x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion "Joaca" lui Dumnezeu

"Joaca" lui Dumnezeu

de Oana Vasiloiu    |    19 Sep 2010   •   00:00
"Joaca" lui Dumnezeu
Sursa foto: Bogdan Mihai Radu/

Statistic, un caz la 100.000 de oameni. Ce loterie stupidă! A cui? Cine hotărăşte lucrurile astea, cine alege pe cine? Şi ce joacă divină! Diabolică. De ce dintr-o 100.000 l-ar fi ales Dumnezeu tocmai pe Bogdan Mihai Radu, un pictor valoros, să se lupte cu o boală care îi paralizează mâinile şi picioarele?

De ce Bogdan şi nu altul? De ce nu a "ales" Dumnezeu să surzească Bogdan sau să îi cadă părul? Sau să-l "încerce" cu vreo cardiopatie ischemică sau cu orice altceva, dar să-i protejeze mintea şi mâinile să picteze, pentru că ăsta este harul lui şi pentru asta trăieşte! Ce absurd! Nu cred că Dumnezeu se joacă cu bolile şi le împarte aşa aleatoriu şi apoi intervine şi face o minune, o vindecare sau un miracol cu scopul de a-şi justifica prezenţa şi puterea. Sau dacă există şi face asta, atunci este cumplit de nedrept!

Pictura lui Bogdan Mihai Radu este o manifestare interioară plină de nostalgie şi romantism absolut cuceritoare. Stilul său pare a fi abstract, dar nu rămâne aşa, pentru că nu poate să nu-şi trădeze căldura şi bunătatea interioară debordante. Eu sunt o pasionată a nudurilor, iar nudurile lui Bogdan sunt exact pe gustul meu. Seducătoare sunt şi portretele, dar şi ipostazele în care câmpul cu flori şi oraşul (laitmotivele sale) ne sunt oferite într-o tehnică fermecătoare. Lucrările lui Bogdan parcă au puls şi viaţă. M-a impresionat în mod special lucrarea dintr-o expoziţie de la Cărtureşti, în care până şi noaptea are culori calde în viziunea lui Bogdan. Acea lucrare cu ferestrele clădirilor parcă într-un "zoom" fotografic este specială după mine şi îl descrie intim pe Bogdan. Vă recomand să vedeţi lucrările (www.bogdanmihairadu.com).

CARIERA
După terminarea liceului, ca o ironie a sorţii, Bogdan ia contact cu bolile şi dizabilităţile copiilor şi urmează cursurile Colegiului Friedrich Muller din Sibiu cu profil pedagogic de recuperare. Profund impresionat de suferinţele micuţilor, Bogdan îşi doreşte să lucreze şi să încerce să le aline sufletul prin art-terapie şi evenimente artistice pe care le organizează cu ei în mai multe centre de acest gen din ţară. Din anul 2002 începe să-şi prezinte expoziţiile personale cu real succes şi critici foarte bune, şi peste un an devine membru de fond plastic al Uniunii Artiştilor Filiala Sibiu, după care urmează expoziţii colective cu Uniunea Artiştilor Plastici. Bogdan se bucură de ani frumoşi de expoziţii şi concursuri, care îi aduc faima şi îi recunosc valoarea, câştigând o bursă la Barbizon, la celebra Şcoală de Arte din Paris - loc prin care au trecut artişti celebri ai lumii, printre care Nicolae Grigorescu. În 2008 se înscrie şi la Facultatea de Arte din Sibiu. Începe să devină cunoscut şi în străinătate şi este invitat să expună şi în SUA. Silviu Purcărete, Oana Pellea, Bebe Cotimanis şi multe alte persoane cu nume cunoscute i-au cumpărat lucrările.

Irina Cajal, doctor în istoria artei şi critic de artă, spune despre stilul lui Bogdan: "Oraşul, cerul, dar şi câmpul cu flori i-au inspirat lui Bogdan starea de miracol care converteşte banalul, anodinul, terestrul în forme celeste. Este beneficiul său de a şti să facă artă din acest miracol. Pictura lui mă trimite cu gândul şi cu simţirea la pânzele clasicului Corneliu Baba, dar şi la acelea semnate de Mircea Ciobanu ori de Margareta Sterian".

BOALA
Acum o lună, Bogdan, la vârsta de 31 de ani, a fost diagnosticat cu poliradiculonevrita acută (sindromul Guillain-Barre). Este o boală rară. Dacă Bogdan este în stare să înfăptuiască singur miracole, prin pensule, culori, trăiri şi viziuni, cine se simte responsabil să îi "răsplătească" talentul şi arta prin paralizia membrelor fără de care nu mai poate face nimic? Şi cine să îi redea speranţa la viaţă normală?!

Eu cred că el singur, prin puterea lui interioară şi prin voinţa extraordinară pe care le are de a lupta, va reuşi să înfăptuiască şi miracolul vindecării. Acum, Bogdan este parţial paralizat, i se administrează, intravenos, tratamentul cu imunoglobulină umană normală, tratament care (în 85% din cazuri) dă rezultate. Bogdan poate fi salvat, dar are nevoie de acest tratament continuu şi de fonduri pentru a-l plăti. Haideţi să-l ajutăm, să donăm fiecare câte 15 lei sau, pentru cine iubeşte arta şi lucrările minunate ale lui Bogdan, să i le cumpărăm, câte au mai rămas! În acest week-end, la Palatul Ghika din Capitală, numeroşi artişti organizează pentru Bogdan prima ediţie a Balului de Caritate "Bucureştiul D'Altădată", unde vor cânta Irina Iordăchescu (soprană ONB), Hector Lopez (tenor ONB), Mario Vasiliu (tenor), Izabela Barbu (soprană). Oricât de puţin putem dona şi în orice formă, pentru Bogdan contează enorm, pentru că sumele de bani strânse îl vor ajuta să rămână în viaţă şi să picteze! Iar pe noi să ne bucurăm de arta lui!

×
Subiecte în articol: jurnal de stil