Escalada este un sport fascinant și complex, care pare greu la prima vedere, însă satisfacțiile sunt pe măsură. Și nu este doar un sport, este o activitate care te ajută să te dezvolți, să crești, să evoluezi.
Pe peretele de cățărare sau pe stâncă trebuie să iei cea mai bună decizie și să faci pasul corect. Astfel, îți antrenezi trupul și psihicul, iar în viața de zi cu zi, obstacolele pot fi depășite mai ușor.
De ce să ne apucăm de cățărat și cum ne ajută Escalada este perfectă pentru cei curioși, activi și cu nevoia de a explora. Însă escalada mai înseamnă și autocunoaștere.
„În căţărare devii foarte atent la propriul corp, învăţând foarte multe despre postură, echilibrul tehnic al corpului, forța fizică și felul în care să o folosești eficient. Deși par aspecte ale unei dezvoltări fizice, ele sunt foarte legate de psihic, de mental, acesta fiind cel care dirijează și procesele fizice”, ne-a explicat Roxana Anghel, reprezentant Vertical Spirit.
Poate că înainte să dăm banii pe o oră de terapie la psiholog, am putea încerca o oră la sala de escaladă.
„Căţărătorii care reușesc să depășescă obstacolele pe care și le propun descoperă că pot mai mult decât și-au imaginat și devin mai încrezători în forţele lor, căutând să obţină rezultate din ce în ce mai bune și intrând uneori într-o competiţie benefică cu ei înșisi”, explică cei de la Vertical Spirit.
De la ce vârstă se poate practica escalada
„Copiii pot practica escalada începâd cu aproximativ 5 ani. Recomandăm părinţilor care doresc să își aducă copiii la escaladă să vină la o primă sedinţă de iniţiere pentru a vedea dacă este pregătit fizic și psihic și, de ce nu, și dacă îl atrage acest sport și ar vrea să îl practice consecvent. Noi vom lansa un club pentru copiii care aspiră să obţină și performanţe în competiţii de gen, în cadrul căruia ne dorim să începem să îi sprijinim pe cei care demonstrează dedicare, aptitudini și abilităţi în creștere și multă bucurie faţă de căţărat în general”, spune Roxana Anghel.
O formă de socializare și remediu antistres
La sălile Vertical Spirit merg regulat și copii instituționalizați, aduși de Institutul de Cercetare și Dezvoltare Psihologică și Știinţe Conexe.
„Practicarea escaladei necesită dezvoltarea unor abilități precum observația, analiza rapidă și adaptarea. Escalada este un sport complex, ajută la creșterea stimei de sine și este un excelent combatant al stresului”, spune Ciprian Vlăsceanu, președintele Institutului de Știinte Conexe.
Copiii sunt ajutați să facă performanță, iar dacă vârsta nu le mai permite, atunci pot deveni alpiniști utilitari. În acest fel, copiii sunt încurajați să își găsească și un loc de muncă, au mai explicat pentru Jurnalul Național reprezentanții Institutului. Taberele „deep water solo” Cei de la Vertical Spirit organizează anual tabere pentru copii și adulți. Taberele au rolul de a face trecerea de la cățărarea în sală, la cățărarea pe stâncă.
„De anul trecut am început să organizăm tabere și pentru noua «modă»’ în căţărare - „deep water solo’’. Acesta este o nouă orientare în lumea căţărătorilor care presupune căţărarea fără echipament specific pe faleze stâncoase aflate pe malul mării, de unde cazi în mare (deep water), eliminând astfel riscul de accidentare”, a declarat Roxana Anghel.
Cu ce îi ajută escalada pe copii
Creșterea stimei de sine
Îmbunătățirea condiției fizice
Îmbunătățirea condiției psihice
Socializarea l Diversificarea orelor de sport
Însușirea prin joa- că a unor noțiuni
Sălile Vertical Spirit
Zona Baicului
Înălțime: 15,5 metri
l Suprafață cățărabilă: 650 mp
l Luni-vineri: 10.00 - 22.00
Sâmbătă: 11.00 - 17.00
Zona Universitate
Înălțime: 6,5 metri
Suprafață cățărabilă: 120 mp
Luni și miercuri: 18.00 - 22.00
Vineri: 19.00 - 22.00