În mod instinctiv, se pare că oamenii preferă câinii cu ochi în nuanțe mai închise, potrivit unui studiu publicat în Royal Society Open Science.
Cercetătorii de la Teikyo se bazează pe studii aplicate la primate şi, mai ales, la oameni, la care o pupilă dilatată este asociată, spre exemplu, cu emoţii pozitive, spre deosebire de o pupilă contractată.
Totodată, o pupilă mare ar fi asociată inconştient cu o fiinţă juvenilă, prin urmare vulnerabilă şi inofensivă - ca la copii, în cazul cărora dimensiunea pupilei scade odată cu înaintarea în vârstă.
Atunci când irisul unui câine este întunecat, astfel încât nu se poate distinge de pupilă, oamenii au impresia că văd o pupilă foarte mare. Prin urmare, câine cu irisul închis la culoare este perceput "drept slab şi având nevoie de protecţie", potrivit cercetării.
Oamenii de știință au testat această terorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini, în două versiuni: una cu ochii închişi la culoare şi una cu ochii deschişi la culoare, potrivit Agerpres.
Participanţilor li s-a cerut să caracterizeze personalitatea fiecărui animal, de la prietenoasă la mai puţin prietenoasă. Ei au fost întrebaţi dacă ar dori să interacţioneze cu fiecare câine sau chiar să îl adopte. Operaţiunea a fost repetată cu un al doilea grup de participanţi.
"Câinii cu ochii închişi la culoare din imagini au fost percepuţi drept mai prietenoşi şi mai juvenili", arată studiul. Deşi această caracteristică a facilitat interacţiunea, nu a fost suficientă pentru a stârni dorinţa de adopţie.
Cercetătorii de la Universitatea Teikyo spun că studiul lor este limitat, cum ar fi "familiaritatea", care ar sugera că sunt preferaţi câinii cu ochii închişi la culoare doar pentru că sunt mai numeroşi sau că testele au fost efectuate pe un număr prea mic de specii de câini.
"Acesta este primul studiu care analizează diferenţa de culoare a ochilor între câini şi lupi", a spus autorul principal, Akitsugu Konno.