x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Sculptorul în mătase

Sculptorul în mătase

de Oana Vasiloiu    |    06 Iun 2010   •   00:00
Sculptorul în mătase
Sursa foto: Cornel Lazia/

Rochia! Nu cred că există veşmânt mai curajos şi mai versatil şi nu cred în jeans, care, deşi îi ador, nu au puterea de a rezolva toate situaţiile - dacă e zi, îi porţi cu t-shirt sau sacou şi sea­ra, cu bluză de mătase, pan­tofi cu toc şi gata. Marylin Monroe nu ar fi rămas memorabilă în je­ans şi nici măcar Audrey Hepburn nu ar fi dat valoa­re unei perechi de jeans, nu, niciodată, oricât de frumoasă şi elegantă ar fi fost.

Săptămâna trecută a fost marcată şi marcantă pentru mine pentru că am participat la unul dintr-o serie de workshop-uri interactive Adrian Oianu, designerul excepţional care inovează continuu rochia! Nu am văzut pe nimeni mai pasionat şi mai cucerit de munca lui şi mai înverşunat să atingă perfecţiunea în designul contemporan al rochiei. Iar Adrian are un "fetiş", mătasea. Toate rochiile lui sunt din mătase de toate felurile, texturile, culorile şi imprimeurile - pe care le inovează tot el. Deşi el nu consideră că designul mai înseamnă invenţie, ci doar inovaţie, eu cred că el este un creator al unor concepte pur originale, iar mătasea se conturează în mâinile lui în nişte forme absolut unice. Relaţia lui cu mătasea este secretă şi fascinantă - pentru că "fiecare textură de mătase îşi alege aproape singură croiul şi forma, eu nu o forţez să se aşeze cum vreau eu, ea îmi dictează direcţia şi limitele", spune designerul.


ESENŢA
Rochia este un fenomen. Singura revoluţionară de-a lungul epocilor, rochia a fost şi este ca un formator de opinii. Rochia face şi desface imagini, perso­nalităţi şi idei. Este singura responsabilă să transmită mesajul feminităţii în cel mai valoros mod. Rochia este etern valabilă. Iar pentru Oianu, este cea mai înaltă provocare şi idealizarea feminităţii. Probabil că acest veşmânt minunat şi capabil să transforme vieţi îl datorăm egiptenilor, care l-au urcat la rangul cel mai înalt. Doar faraonii şi zeiţele purtau rochii, bărbaţii acceptând să îşi arate latura feminină astfel. Impresionant, mai ales dacă ne gândim la bărbatul din zilele noastre. Dacă vorbim istoric, rochia reprezintă esenţa, piesa de bază din modă şi din garderobă, un produs care a marcat emanciparea şi schimbările mari culturale. Este un reper istoric stilistic. Şi cea mai frumoasă metaforă a feminităţii. Pentru Oianu, feminitatea înseamnă vulnerabilitate. Femeia atât de puternică şi de încrezătoare în sine încât nu-i este teamă să îşi arate fragilitatea şi sensibilitatea. Pentru Oianu nu există "sexy", există mister, formă şi mişcarea mătasei pe formele corpului - asta înseamnă senzualitate. Nici o rochie Oianu nu este mulată, transparentă, decoltată în exces, sclipicioasă, ostentativă, "sexy". Nici un imprimeu nu este ales în­tâmplător. Toate rochiile lui sunt "statement", transmiţătoare de mesaje - atât de puternice, încât nu mai ai nevoie de alte accesorii pentru a te exprima. Poţi fi provocatoare prin atitudine. "Asta caut la o femeie - nu să o văd aproape goală, mulată şi să nu am ce să îmi ima­ginez. Eu cred că o femeie este seducătoare prin lipsa sexualităţii liber exprimate."

Poate că sunt subiectivă pentru că m-am regăsit în multe dintre ele, dar mărturisesc, aş purta rochii Oianu şi la minus 6 grade pentru că le iubesc, am încredere în mine şi mă simt bine. Cred că asta este cel mai important, să te simţi că-ţi aparţii. Rochia înseamnă stil - este un "must have" al tău, al persoanei tale. Nu are legătură cu moda sau cu trendul. Stil nu înseamnă modă sau trend, ci să te cunoşti! Iar rochia este declaraţia ta de stil. Consumatorul de design vestimentar este ca şi acela de design interior sau de artă sau de vinuri bune sau de parfumerie de nişă - nu este fiţă, este pur şi simplu stil de viaţă. De aceea, Oianu spune că "designul trebuie să fie accesibil şi responsabil". Este doar o chestiune de mentalitate. Spuneam şi în articolele anterioare, decât să îmi cumpăr trei rochii banale, mai bine îmi cumpăr una de designer, pe care o am doar eu. Rochia îţi trădează caracterul, valorile, nivelul de cultură şi iată cum devine şi periculoasă. De aceea, susţin manifestul Oianu pentru a purta design vestimentar şi îl feli­cit pentru ideea minunată de a ţine conferinţe şi workshop-uri pe teme vestimentare - este sursă inspiraţională şi esenţială pentru viitorii designeri şi consumatorii din acest domeniu. Doamnelor, purtaţi rochii! Purtaţi haine care au valoare, proporţii corecte, finisaje profesioniste, materiale de calitate, origina­litate şi unicitate. Showroom-ul Adrian Oianu este un mic muzeu al rochiilor. Mergeţi măcar să aruncaţi o privire şi să aflaţi secrete! Pe curând! www.oanavasiloiu.com

×
Subiecte în articol: jurnal de stil