x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ziua soroacelor

Ziua soroacelor

de Simona Chiriac    |    25 Oct 2006   •   00:00
Ziua soroacelor
CALENDAR GASTRONOMIC
In calendarul popular, Sfantului Gheorghe ii corespunde Sfantul Dumitru, numit si Samedru. Despre primul, ocrotitorul pastorilor, se spune ca anunta deschiderea pamantului si inmugurirea plantelor, odata cu sosirea primaverii. Cel de-al doilea, desi are aceeasi semnificatie, anunta inchiderea si inghetarea pamantului, laolalta cu incetarea activitatilor agricole.

Obiceiuri in ajun

La 25 octombrie, cu o zi inainte de pomenirea Sfantului Dumitru, se aprind focuri pe camp seara. Acestea simbolizeaza focul din cer (soarele) care se stinge, dar nu pentru totdeauna, cel de pe pamant luandu-i temporar locul. Cu aceasta ocazie, satenii se strang in jurul focului, iar femeile impart fructe (nuci, mere, pere, struguri, prune) si vin pentru sufletele care au parasit aceasta lume. Pentru ca sa fie tot anul sanatosi, copiii sar peste foc. Dupa ce focul se stinge, fiecare participant ia cate un taciune si il arunca in livada, ca sa determine pomii sa rodeasca bogat in primavara. La Sfantul Dumitru se incheie ultimele socoteli, fiind "ziua soroacelor". De altfel, in popor circula urmatoarea vorba: "La Sangiorz se incaiera cainii, la Samedru se bat stapanii". Cu alte cuvinte, de Sfantul Gheorghe (Sangiorz) se tocmesc ciobanii si se stabileste cantitatea de branza care-i revine fiecarui proprietar de oi. Peste aproximativ sase luni, de Sfantul Dumitru, se platesc invoielile de peste an, iar daca fiecare parte este multumita se organizeaza petreceri ad-hoc cu mancare si bautura. Ziua de Sfantul Dumitru influenteaza desfasurarea intregii ierni. Daca va fi vremea friguroasa, se anunta o iarna in toata legea, cu multa zapada. Daca, dimpotriva, vremea este frumoasa, toamna va fi lunga si va tine pentru mult timp locul iernii. Ciobanii au o modalitate de a prevesti vremea. Stau la panda toata noaptea si sunt atenti la prima oaie care se trezeste din somn. Daca este alba si merge in jos, spre sud, este semn de iarna friguroasa. Daca prima este o oaie neagra ce merge spre nord, urmeaza o iarna calduta si placuta.

Foi cu nuci

  • Ingrediente: un pachet cu foi de napolitane, 100 g zahar, 100 g miez de nuca, 150 g miere, 50 g unt, esenta de rom, o lingura cu cacao.
  • Preparare: Mierea si zaharul se pun intr-un vas si se lasa pe foc sa se topeasca. Se adauga nucile prajite si tocate, esenta de rom, untul si cacaua, avand grija ca aceasta crema sa nu fiarba. Se ia de pe foc si se ung foile de napolitane, se preseaza, iar dupa cateva ore se taie in diverse forme. Se pot servi cu topping de ciocolata sau caramel.
  • ×