-
Ține cont de forma feței
Forma feței diferă mult de la o persoană la alta și e important să ții cont de acest aspect deoarece niște rame bine alese pot accentua trăsăturile dezirabile ale chipului tău sau, din contră, le pot estompa.
Dacă nu știi care e forma feței tale, privește-te în oglindă și trasează conturul chipului cu un marker lavabil. Privește forma rezultată și compar-o cu tipologiile clasice.
Recomandările specialiștilor în funcție de forma feței sunt:
-
Fața ovală: orice tip de ramă este potrivit, inclusiv ochelari de soare cu ramă pătrată;
-
Fața rotundă: rame ovale sau dreptunghiulare, care îngustează și alungesc fața;
Citește pe Antena3.roCum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024 -
Față în formă de inimă: rame cu partea inferioară evidențiată;
-
Fața în formă de pară: rame cu partea superioară evidențiată;
-
Fața rectangulară: rame dreptunghiulare;
-
Fața pătrată: rame ovale sau dreptunghiulare;
-
Fața în formă de diamant: rame în stil aviator.
-
Alege culoarea ramelor în funcție de ten
Armonizarea culorii ramelor la tonul pielii face ca ochelarii de soare să facă parte din look-ul tău natural, să spunem, sau să contrasteze cu acesta. Ca idee, dacă dorești o potrivire ideală, iată care sunt recomandările specialiștilor:
-
Ten închis la culoare: rame în nuanțe închise;
-
Ten deschis: rame în culori deschise, intense, îndrăznețe;
-
Ten cald, păr roșcat: rame în culori metalice, aurii, cupru, bej sau chihlimbar;
-
Ten rece, roz: rame negre, argintii, albastre sau cafenii.
-
Alege protecția UV cea mai ridicată
Principalul scop al ochelarilor de soare este să protejeze ochii împotriva radiațiilor ultraviolete, care pot leza ochii. Asta înseamnă că e important să prioritizezi nivelul de protecție pe care ți-l oferă perechea aleasă.
E ideal să optezi pentru modele pe ale căror lentile există inscripții ca ”protecție 100% împotriva UVA și UVB” sau ”UV 400”, dar forma ramelor este un alt criteriu important, căci dacă optezi pentru un model minuscul, care nu acoperă eficient ochiul, atunci ochelarii de soare devin mai degrabă un accesoriu fashion decât un mod de protecție.
În materie de ochelari de soare, cu cât sunt mai mari, cu atât sunt considerați mai eficienți, deoarece oferă protecție structurilor sensibile ale ochilor și pleoapelor.
-
E interesant să fii în tendințe, dar e mai înțelept să investești pentru mai mult de un sezon
Majoritatea cumpărătorilor de ochelari de soare își doresc o pereche care să poată fi purtată cu același entuziasm și în sezonul următor. Așadar, oricât ar fi de tentant, evită și modelul minuscul, și pe cel care arată ca ochelarii vedetelor disco din anii 1970, și optează pentru o variantă mai clasică, ușor de asortat la diferite ținute și care nu va ieși din trend imediat după finalul sezonului.
În plus, una dintre condițiile pentru ca ochelarii de soare să fie un accesoriu util și care te protejează este să îi porți cât mai mult timp. Pentru asta, ei trebuie să fie potriviți atât luni dimineața când pleci la serviciu, dar și sâmbătă la prânz când mergi cu familia la piscină.
Dacă tu, ca adult, porți ochelarii de soare în mod adecvat, există șanse bune ca și copilul tău să îi accepte cu ușurință și să îi poarte cu aceeași grijă, precizare importantă pentru că majoritatea expunerii solare individuale se petrece înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.
Deși nu am menționat asta pe lista criteriilor de alegere a ramelor, nu uita că ochelarii de soare trebuie să reflecte ceva din personalitatea ta. Dacă e nevoie ca pentru asta să alegi două perechi, dă-ți voie să te răsfeți puțin!