x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby De ce unii oameni găsesc totdeauna cadoul potrivit

De ce unii oameni găsesc totdeauna cadoul potrivit

21 Dec 2015   •   22:09
De ce unii oameni găsesc totdeauna cadoul potrivit

Alegerea unui cadou de sărbători, zile de naştere sau aniversări nu pare a fi prea uşoară. Există persoane care găsesc cadoul potrivit, dar sunt şi oameni care recurg mereu la parfumuri, relatează cotidianul spaniol ABC.

"Capacitatea de a găsi cadoul potrivit este legată în mare parte de capacitatea de a se pune în locul celeilalte persoane, de a-i cunoaşte gusturile, preferinţele şi necesităţile", explică psihologul María Victoria Sánchez. În schimb, faptul de a face mereu acelaşi cadou poate însemna "lipsă de creativitate sau proastă organizare a timpului", adaugă aceasta.

Majoritatea acestor cadouri sunt destinate menţinerii legăturilor sociale, după cum explicau Carol Mayet şi Karen Pine, de la University of Hertfordshire (Regatul Unit).

De aceea, un cadou stereotip poate avea drept cauză "dezinteresul faţă de persoana care primeşte cadoul' sau pur şi simplu faptul că oferirea lui "este o convenţie socială", explică María Victoria Sáchez, de la "GrupoLaberinto Salud y Psicología".

Referitor la plăcerea de a dărui, cotidianul spaniol aminteşte un studiu publicat în "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS): când facem un cadou se activează anumite arii cerebrale ale stării de bine care, în schimb, nu se activează când primim un cadou.

"Persoana care face un cadou are posibilitatea de a-l utiliza ca formă de a-şi exprima mulţumirea sau aprecierea faţă de altă persoană, ceea ce îi permite în acelaşi timp să fie generoasă şi îi poate stimula creativitatea", subliniază María Victoria Sáchez.

Pentru unele persoane, experienţa de a face un cadou este epuizantă. Cauza poate fi "teama de a greşi, de a nu se ridica la înălţimea aşteptărilor, de a nu plăcea...". "Unei persoane perfecţioniste este greu să îi cerem să nu se spetească alegând cadourile", consideră psihologul.

María Victoria Sánchez sugerează o abordare în etape a acestei acţiuni. Mai întâi, o "ploaie de idei" privind posibile cadouri. Apoi, excluderea lor pe rând, până ce rămâne o singură opţiune. În final, bucuria de a dărui cadoul.

În momentul alegerii se pune şi problema de a opta pentru un cadou aşteptat sau pentru o surpriză. Cea mai bună opţiune depinde de cel care primeşte cadoul. "Dacă este vorba despre o persoană care îşi doreşte ceva anume, va prefera să primească acel cadou în locul unuia spontan. Totuşi, există şi persoane care apreciază spontaneitatea".

Un studiu publicat în 2011 în "Experimental Social Psychology" a ajuns la concluzia că destinatarii sunt mai satisfăcuţi când li se dăruieşte ceea ce au cerut explicit decât atunci când cadoul este unul pe care nu l-au cerut.

×
Subiecte în articol: cadoul perfect