Cele mai cunoscute sunt Maria Magdalena, Salomeea, Ioana, Maria lui Cleopa, cele doua surori ale lui Lazăr - Marta si Maria, Suzana. Acestea erau femei credincioase care l-au urmat pe Isus Hristos.
Obiceiul iudaic prevedea ca trupul persoanei decedate să fie uns cu mir. Îngroparea Fiului lui Dumnezeu s-a făcut în Vinerea Mare, foarte repede deoarece începea Sabatul. Astfel că trupul acestuia nu a mai putut fi uns cu mir iar femeile au pornit spre mormânt pentru a îndeplina datina.
Prima zi a săptămânii este considerată Duminica, așa că ele au plecat dimineață, când era încă întuneric, pentru a-i unge trupul. Pe drum ele se întrebau cine la va da la o parte piatra deoarece era mare și grea. Însă ele nu s-au oprit din drum, ceea ce simbolizează credința în Dumnezeu, chiar și în fața lucrurlor aparent imposibile. Evangheliile spun că acestea au găsit piatra dată la o parte iar în mormânt se afla un înger în veșminte albe care stătea în partea dreaptă. Acesta le-a vestit învierea lui Isus.
"Căutați pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde l-au pus. Dar mergeți și spuneți ucenicilor Lui și lui Petru că va merge în Galileea".
Astfel că Femeile mironosițe care s-au dus să-l ungă pe Fiul lui Dumnezeu s-au întors ca vestitoare ale învierii sale. Din slujitoare ale mortii, ele au devenit marturisitoare ale vietii. Iar mirul a început să fie folosit după botez.
Deși astăzi termenul mironisiță are un sens peiorativ, însemnând ipocrizie, aceste femei sunt numite mironisițe deoarece erau purtătoare de mir iar simbolul este de a urma faptele lor.
Tradiții și obiceiuri
Este ziua tuturor femeilor creștine. Bărbații trebuie să le acorde importanță și prețuire femeilor din viața lor, mamelor, soțiilor și fiicelor.
În Dâmbovița există un obicei special în Duminica Mironisițelor care datează de peste un secol. La miezul nopții, văduvele merg la cimitir și se strâng în jurul unui foc unde cântă și se roagă până dimineața.
Ca în orice altă duminică, este interzis să se facă treburi în casă, astfel că nu se spală și nu se calcă. Este zi de rugăciune, se aprinde o candelă ori o lumânare.