vinul alb sec, este folosit la salate, legume, branza sau fructe de mare. Vinul rosu sec poate fi adaugat preparatelor din pui, peste sau carne rosie. Vinul rosu demisec este folosit la prepararea carnii in general, a pestelui si a preparatelor ce folosesc pulpa de rosii. Vinurile rosii mai usoare sunt folosite la prepararea legumelor si a carnii albe. Indiferent de tipul, culoarea si gustul sau, vinul nu inceteaza sa ne incante cu savoarea lui. Un desert care are printre ingrediente un vin alb sau rosu, deopotriva, te poarta pe taramuri de vis, unde aromele se intrepatrund pentru a-ti oferi un gust aparte. Asa nu vei uita niciodata locul, timpul si senzatia data de aroma lui.

SPUMA DE VIN

  • Ingrediente: doua mere, doua oua, 300 ml vin rosu, 180 g zahar tos, esenta de vanilie, pudra de scortisoara, pudra de cuisoare, fulgi de cocos.
  • Preparare: Se topesc 60 g zahar, se adauga merele curatate de coaja si taiate in felii subtiri, lasandu-le sa se caramelizeze. Galbenusurile se amesteca bine cu 120 g zahar tos si vinul, se pun intr-o oala pe bain-marie si se fierb pana cand crema incepe sa se ingroase. Se adauga albusurile batute spuma, esenta de vanilie, pudra de scortisoara si pudra de cuisoare. Se mixeaza compozitia ca sa devina spumoasa, se toarna in pahare, asezand deasupra feliile de mere caramelizate si fulgii de cocos, apoi se serveste.
  • FRIPTURA DE PORC CU VIN ALB

  • Ingrediente: un kilogram muschi de porc, sase rosii, 300 g ciuperci champignon, 250 ml vin alb, 300 g spanac, 200 ml ulei de masline, arpagic murat, sare, piper, o foaie de dafin, doua cuisoare, un betisor de scortisoara, frunze de salvie.
  • Preparare: Muschiul de porc se spala, se taie sub forma de foaie. Se asaza pe o margine spanacul fiert, tocat si condimentat cu sare si piper. Se ruleaza foaia, se leaga rulada cu ata de bucatarie si se asaza pe o farfurie. Se presara pe toate partile sare si piper, apoi se asaza intr-o tava in care s-a turnat o parte din uleiul de masline. Se toarna deasupra restul de ulei, se presara salvie tocata, se adauga cuisoarele, foaia de dafin si betisorul de scortisoara, apoi se adauga un pahar cu apa. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand rulada este aproape gata. Se adauga vinul, se lasa pana cand carnea incepe sa prinda o crusta si se scoate din cuptor. Se serveste cu ciupercile si rosiile prajite pe gratar, arpagicul murat si se presara salvie proaspat tocata.
  • REGAL CU VIN SI FRISCA

    Ingrediente: 250 ml frisca lichida, 400 ml iaurt, 150 ml vin alb, 100 g zahar pudra, 15 g gelatina, doua fructe de kiwi, doua pliculete cu zahar vanilinat, piscoturi.
  • Preparare: Gelatina se inmoaie in jumatate din cantitatea de vin alb, apoi se pune pe bain-marie si se dizolva. Se lasa sa se raceasca, ca sa nu se taie frisca. Frisca se mixeaza pana cand s-a intarit si nu mai cade de pe bratele mixerului. Iaurtul se amesteca bine cu zaharul pudra si zaharul vanilinat, se adauga vinul si se toarna totul peste frisca. Se pune gelatina dizolvata si se amesteca totul. O forma rotunda mai mare se tapeteaza cu folie de plastic alimentara, se asaza pe margini piscoturile, asezandu-se cateva si pe fundul formei. Se toarna compozitia si se asaza feliile de kiwi. Se acopera forma cu folie, se da la rece si se lasa pana cand s-a racit complet, apoi se serveste.
  • BULGARI DE FRISCA CU SOS DE VIN

  • Ingrediente: 200 ml frisca lichida, 120 g zahar tos, 250 ml vin rosu, fulgi de cocos, un pliculet cu zahar vanilinat, o lingurita cu scortisoara, o lingura cu amidon alimentar.
  • Preparare: Frisca se mixeaza pana cand nu mai cade de pe bratele mixerului, apoi se amesteca bine cu 40 g zahar tos, zaharul vanilinat si fulgii de cocos, pana cand rezulta o compozitie potrivit de tare. Din compozitie se fac mingiute mici si se pun pe o farfurie. Peste amidon se toarna putin vin si se dizolva. Zaharul ramas se caramelizeaza, se adauga vinul, pudra de scortisoara, amidonul dizolvat si se fierbe pana cand incepe sa se ingroase. Se serveste cu mingiutele de frisca, presarate cu pudra de scortisoara.
  • PACHETELE DE VITA

  • Ingrediente: un kilogram carne de vita, sase rosii, 300 ml vin alb sau rosu, 300 g cartofi fierti, o capatana de usturoi, un betisor de scortisoara, sare, piper, ulei de masline, oregano.
  • Preparare: Carnea de vita se taie in felii egale, care se bat ca pentru snitele cu un ciocan special. Rosiile se curata de coaja, se taie cubulete si se amesteca bine cu jumatate din capatana de usturoi pisata. Se condimenteaza cu sare si piper, se asaza in mijlocul fiecarei felii de carne putina compozitie si se prind cu scobitori sau cu ata de bucatarie. Restul de usturoi se curata de foi si se pune intr-o tava. Se adauga pachetelele de carne si uleiul, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se adauga un pahar cu apa. Se introduce tava in cuptor si, cand este aproape fiarta carnea se adauga vinul si scortisoara. Pachetelele se servesc impreuna cu felii de cartofi fierti, presarate cu oregano tocat.
  • PIEPT DE PUI CU SOS DE VIN

  • Ingrediente: doua piepturi de pui, 4 rosii, o ceapa, o jumatate de capatana de usturoi, 300 ml vin alb, sare, piper, ulei de masline, rozmarin.
  • Preparare: Rosiile se taie cubulete si se amesteca bine cu ceapa taiata, patru catei de usturoi taiati in felii, sare, piper si ulei de masline. Se fierbe si se acopera cu un capac ca sa stea cald. Piepturile de pui se taie in cuburi, se sareaza, se pipereaza si se prajesc. Cand sunt gata, se adauga restul de usturoi, vinul si se lasa sa fiarba. Se pune rozmarinul, se mai lasa cinci minute, apoi se scoate din cratita, ca sa nu schimbe gustul. Se serveste fierbinte impreuna cu sosul de rosii.
  • SFATURI SI SECRETE CULINARE
  • Friptura de porc cu vin alb. Pentru a avea un gust deosebit, carnea de porc se poate impana cu betisorul de scortisoara si cuisoarele.
  • Piept de pui cu sos de vin. Cand se prajesc bucatile de pui, se poate adauga un ardei iute taiat felii subtiri, puiul capatand astfel un gust picant.
  • Spuma de vin. Pentru a avea un gust exotic, in spuma de vin se mai poate adauga si jumatate de lingurita cu praf de anason sau lichior de anason.
  • Bulgari de frisca cu sos de vin. Pentru ca mingiutele de frisca sa aiba un aspect deosebit, se poate amesteca jumatate din cantitatea de crema cu o lingura cu cacao si apoi sa se uneasca cele doua compozitii cand se formeaza mingiutele.
  • Regal cu frisca si vin. Pentru un gust mai placut, in compozitia de frisca a prajiturii Regal cu frisca se pot adauga si fructe confiate.
  • ×