x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Pregătește-ți adidașii pentru sezonul rece

Pregătește-ți adidașii pentru sezonul rece

25 Sep 2024   •   12:29
Pregătește-ți adidașii pentru sezonul rece

Cum toamna și iarna se apropie cu pași repezi va trebui să-ți pregătești garderoba pentru sezonul rece. O componentă din garderoba ta ce are nevoie specială de atenție o reprezintă încălțămintea, mai ales dacă ești pasionat de adidași și dorești să-i porți și în sezonul rece.

Ne propunem să te ajutăm cu acest ghid complet în ceea ce privește pașii necesari pentru îngrijirea adidașilor pentru toamnă sau iarnă, astfel încât să te asiguri că perechile tale preferate de sneakers rămân protejate și în cea mai bună condiție pe tot parcursul sezonului rece.

 

De ce trebuie protejați adidașii în sezonul rece?

 

Sezonul rece prezintă anumite provocări specifice pentru încălțăminte, dar mai ales pentru adidași, deoarece aceștia sunt concepuți în principiu pentru activități sportive ce se desfășoară afară, în condiții de vreme bună.

În cazul sezonului rece o să te confrunți cu:

  • umezeală sporită datorită ploilor și a zăpezii. Materialele folosite în fabricarea adidașilor se pot îmbiba cu apă ducând la decolorare, deformarea siluetei adidașilor sau degradarea într-un mod ireversibil a materialelor, scăzându-le astfel durata de viață.
  • un inamic și mai de temut este sarea și substanțele folosite pentru dezăpezire. Acestea atacă materialele adidașilor, mai ales pielea naturală, dacă nu este tratată, ducând la pătare, decolorare într-un mod ce poate fi foarte greu reparat.

Aceste probleme pot fi evitate în două moduri:

  • fie îți concentrezi atenția către perechi de adidași creați special pentru a rezista provocărilor sezonului rece;
  • fie urmezi pașii de mai jos pentru a-ți pregăti încălțămintea să facă față cu brio intemperiilor și a zăpezii.

De ce echipament ai nevoie pentru impermeabilizarea adidașilor?

 

Impermeabilizarea adidașilor este elementul cheie pentru sezonul rece și se referă la capacitatea încălțămintei de a rezista la pătrunderea apei, menținându-ți picioarele uscate și adidașii protejați de deteriorarea umezelii.

 

Iată de ce ai nevoie pentru a-ți pregăti adidașii pentru impermeabilizare:

  1. Soluție de impermeabilizare. De cele mai multe ori aceasta se găsește sub formă de spray și poate fi aplicată atât pe adidași cât și pe haine.
  2. O lavetă din microfibră și perii pentru curățarea încălțămintei.
  3. Soluții de curățare specifice materialelor din care sunt realizați adidașii. În principiu două soluții sunt de ajuns: o soluție pentru materiale textile și o alta pentru piele.
  4. Șanuri - acestea se introduc în interiorul adidașilor și ajută la menținerea formei acestora atunci când sunt depozitați.

Pregătește-ți adidașii pentru sezonul rece

 

  1. Primul pas este cel de curățare. Pasul acesta este important deoarece soluțiile de impermeabilizare ce se vor aplica ulterior trebuiesc realizate pe materiale curate pentru o eficiență maximă.
  2. După curățare, lasă încălțămintea să se usuce în mod natural, departe de orice sursă de căldură.
  3. Aplică soluția de impermeabilizare. Încearcă să o aplici uniform pe toată suprafața punând accent pe cusături sau locuri mai sensibile pe unde apa ar putea pătrunde. Înainte de aplicare, citește eticheta soluției și vezi recomandările producătorului.
  4. Lasă adidașii să se usuce cel puțin 4-5 ore înainte de a-i purta.

 

Acești pași pot să aibă variații în funcție de marca adidașilor. Printre cei mai populari adidași ce pot fi purtați și în sezonul rece, se numără și cei de Air Jordan, Nike Air Force 1, iar cei mai îndrăzneți nu renunță la Yeezy-uri.

Air Jordan

Cu toate că brandul Jordan oferă ediții de adidași concepuți special pentru sezonul rece, cum ar fi modelele "Winterized", dacă ai deja în garderobă modele precum clasicele Jordan 1 sau Jordan 4, poți liniștit să-i porți toamna sau iarna și pe aceștia.

Aceste modele de sneakers Jordan 4 fiind de baschet, au o siluetă înaltă, sunt realizte de cele mai multe ori din piele naturală, astfel pot fi o alegere bună pentru sezonul rece atât timp cât ai grijă să-i pregătești pentru ploi și zăpadă: curăță-i bine folosind o perie și laveta de microfibră, apoi impermeabilizează-i. Oferă o atenție sporită în cazul adidașilor din piele întoarsă și folosește o soluție special concepută pentru astfel de piele.

Nike Air Force 1

Precum modelele Jordan și în cazul adidașilor Air Force regăsim pe piață modele speciale  pentru toamnă, iarnă, fie că sunt din gama Air Force Duckboot sau sunt realizate în colaborare cu GoreTex. Și modelele Air Force, de cele mai multe ori sunt realizate din piele, așa că aceleași instrucțiuni de impermeabilizare precum cele pentru Air Jordan se aplică și în cazul lor.

Yeezy

Cel mai popular model de sneakers din gama Yeezy, este modelul Yeezy Boost 350 V2. Acest model este realizat în mod integral din pânză ceea ce nu-l aface recomandat pentru purtarea în sezonul rece. Dacă totuși nu te poți despărți de perechea ta de Yeezy-uri, impermeabilizarea este foarte importanta și recomandată să fie făcută de două ori, asttfel încât perechea să reziste la apă sau zăpadă.

Îngijirea adidașilor pe timp de toamnă, iarnă

 

Acum că ți-ai pregătit adidașii pentru sezonul rece, îți recomandăm ca după fiecare purtare să-i cureți, atât talpa cât și partea superioară. După curățare trebuie lăsați să se usuce și dacă este cazul reaplică soluția de impermeabilizare. Nu uita să folosești  șanurile pentru a-și menține forma și depozitează-i într-un loc uscat, ferit de umeazeală. Ca măsură de precauție poți folosi în locul de depozitare câteva pliculețe cu silicagel, acestea absorb umeazeala.

După curățarea perchii de adidași, în funcție de materialele din care sunt realizați, îți recomandăm:

  • Pentru piele folosește și balsam (cremă) pentru a preveni uscarea și crăparea acesteia;
  • Pentru pielea întoarsă folosește o perie moale pentru a reîmprospăta aspectul pielii;
  • Pentru materialele textile din mesh sau pânză o să ai nevoie de mai multă soluție de impermeabilizare.

Concluzie

Îngrijirea adecvată a adidașilor în sezonul rece este obligatorie pentru menținerea atât a aspectului, cât și a durabilității acestora.

Sezonul rece prezintă anumite provocări specifice, astfel dacă îți vei pregăti adidașii într-un mod adecvat și vei urma o rutină de îngrijire, îți vei putea păstra colecția "fresh" pe tot parcursul sezonului.

×