x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Hobby Se lansează primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei

Se lansează primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei

26 Iun 2013   •   16:24
Se lansează primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei

Luni, 1 iulie, începând cu ora 18.30, Asociația Inițiativa pentru Fericire va lansa primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei. Acesta își va desfășura activitatea în str. Avrig, nr 29 și va fi locul unde se pot întâlni persoanele dornice să înțeleagă mai bine care sunt factorii care îi fac fericiți.

Institutul va fi alcătuit dintr-o cafenea și o terasă, deschisă pe parcursul verii, un spațiu de bibliotecă, deschis celor dornici să afle informații despre cum își pot îmbunătăți viața prin educație nonformală, spațiu de lucru și spațiu de relaxare în care se vor desfășura și jocuri de societate. Tot în cadrul Institutului vor avea loc difuzări de filme și documentare, evenimente de networking și alte evenimente desfășurate de Asociație.

România e cea mai nefericită țară din UE

Asociația Inițiativa pentru Fericire și Institul pentru Fericire au luat naștere datorită unor statistici îngrijorătoare. Într-un studiu făcut de Gallup World Poll pentru Organizația Națiunilor Unite în 2012, România este cea mai nefercită țară din Uniunea Europeană, fiind surclasată la nivel mondial de state precum Kuwait, Vietnam, Myanmar sau Kosovo. Studiul a măsurat răspunsurile oamenilor privind fericirea ca emoție amintită (de exemplu, cât de fericiți au fost ieri) și fericirea evaluată de-a lungul vieții (de exemplu, cât de fericiți sunt cu viața lor în general).

De asemenea, studiul a arătat că fericirea percepută de oameni revine din: un grad scăzut al nivelului de sărăcie extremă, grija pentru mediu, incluziunea socială și modul în care oamenii se raportează la minorități și un sistem de guvernare bun, prin care membrii societății simt că au impact asupra deciziilor politice care îi afectează. Astfel, Institutul va reprezenta un spațiu fizic în care oamenii să aibă acces la o comunitate, aceea a persoanelor interesate de fericirea lor. Aceștia se vor putea cunoaște prin intermediul evenimentelor desfășurate în Institut și nu numai.

Fericirea poate fi măsurată la nivel de individ sau societate

O generație întreagă de studii făcute de psihologi, economiști, cercetători și sociologi a arătat că fericirea, deși o experiență subiectivă, poate fi măsurată obiectiv și poate fi legată de caracteristicile unui individ sau unei societăți. Promotorii științei pozitive (cea care teoretizează fericirea) menționează că fericirea reprezintă un produs al următorilor factori: gândire pozitivă, orientată către soluții, găsirea unui scop în viață și relații solide cu cei din jur, sentimentul de apartenență la comunitate.

Luând aceste lucruri în considerare, Asociația Inițiativa pentru Fericire a decis să acționeze în direcția creșterii gradului de fericire al românilor, atât cel individual, cât și cel colectiv, dorind ca în viitor să plaseze astfel România între cele câteva state care măsoară gradul de fericire al populației, printre care se numără Bhutan și Marea Britanie. Inițiativa este unică în România, iar unul dintre membrii fondatori, Mălina Chirea, explică de ce au dorit să realizeze un Institut pentru Fericire:

„Institutul pentru Fericire este un spațiu care încurajează frumosul autentic, în toate formele lui: de la gândire pozitivă, educație continuă și nu în ultimul rând, sentimentul puternic de apartenență la o comunitate. Orice persoană care vine în acest spațiu va trăi experiențe asemănătoare celor de mai sus: poate găsi cărți pe care să le citească, va întâlni oameni interesanți, se va bucura de mâncare și băuturi sănătoase și de o servire atentă.

Încurajăm oamenii să ne viziteze și să se bucure de un loc în care sunt favorizate descoperirile întâmplătoare și extraordinare.”

Detalii aici.

×