x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cum să ai grijă de câinele tău în timpul focurilor de artificii de Revelion

Cum să ai grijă de câinele tău în timpul focurilor de artificii de Revelion

de Anastasia Paul    |    29 Dec 2023   •   21:00
Cum să ai grijă de câinele tău în timpul focurilor de artificii de Revelion
Sursa foto: Hepta

Câinii nu suportă artificiile, astfel că se sperie, intră în panică, fug și pot păți accidente tragice.

Astfel că unul dintre lucrurile pe care le poți face este să te asiguri că în noaptea de Anul Nou, câinele tău se află în casă, cu ușile și ferestrele închise. 

Există și cazuri de câini care au sărit de la etaje superioare, au escaladat garduri înalte, au trecut prin ferestre de sticlă, prin urmare rămânerea în siguranță, aasă, este cea mai bună soluție.

Desensibilizare

Totodată, există și modalități de a desensibiliza câinii la evenimente zgomotoare, cum ar fi artificiile, furtunile și chiar lucrările rutiere. Desensibilizarea este o metodă de antrenament prin care patrupedul este învățat încet că sunetul sau evenimentul este acceptabil.

În cazul artificiilor, se poate folosi o înregistrare a zgomotului la un volum foarte scăzut, mărind-o încet, astfel încât să rămână calm fără să reacționeze la declanșatorul de zgomot. Scopul este ca acesta  să aibă un răspuns neutru atunci când aude zgomotul.

O alternativă la antrenamentul de desensibilizare este medicația, o opțiune de tratament comună pentru câinii care suferă de anxietate.

Este mult mai bine ca patrupedul să fie calm în timpul artificiilor decât să treacă printr-un eveniment de stres copleșitor. Medicamentul poate ajuta mulți câini să treacă prin aceste evenimente fără a experimenta panică.

Spațiu sigur 
Crearea unui spațiu sigur pe care să-l folosească câinele în timpul artificiilor și stabilirea acestui spațiu cu mult timp înainte, este o altă opțiune.

Semne de anxietate
Unul dintre lucrurile grele legate de relațiile noastre cu câinii este că, atunci când ceva se întâmplă, ei nu ne pot comunica cu ușurință. De aceea, cu probleme precum anxietatea, trebuie să știm ce să căutăm.
Fie că este o cameră întunecată cu draperiile închise sau doar un loc liniștit, închiderea jaluzelelor pentru a bloca fulgerele sau jeturile de lumină și a pune televizorul, radioul, mașina de spălat vase sau mașina de spălat pentru a crea zgomot poate ajuta câinii cu anxietate. Un sprijin real este să mângâi câinele și să îl asiguri că ești lângă el. 

Mulți proprietari de câini apelează la tactica spațiului sigur.

Unele dintre recomandările pentru spațiile sigure pentru câini includ adăugarea de lucruri, precum jucării reconfortante, articole de îmbrăcăminte proprie și chiar produse cu feromoni sintetici, care sunt concepute pentru a imita feromonii calmanți eliberați de mamă pentru a-și mângâia puii.

Alții cred că  mângâierea câinelui le sporește cumva teama. 

Realitatea este că oferirea de confort și liniște poate ajuta cu adevărat un câine să treacă prin anxietate și ajută la crearea unui sentiment de siguranță și la construirea încrederii.

Totodată, frica nu dispare pur și simplu, iar anxietatea se poate agrava în timp dacă motivele care stau la baza nu sunt abordate. Experții recomandă să creezi un spațiu în care câinele se poate simți în siguranță orice, de la un pat, la o ladă, la un dulap întunecat. 
Și oferirea de activități precum un covoraș de lins sau o mestecare lungă a unei jucării de frânghie, de exemplu, poate ajuta la calmarea acestuia, notează amp.abc.net.au.

×
Subiecte în articol: caine artificii revelion