x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Violetto di Niscemi.

Violetto di Niscemi.

de Simona Lazar    |    25 Mai 2011   •   21:00
Violetto di Niscemi.

La Niscemi, in Sicilia, "Sagra del carciofo" a ajuns la editia a XXXI-a. Asta spune mult despre un festival care incearca sa inmanuncheze traditii si inovatii intr-un domeniu care este, din ce in ce mai mult, o preocupare majora pentru omenire: hrana sanatoasa.

Dintre toate plantele care cresc pe planeta si sunt folosite in gastronomie, anghinarea este, probabil, unul dintre cele mai puternice exemple de cum se poate face agricultura bio. Si asta pentru ca planta in sine nu are nevoie de prea multe ingrijiri, doar de un sol manos si de o clima adecvata.

Dupa ce ajunge sa-si formeze receptacolii uriasi (acestia sunt, de fapt, "fructul fals" care urmeaza a fi recoltat, toata iarna si toate primavara, de catre sicilieni), principala grija a agricultorilor este de a trece, zilnic, printre randuri si a culege plantele ajunse la forma si calitatea dorita. Apropierea anotimpului secetos anunta sfarsitul sezonului, care va fi reluat la finele toamnei. Este un ciclu de productie care s-ar putea continua la nesfarsit pe acelasi teren agricol, daca planta nu ar secatui pamantul in cativa ani. Se cere atunci o perioada de odihna, cand campul e cultivat cu plante mai... blande, dupa care anghinarea umple iarasi zarile.

Spuneam despre anghinare ca este exponentul cel mai potrivit pentru conceptul de hrana sanatoasa. As spune mai degraba: pentru o dieta sanatoasa, pentru ca anghinarea si-a dovedit, in secole, capacitatea de a fi un "paznic" bun pentru ficat si bila. De-ar fi numai atat, si tot ar merita sa o reintroducem in cultura, in Romania.

De fapt, intr-un fel, cred ca acesta a fost si motivul pentru care, la editia din acest an a festivalului anghinarei – frumosul "Violetto di Niscemi" – oficialitatile din Niscemi au decis sa invite si un grup de jurnalisti romani. Numai asa am fi putut sa intelegem ce inseamna anghinarea, la ea acasa...
Doar ca niscemezii nu au stiut ca in mine aveau deja un aliat. Pentru ca, in ultimii ani, cercetand cartile vechi de bucate ale romanilor, descoperisem deja retetele noastre de anghinare, semn ca ea nu lipsise, in secolele trecute, din dieta noastra... Astazi, dupa "Sagra del carciofo", cu atat mai mult voi vorbi despre calitatile anghinarei.

×