x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Dresajul la câini

Dresajul la câini

30 Mai 2022   •   13:55
Dresajul la câini

Ai unul sau mai mulți caini și îţi doreşti să aibă un comportament adecvat, ascultător? Pentru acest lucru trebuie să începi programul de dresaj al câinelui tău încă de când acesta este pui, cât mai devreme posibil, căci câinii au o capacitate excelentă de a absorbi informaţiile pe care tu le oferi încă de la o vârstă fragedă.

Dacă îţi doreşti ca acesta să înţeleagă regulile de bază, să execute comenzi şi să aibă un comportament educat, atunci trebuie să te ocupi de educaţia câinelui şi să îi oferi comenzi sigure, simple care să îl ajuţi să înţeleagă ceea ce îi ceri.

Desarea câinelui pentru locuință

Când este pui, câinele nu va şti unde să urineze, prin urmare tu va trebui să îl înveţi care este locul potrivit. Iată câteva trucuri care te pot ajuta să înveţi puiul de câine să nu mai urineze în casă:

  • Nu permite accesul câinelui în toată casa, ci doar în locurile unde tu şi membrii familiei tale petreceţi cel mai mult timp;
  • Dacă nu îl poţi supraveghea pe o perioadă mai lungă de timp, îl poţi pune într-o cuşcă - pentru că el nu va murdări spaţiul în care doarme;
  • Hrăneşte câinele la ore fixe şi încearcă să îl scoţi afară cam în aceeaşi perioada în fiecare zi;
  • Încurajează-l la fiecare pas, oferă-i recompense ori de câte ori face un lucru corect.
  • Nu îl pedepsi sau certa atunci când a avut un “accident”, ci încearcă să găseşti o modalitate de a preveni situaţiile în care el este nevoit să urineze în interior.

Comenzi de bază pentru câini

Dacă îţi doreşti ca patrupedul să te asculte, trebuie să ştii că el are nevoie de autoritate. Prin urmare, cel mai indicat este ca o singură persoană să îşi asume rolul de dresor. Comenzile trebuie să fie scurte, clare şi precise. Foloseşte de fiecare dată aceleaşi cuvinte pentru comenzi şi nu ţipa, căci câinii sunt sensibili la variaţiile vocii tale.

Dacă îţi doreşti să îl înveţi să se aşeze, atunci îţi recomandăm să ţii o recompensa deasupra nasului pe care să o mişti încet înainte şi înapoi. Când câinele va urmări recompensa din priviri şi se va aşeza, atunci când el realizează aceasta acţiune spune cuvântul “şezi”. Nu uita să îl feliciţi pentru această acţiune, pentru că în acest mod îl vei încuraja.

Tot prin folosirea de recompense îl poti învăţa şi cum să dea lăbuţa, să se întindă, să îţi aducă diferite lucruri şi aşa mai departe.

Alegerea recompenselor poate fi o provocare, însă îţi recomandăm să alegi un produs de mici dimensiuni şi cu un conţinut caloric redus. Însă ai grijă că recompensă trebuie să fie un produs pe care căţelul îl adoră, căci altfel nu ar mai fi o recompensă, nu? Nu uita să iei în calcul ca recompense, crochetele luate din porţia zilnica de hrană.

Dacă îţi doreşti că puiul să înveţe ceva mai multe comenzi, poţi merge la un club de dresaj canin. Însă, trebuie să participi şi tu la aceste cursuri.

E plăcut să ştii că puiul tău de câine te ascultă şi să ai certitudinea că el va deveni un adult cu un comportament adecvat, însă pentru acest lucru trebuie să lucraţi în echipă şi să începeţi încă de când el este pui. Ai grijă, dresajul nu trebuie să fie un chin pentru câine, prin urmare dacă observi că el da semne că a obosit sau că şi-a pierdut interesul, îţi recomandăm să te opreşti şi să continuaţi mai târziu. Nu uita să îl încurajezi şi să îl feliciţi ori de câte ori face un lucru corect.

 

×